USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye'nin sağlık hizmeti ihracatı için buluşuldu

Hizmet İhracatçıları Birliği bünyesinde yer alan ve son dönemlerdeki performansı ile Türkiye’nin ihracat rakamlarına pozitif katkı sağlayan Sağlık Hizmetleri Sektöründe hedef dünya liderliği. Sağlık Bakanlığı rakamlarına göre 2021 yılında 1.5 milyon uluslararası hastan?

Türkiye'nin sağlık hizmeti ihracatı için buluşuldu
12-07-2022 00:21
Google News

Hizmetİhracatçıları ÖZETİ| Birliği, bu potansiyeli değerlendirmek amacıyla sektöre yönelikbir bilgilendirme toplantısı ve strateji çalıştayı düzenledi.

TİMBinasında gerçekleştirilen toplantıya Ticaret Bakanlığı Uluslararası HizmetTicareti Genel Müdür Yardımcısı Alperen Kaçar ve Genel Müdürlük yetkilileri ileHİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Sağlık Hizmetleri Sektör Komitesi Başkanı Prof. Dr.Orhan Gazi Yiğitbaşı, HİB Genel Sekreteri Fatih Özer’ın yanı sıra çok sayıdasektör temsilcisi katıldı.

Toplantınınaçılışında konuşan HİB Yönetim Kurul Üyesi Prof. Dr. Orhan Gazi Yiğitbaşı,bacasız sanayi olan hizmet sektörlerinin hem istihdam hem de ihracata büyükkatkı sağladığına dikkat çekerek, “Bugünekadar ihracat denildiğinde hep mal ihracatı akla gelir, destek ve teşvikler debuna göre verilirdi. Ancak, son dönemde sektörümüzün ihtiyaç ve beklentilerineyönelik birçok teşvik ve destek yürürlüğe girdi. HİB olarak bu desteklerisektör geneline duyurarak, daha fazla sağlık kuruluşunu dış pazarlarayönlendirmeyi hedefliyoruz. Hem turizm hem de yolcu taşımacılığı sektörlerinekaldıraç etkisi yapan sağlık hizmeti ihracatında sahip olduğumuz teknolojik altyapı, uygun tedavi maliyetleri, ulaşım kolaylığı ve personel kalitesiyleliderlik potansiyeline sahibiz. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzereBakanlıklarımızın ve Genel Müdürlüğümüzün destekleri ve harcadıkları yoğunmesai ile açıklanan teşviklerle sektörümüzün kısa sürede 110 milyar dolarihracat hedefine ulaşacağından şüphemiz yok” diye konuştu.

"SAĞLIKHİZMETLERİNE ÖZEL ÖNEM VERİYORUZ"

TicaretBakanlığı’nın hizmet sektörlerine yönelik verdiği destek ve teşvikleri kapsayanbir sunum yapan Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdür Yardımcısı AlperenKaçar, Bakanlık olarak hizmet sektörlerine özel önem verdiklerini söyledi.

Türkiye’ninsağlık hizmetlerinde büyük bir potansiyeli olduğunu yineleyen Kaçar, “SayınCumhurbaşkanımız ve Sayın Bakanımız, sağlık hizmeti ihracatına özel önematfediyor. Bu doğrultuda sağlık hizmetlerinde çok önemli destekleri uygulamayakoyduk. Firmalarımızın geniş kapsamlı teşviklerden yararlanıp, döviz kazandırmaçabası içine girmesi ile sağlık hizmeti ihracatının hak ettiği konuma gelmesinihep birlikte sağlayacağız. Sağlık kuruluşlarına ve aracı kurumlara, reklamtanıtım ve pazarlama yurt içi ve yurt dışı etkinliklere katılım, ürünyerleştirme ve acente komisyonu gibi konularda yüzde 60 oranındadevlet desteği bulunuyor. Tescil ve korunma, istihdam, pazara giriş belgeleri,yabancı dil eğitimi, hasta yol giderleri, yurt içi tanıtım ve eğitim,komplikasyon ve seyahat sağlık sigortası gibi konularda yüzde 60-70 oranındadestek veriyoruz” diye konuştu.

ÜRÜNYERLEŞTİRMEYE DİKKAT ÇEKİLDİ

Hizmetİhracatçıları Birliği’nin yürüttüğü Hizmet Sektörü Rekabet Gücünün ArtırılmasıProjesi Desteği (HİSER) kapsamında da önemli destek sunulduğunu belirten Kaçar,firmaların bu projeye katılmasının kendileri açısından çok olumlu sonuçlardoğuracağını vurguladı.

Türk dizilerinin dünyanın biri çok ülkesinde 800milyonun üzerinde izleyiciye ulaştığına dikkat çeken Kaçar, ürün yerleştirmedesteği sayesinde sağlık kuruluşlarının birçok ülkeye ulaşabileceğini belirtti.Alperen Kaçar, sağlık hizmeti ihracatının tek elden tanıtımını sağlamakamacıyla, sağlık hizmeti ihracat portalı Heal in Türkiye’nin de oluşturulduğunubelirterek, bu portalın Türk sağlık hizmetleri sektörünün dünyaya tanıtımındabüyük rol oynayacağını bildirdi. HİB’in yurt dışından gelecek hastalara sağlıkvizesi vermesi konusunda yetkilendirildiğini hatırlatan Kaçar, daha çok sağlıkkuruluşunun Turquality kapsamında yer almasını da arzu ettiklerini söyledi.

İhracatçılaratanınan Yeşil Pasaport uygulamasına da değinen Alperen Kaçar, 2017 yılından buyana 68 adet hususi pasaport tanımlandığını belirterek, 1812 sağlıkkuruluşunun, 412 aracı kuruluşun bulunduğu sektörün, ihracatçılar için büyükkolaylık getiren bu uygulamadan daha fazla faydalanması gerektiğini bildirdi.

HİB’EKATILIM HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

HİBGenel Sekreteri Fatih Özer ise birliğin kendi genel sekreterliğine kavuşması veuluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü’nün kurulmasının ardından üyesayısının hızla arttığına dikkat çekerek, “Çok kısa sürede 2 bin 800’ünüzerinde üyeye ulaştık. Sadece sağlık hizmetleri sektöründeki üye sayımız 667oldu. Verilen destek ve teşvikler sayesinde bu sayının giderek artacağınainanıyoruz” dedi.

www.idrak34.com
Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
"Yeşil OSB" yatırımlarını hızlandırıyor

İMES Organize Sanayi Bölgesi Bölge Müdürü Onur Kesici, '2053'te 'Sıfır Karbon' hedefimizin hayata geçirilmesi için ülkemizde her geçen yıl 'Yeşil OSB' kavramı ciddi şekilde önem kazanacak' dedi.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu