USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Otomatik Vites Nasıl Kullanılmalı? Yapmamanız Gerekenler - Webtekno

Manuel araba kullanmanın zevki bir başka olsa da özellikle son yıllarda hayatımızda daha fazla yeri bulunan otomatik vites araçlar da sürüş deneyimimize büyük konfor getiriyor. Kullanım kolaylığı sayesinde özellikle yoğun trafikte, sürüşü daha az stresli hâle getiren otomatik

Otomatik Vites Nasıl Kullanılmalı? Yapmamanız Gerekenler - Webtekno
29-01-2024 12:47
Google News

Geçtiğimiz ÖZETİ| günlerde manuel vitesli araçlarda dikkat edilmesi gerekenleri anlatmıştık. Tıpkı manuel vitesliler gibi otomatik vitesli arabalarda da güvenliği arttırmak, potansiyel kazaları önlemek ve teknolojinin sunduğu imkânları en iyi şekilde değerlendirmenin yanı sıra aracı daha uzun ömürlü kullanmak için de göz ardı edilmemesi detaylar mevcut.

Eğer siz de otomatik araç rahatlığının tadına vardıysanız ama bunun keyfini çıkarırken hem cebinizi hem arabanızı düşünüyorsanız o zaman kontağa basalım ve bilinmesi gereken gerçeklere doğru yola çıkalım.

Kısa bir otomatik vites araçların temel işleyiş prensipleri konusuna bakalım.

otomatik vites araba şanzıman

Otomatik vites araçlar, sürücünün manuel arabalardaki gibi vites değiştirmesine gerek kalmadan, motor gücünü otomatik olarak tekerleklere aktarıyor. Aracın hızına ve motorun yüküne göre vites değişiklikleri yapan otomatik vites arabalar, sensörler ve bilgisayar kontrollü mekanizmalar sayesinde sürücüye de pürüzsüz bir sürüş deneyimi sunuyor.

Vites değiştirmek gibisi olmasa da otomatik vites arabaların sunduğu kolay kullanım, sürüş sırasında azalan fiziksel çaba ve daha rahat bir trafik deneyimini de yabana atmamak lazım.

Otomatik vites arabayla yapmamanız gerekenler:Arabanız tamamen durmadan “park” moduna geçmeyin.Park modundan el frenine geçmeyi unutmayın.Yol almadığınız sürede aracınızı sürüş modunda tutmayın.Trafik ışıklarında beklerken aracınızı boşa almayın.Yokuş aşağı giderken de arabanızı boşa almayın.Elinizi vites kolunun üzerine koymayın.Araç kullanırken iki ayağınızı birden kullanmayın.Benzin deponuzun dibini sıyırmayın.Şanzıman sıvısını düzenli olarak kontrol edin.Aracınızın düzenli olarak bakımını yaptırın.Arabanız tamamen durmadan “park” moduna geçmeyin.

otomatik vites araç kullanımı

Park dişlisi, fren adına çalışmak yerine değil, park hâlindeki arabayı hareketsiz tutmak için var. Birçok otomatik vites araba, araç durmadan park moduna geçmeye izin vermez. Aceleyle park moduna geçmeniz gerekse de bunun şanzımana zarar vereceğini unutmayın.

Park modundan el frenine geçmeyi unutmayın.

Otomatik araç park freni, sadece aracın sabit kalmasına yardımcı olduğu için el freni çekilmediği durumlarda şanzıman kilitlenmez ve aracın kayma ihtimali artar. Bu yüzden de doğabilecek tehlikelerin önüne geçmek için el frenine geçmeyi unutmayın.

Yol almadığınız sürede aracınızı sürüş modunda tutmayın.

Bir yerde birisini beklerken en çok yapılan hatalardan biri de arabayı sürüş hâlinde bırakmaktır. Eğer arabanızda uzun süre oturmayı planlıyorsanız ya park moduna alın ya da aracınızı kapatın. Çünkü aktif olarak kullanılmayan araç, sürüş modunda kaldığı zaman aşırı ısınabilir. Isınmış motor da silindir contalarından kapağına kadar bazı noktalara zarar verebilir.

Bu tabii ki birkaç defa yapılmasında sorun çıkarmayacaktır ancak sık sık “D” modunda kalmanız aracınızı da sizi de üzebilir.

Trafik ışıklarında beklerken aracınızı boşa almayın.