USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Arabamıza Antifriz Yerine Normal İçme Suyu Koyarsak Ne Olur?

Aracımızın yemeğini suyunu vermek için yaptığımız işlemlerden biri de antifriz yani radyatör sıvısı eklemek. Rutinin dışında bazı durumlarda ise antifriz yerine normal içme suyu koymak pratik gibi görünebilir. Ancak bu, sandığınız kadar masum değil.

Arabamıza Antifriz Yerine Normal İçme Suyu Koyarsak Ne Olur?
02-05-2024 10:33
Google News

50/50 ÖZETİ| damıtılmış su ile etilen glikol veya propilen glikol karışımından oluşan antifriz, sandığınız gibi sadece kış aylarında değil aracınızın dört mevsim ihtiyaçlarından biri.

Peki bunun yerine normal su koymanızın aracınıza ne gibi zararlar verebileceğini biliyor musunuz?

Aracınızda ciddi zararlar meydana gelebilir.

antifriz

Radyatörde antifriz kullanmanın ana nedenlerinden biri de donma noktasını düşürmek. Normal içme suyu, 0°C'de donar. Kışın sıcaklıklar düştüğünde, suyun donması ve genleşmesi, radyatörde ve motor soğutma kanallarında çatlaklara veya hatta patlamalara neden olabilir. Bu da motorun ciddi şekilde zarar görmesine ve pahalı onarımlara yol açar.

Aşırı ısınma ve aşındırıcı etkiler ortaya çıkarır.

Su, antifrize göre daha az etkili bir ısı aktarıcı. Bu da motorun daha hızlı ve daha yüksek sıcaklıklara ulaşmasına neden olurken aşırı ısınmaya ve motorun aşınmasına yol açar. Ayrıca içme suyu genellikle mineraller içerir.

Bu mineraller de zamanla birikerek radyatörde ve soğutma sistemlerinde tortu oluşturarak tıkanıklıklara yol açar. Antifriz ise içindeki özel katkı maddeleri sayesinde korozyon ve birikmeleri önleyici özelliklere sahip.

İç basınç ile birçok parça hasar görür.

antifriz yerine su koyarsak ne olur

Isındıkça buharlaşma eğiliminde olan su, soğutma sistemi içindeki basıncın artmasına neden olur. Normalde antifriz, buharlaşmayı minimuma indirdiğinden sistemin basınç altında daha stabil çalışmasını sağlar. Su kullanıldığında ise artan buhar basıncı nedeniyle hortumlar, kapaklar ve mühürlerde hasarlar meydana gelir.

Performans kaybına neden olur.