USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Regl Günlerini İş Yerinde Nasıl Rahat Geçirebilirsiniz? - Webtekno

Sancılı âdet günlerini iş yerinde konforlu bir şekilde geçirebilmek için birtakım kişisel düzenlemeler yapmak gerekiyor. Gelin, bu ipuçlarını beraber inceleyelim.

Regl Günlerini İş Yerinde Nasıl Rahat Geçirebilirsiniz? - Webtekno
06-10-2023 14:23
Google News

Sancılı ÖZETİ| âdet görme, her 10 kadından 6’sında ortaya çıkarak günlük yaşamı olumsuz etkiliyor.

Zonklayan baş ağrısından değişken ruh hâline, sancılı kramplardan odaklanma sorununa kadar uzanan çeşitli olumsuz semptomların yaşandığı regl deneyimini bir köşede uzanıp geçirmek varken iş yerinde olmak elbette tat kaçıran bir durum.

"Dismonere" yani sancılı regl ağrısı, kişiden kişiye göre değişebiliyor.

regl

Alt karın bölgesinde kramp tarzı ağrılar, regl döngüsü sırasında ya da öncesinde hissedilebilir. Bazıları günlük aktivitelerinde pek etkilenmez, bazıları ise yataktan kalkmak gibi basit bir eylemde bile zorlanır.

Sadece alt karın bölgesinde değil, kalça ve iç bacaklara yayılan bir ağrı da hissedilebilir. Bu, baş dönmesi, bulantı gibi yan semptomlara da neden olabilir.

Ağrılı regl dönemi, "en az kalp krizi kadar ağrılı" olabiliyor. Dünyada her 5 kadından 1'inin her ay yaşadığı ve günlük yaşam kalitesini de etkilediği menstrual döngüdeki bu şiddetli ağrılar, genellikle "ibuprofen" içerikli ağrı kesicilerle geçiştirilmeye çalışılsa da etkili sonuçlar alınamıyor.

Bu dönemi ağır geçiren kişiler için regl izni neden gerekli?

regl izni

Regl izni, regl olan kişilerin bu dönemde işten 1-2 günlüğüne izin almak için yasal bir hak talep etmeleri durumudur ancak okul döneminde regl ağrıları için rapor alınabilse de çalışma hayatında bu durum pek de kolay değildir. 

Bazı ülkelerde regl izni yasal bir hak. Peki, Türkiye'de regl izni uygulanıyor mu?

ispanya

Türkiye’de regl izni ilk olarak 2004 yılında yalnızca “Ağır ve Tehlikeli İşler” kapsamına giren işlerde çalışan kadınlara 5 gün süreyle tanındı fakat Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği’nde yer alan bu madde, pratikte uygulamaya geçirilemedi.

İlerleyen zamanlarda, tekstil ve konfeksiyon sektöründe yer alan bazı işler “ağır ve tehlikeli işler” kapsamına alındı fakat yine birtakım tartışmaların sonucunda bu işler “ağır ve tehlikeli işler” kapsamından çıkarıldı.

2013 yılında çıkarılan bir yönetmelikle Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliği ise tümüyle yürürlükten kaldırıldı ve regl iznine yönelik atılan tüm adımlar başa döndü. Şu an ülke genelinde regl izni olmasa da bazı kurumlar ve kuruluşlar regl iznini kendiliğinden uygulamaktadır.

Türkiye'de regl iznini kimler uyguluyor?

tunceli belediyesi

İzmir Barosu: Türkiye’de bir ilke imza atan İzmir Barosu Yönetim Kurulu, baronun kadın çalışanlarına her ay, belirledikleri bir günü regl izni olarak verme kararı almıştır. Tunceli Belediyesi: İzmir Barosu’nu takiben, Tunceli Belediyesi de her ayın bir gününü regl izni olarak çalışanlarına bu açıklamayla sunmuştur: Belediyenin tüm hizmetlerinin ve gerçekleştireceği projelerin, her türlü ayrımcılığa karşı cinsiyet eşitliğini esas alacak biçimde dizayn edilmesine katkı sunmak için kadın meclislerimiz ve komisyonumuz bu çalışmalarını sürdürüyor. Bu anlamda toplumsal cinsiyet eşitliği ilkemize dayanarak kadın çalışanlarımıza, her ayın belirledikleri bir günü regl izni verme kararı aldık.Zomato: Uluslararası bir şirket olan Zomato, faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde, çalışanlarına senede 10 günü regl izni olarak sunma kararı almıştır.

Regl izni olsa da bazı kadınlar erkek üstlerinden utanıyor ve izni kullanmayı tercih etmiyor.