USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Tomris Uyar Kimdir? Okunması Gereken Kitapları Listesi - Webtekno

Türk edebiyatının derin ve etkileyici seslerinden biri olan Tomris Uyar'ın adını bazılarınız ilk kez duyuyor olabilirsiniz, bazılarınız ise zaten onun sadık okurları arasındasınızdır. Kısa hikâye ve denemeleri ile Türk edebiyatında kendine has yeri bulunan Tomris Uyar kitaplar

Tomris Uyar Kimdir? Okunması Gereken Kitapları Listesi - Webtekno
19-01-2024 14:17
Google News

Çevirilerindeki ÖZETİ| hassasiyeti, hikâyelerindeki abartıdan uzak, sade anlatımı ile edebiyat dünyamıza yeni bir bakış açısı getiren Tomris Uyar’ın eserleri ile Türk edebiyatına yeni bir pencereden bakacaksınız.

“Tomris Uyar kimdir?” diye merak ediyorsanız ve kitaplarını inceleyerek kütüphanenize yeni eserler katmak istiyorsanız o zaman buyurun edebiyat yolculuğuna.

Türk edebiyatının öncü kalemlerinden Tomris Uyar kimdir? 

Tomris uyar kimdir

Türk edebiyatının modern yüzlerinden Tomris Uyar, 15 Mart 1941'de İstanbul'da dünyaya geldi. Eğitimini English High School, Arnavutköy Amerikan Kız Koleji ve İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsünde aldığı lisans ile tamamlayan Uyar, edebiyat kariyerine çevirmen olarak başladı.

Tomris Uyar, edebiyat dünyasına ilk adımını 1970’li yıllarda attı. 1971’de İpek ve Bakır kitabı yayımlanan yazar, Türkiye’de özellikle kısa hikâye ve deneme türlerinde yaptığı yenilikçi çalışmaları ile tanınıyor. Kısa sürede kendine özgün eserleriyle adından söz ettirmeye başlayan Uyar’ın edebiyata olan tutkusu, onu Türkiye'nin en saygın yazarlarından biri hâline getirdi.

Tomris Uyar, yaşamı boyunca birçok ödül aldı ve Türk edebiyatına yeni bir soluk getirdi. Turgut Uyar ile evlenen Uyar’ın en yakın arkadaşlarından biri de Edip Cansever olmuştu.

Eserleri ile büyük bir okuyucu kitlesi kazanan Tomris Uyar, 2003’te yemek borusu kanserinden vefat ederken arkasında bıraktığı kitapları ile hâlâ daha Türk edebiyatındaki yerini koruyor.

Türk edebiyatının altın sayfalarında yaşayan Tomris Uyar kitapları:

Dizboyu PapatyalarYaz Düşleri Düş KışlarıAramızdaki ŞeyOtuzların KadınıÖdeşmeler ve Şahmeran HikâyesiGüzel Yazı DefteriYaza YolculukGecegezen Kızlarİpek ve BakırKüçük Prens (çeviri)Başkan Babamızın Sonbaharı (çeviri)

Edebiyatımızın kalıcı eserlerinden biri: Dizboyu Papatyalar

Tomris uyar kitapları

Tomris Uyar’ın üçüncü eseri olan Dizboyu Papatyalar, 1973’te okuyuculara sunulmuş bir eser. Yalın ve sade anlatım biçimi ile hangi sınıftan gelirlerse gelsinler yaşadıkları baskılara boyun eğmeyen bireylerle onların uyumlu sınıfdaşlıklarının değer çatışmaları anlatılıyor.

Kitabı satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Gerçekle düş arasında: Yaz Düşleri Düş Kışları

Tomris uyar eserleri

Tomris Uyar’ın 1981’de Türk edebiyatına kazandırdığı Yaz Düşleri Kış Düşleri kitabında gündelik hayatın gerçeklerinde yaşayan ve gerçeği değiştirecek düşler kuran insanların öyküleri anlatılıyor. 88 sayfası ile bir çırpıda okunurken keyif de verecek bu kitap, bilindik öykü anlatımdan farklı.

Kitabı satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Birçok öykünün yer aldığı Aramızdaki Şey

Tomris uyar kitap önerisi

Olabildiğince yalın ve süssüz bir anlatım tarzı Tomris Uyar’ın Aramızdaki Şey kitabında da var. Ana temadaki kırmızı ile dostluğu simgeleyen yazarın tüm öykülerinin arka planındaki renk ise kızarmış yaprakları ile sonbahar.

Toplumsal baskı, Tomris Uyar’ın bu kitabında da gözler önüne seriliyor. Kitaptaki son öyküde ise Edip Cansever’in Tomris Uyar’a adadığı doğum günü şiirlerinden biri bulunuyor.

Kitabı satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Tomris Uyar’ın yenilikçi arayışının örneği: Otuzların Kadını

Tomris uyar kitap tavsiyesi

Otuzların Kadını’nın yağlı boya portresinin iç çizgilerini okuyarak başlayan Uyar, fiziksel özellikleri ve davranışlarıyla kendisine benzeyen diğer otuzlu kadınların öykülerini bir araya getiriyor. Kitapta, toplum ve insan gerçekliğiyle birlikte değişim sürecindeki kişileri okuyacaksınız.

112 sayfasıyla Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan Otuzların Kadını’nı kısa sürede okuyarak hikâyelerinize bir yenisini daha ekleyebilirsiniz.

Kitabı satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Sarsılmaz ama sarsan öyküler: Ödeşmeler ve Şahmeran Hikâyesi

Tomris uyar öykü

Tomris Uyar’ın 1973 yılında Ödeşmeler kitabına eşlik eden Şahmeran Hikâyesi ile ortaya çıkan eser, Türk edebiyatının kunt öyküleri ile tazeleniyor. Hayatın şiirini dile taşıdığı öyküleri ile tanınan Tomris Uyar, edebiyatın yüksek sesini bu kitabında da gözler önüne seriyor.

Kitabı satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Tomris Uyar’ın son öyküsü Güzel Yazı Defteri

Tomris uyar kısa hikaye

Çok sesli kitap olan Güzel Yazı Defteri, ilişkilerdeki kopuşu ve tutkuyu, birlikte ve ayrı ayrı yaşanmışlıklarda biriktirilenleri ele alıyor. Ali Arif Ersen’in özel resimlerinin eşlik ettiği kitapta, dostluğun, ihanetin ve aşkın yıllar içerisinde birikilen öyküsü var.

Güzel Yazı Defteri baskısı, 64 sayfasıyla Yapı Kredi Yayınlarının İzdüşümler serisine özel boy ve tasarımıyla satılıyor.

Kitabı satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

İç hesaplaşmanın en güzel örneklerinden biri: Yaza Yolculuk

Tomris uyar hayatı

1987 Sait Faik Öykü Ödülü’ne layık görülen Yaza Yolculuk, iç hesaplaşmaların en güzel örneklerinden biri. Basmakalıp değer yargılarının yeniden gözden geçirildiği, kişinin kendine ve yaşadığı yere dönüş yolculukları Yaza Yolculuk’un konusu olarak okuyucuya aktarılıyor. Tomris Uyar'ın hikâyeleri arasında okumaktan zevk alacağınız bir eser.

Kitabı satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Tomris Uyar’ın kaleminin tadına doyamayacağınız Gecegezen Kızlar

Tomris uyar hikayeleri

1983 tarihli Gecegezen Kızlar, 2005 yılında Yapı Kredi Yayınları tarafından tekrar okuyucu ile buluşturuldu. Kitap, özgürlüğü arama tutkusunun mutluluğa erişmeye baskın çıkışının şarkısı, değişen özlemleriyle eski masal kahramanlarının günümüzdeki düşlerini anlatıyor. Tomris Uyar kitap listesindeki Gecegezen Kızlar, yersiz ve adsız eski masal kahramanlarının birer öyküsü çağımıza dönüşüyor.

Kitabı satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Tomris Uyar’ın ilk kitabı İpek ve Bakır

Tomris uyar'a yazılan şiirler

İpek ve Bakır, 1971 yılında Tomris Uyar’ın ilk eseri olarak karşımıza çıkıyor. Uyar, öyküsüyle bir bakıma sürekli hesaplaşma içerisinde olduğunu vurguluyor. Öykülerinde bir çocuğun yalın dünyasına, ihtiyar bir kadının yalnızlığına, evde kalmış bir kızın kırgınlığına, gösterişli düğünlere şiirsel bir dille sokulmasının altında yatan nedense hep aynı: Kimsenin "İpek"ten ve "Bakır"dan yoksun kalmamasını sağlamak...

Kitabı satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Tomris Uyar ve Cemal Süreya çevirisi ile Küçük Prens

Tomris uyar çeviri

Birçoğunuz Küçük Prens’i okumuşsunuzdur. Ancak bu kitap hem Tomris Uyar hem de Cemal Süreya çevirisi ile yayımlandı. Can Yayınlarının turuncu özel baskı ciltli kitabına kütüphanenizde farklı bir yer ayırabilirsiniz.

Kitabı satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Çevirileri ile de ses getiren Tomris Uyar’ın kaleminden çıkmış bir diğer eser: Başkan Babamızın Sonbaharı

Tomris uyar cemal süreya

Fantastik romanlardan biri olan Başkan Babamızın Sonbaharı, Tomris Uyar’ın çevirmenliğini yaptığı kitaplardan biri. 1982 Nobel Edebiyat Ödüllü bu kitap ile hem Garcia Marquez'in başyapıtlarından birini hem de Tomris Uyar’ın çeviri kitaplarından birini okumuş olacaksınız.

Kitabı satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Sizin Tomris Uyar’ın kitaplarından okuduğunuz ve önereceğiniz varsa diğer kitapseverler için yorumlarınızı bekliyoruz.

Kitap tutkunlarına önerebileceğimiz diğer kitaplar:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Titanik'teki En Zengin Adamın Saati Müzayedede Rekor Kırdı
Titanik'teki En Zengin Adamın Saati Müzayedede Rekor Kırdı

Titanik'in en zengin yolcusu olarak bilinen John Jacob Astor IV'e ait altın bir cep saati, 1,5 milyon dolara satılarak bugüne kadar satılmış en pahalı Titanik antikası oldu.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu