USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Renk Değiştiren Hayvan, Hangi Renk Olacağını Nasıl Biliyor?

Hayvanlar aleminden ahtapot, bukalemun, pisi balığı ve kalamar gibi bazı hayvanlar nasıl oluyor da ne zaman ve hangi rengi alacaklarını "biliyorlar"?

Renk Değiştiren Hayvan, Hangi Renk Olacağını Nasıl Biliyor?
02-05-2024 09:23
Google News

Doğada ÖZETİ| karşılaşabileceğimiz en şaşırtıcı ve ilginç uyum mekanizmalarından biri olan bu özelliğin ardında, onların gördüğümüzden daha fazlasını içeren fiziksel nitelikleri yatıyor.

Avcılardan saklanmak, avlarını etkilemek veya çevresel koşullara uyum sağlamak için kullanılan bu yetenek, biraz karmaşık olduğu gibi her hayvana göre de değişiklik gösterebiliyor.

Bu hayvanların derilerinde, çeşitli renk pigmentlerini içeren özel hücreler bulunuyor.

Yengeç Örümcek .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Bunlar "kromatofor" adı verilen hücreler. Kromatoforlar içindeki pigmentler, ışığın yansıtılmasına bağlı olarak renk değişikliği sağlıyor. Bir hayvanın derisi; stres, ışık koşulları, çevresel sıcaklık gibi etkenlere tepki olarak bu pigment hücrelerini genişletip daraltabiliyor.

Renk değişikliği yalnızca kromatoforlarla da sınırlı değil. Derin katmanlardaki "iridoforlar" ve "lökoforlar" adı verilen diğer hücreler, ışığı yansıtarak farklı renk efektleri yaratıyor. İridoforlar, özellikle metalik ve parlak renklerin oluşumunda etkili.

Yeşil Ağaç Kurbağası .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Renk değişikliği aynı zamanda hormonal ve sinirsel sinyallerle de kontrol ediliyor. Bu sinyaller, hayvanın hissettiği duygusal duruma veya dış çevresel etkilere göre de değişiyor.

Renk değiştirme ustası: bukalemun