USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Avustralya'da Neden "Yalın Ayak" Yürüme Alışkanlığı Var? - Webtekno

Avustralya'da pek çok insanın dışarıda çıplak ayakla yürüdüğünü gören herkes şaşkınlığını gizleyemiyor. Peki güneşin insanları, yani Avustralyalılar, neden ayakkabı veya terlik giymeden geziyorlar?

Avustralya'da Neden
11-11-2023 09:27
Google News

Dünya ÖZETİ| üzerinde coğrafi olarak en büyük altıncı ülke ve ayrıca kıta olarak kabul edilen Avustralya'da pek çok farklı alışkanlık varken en çok dikkat çekeni ise çıplak ayakla gezmek. Zaten Avustralya'da yaşayan herkes, çevresine öyle pek yargılayıcı gözlerle bakan insanlar değil. Bu yüzden çıplak ayakla gezmek, kimsenin pek de dikkatini çekmiyor.

Ülkenin en kalabalık şehirlerinden biri olan Sidney'de çok kalabalık bir restorana girdiğinizde ya da en popüler markette alışveriş yapmak istediğinizde, oradan oraya yürüyen yalın ayaklar görürsünüz. Avustralya'da yaşayanların çıplak ayakla yürümeleri zorunlu değil, yapabildikleri içindir ve bunun pek çok sosyal ve kültürel nedenleri var.

Öncelikle şuna değinelim: İnsanlık tarihinin hangi döneminde ayakkabı giyilmeye başlandı?

Bilinen en eski ayakkabı, Ermenistan

Arkeologlar, tarihte giyilen en eski ayakkabıyı Ermenistan'ın Türkiye ve İran sınırlarına yakın bir mağarada keşfetti. Vayotz Dzor bölgesindeki Areni-1 mağarasında bulunan bu ayakkabı, tam 5.500 yıllık. 

Tek parça deriden yapılmış bu ayakkabı, mağaranın kuru ve temiz olmasından dolayı günümüze kadar korunduğunu gösteriyor. Ayakkabının içinde kuru otlar da var ama bu otların ayakkabının rahat giyilmesi için mi, şeklinin bozulmaması için mi kullanıldığı ise bilinmiyor. Ancak pek de konforlu olmadığı kesin.

Birçok kültürde ayaklarla ilgili farklı görüşler mevcut.

Japonya'da giyilen geleneksel bir terlik.

Her ne kadar hepimizde aynı ayak olsa bile, insanlar ön yargı barındıran canlılar. Pek çok kültürde ayak sevilmemesine rağmen, farklı kültürlerde ise ayaklara atfedilen anlamlar bambaşka oluyor. Türk kültüründe eve sağ ayakla girmenin uğur getireceği düşüncesi gibi.

Mesela Amerika'da sadece dışarıda değil, evin içinde de ayakkabı giymek herkes için bir zorunluluk gibi ama yine Türk kültüründe bir eve girmek istediğinizde ayakkabılarınızı çıkarmak zorundasınız. 

Polonya'da ise işler değişiyor. Yalın ayak gezmenin hastalığa ve hatta ölüme bile yol açacağına inanılıyor. Farklı kültürler, farklı hayatlar!

Şimdi konumuza dönelim. Avustralya'da neden insanlar çıplak ayakla gezmeyi alışkanlık hâline getirdi?