USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

NVIDIA ve AMD'nin Çin'e Grafik İşlemci Satışı Yasaklandı

ABD hükûmeti, NVIDIA ve AMD'nin Çin ve Rusya'ya grafik işlemcisi ihraç etmesini yasakladı. Seçili modelleri kapsayan yasak, sadece özel bir lisans ile delinebilecek.

NVIDIA ve AMD'nin Çin'e Grafik İşlemci Satışı Yasaklandı
01-09-2022 12:41
Google News

Çin ÖZETİ| ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki teknoloji savaşı sürmeye devam ederken, Amerika Birleşik Devletleri tarafından büyük bir karara imza atıldı. NVIDIA tarafından Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) sunulan belgeye göre şirketin bazı grafik işlemcilerini Çin’e ve Rusya’ya göndermesi yasaklandı. Aynı karar, AMD için de geçerliydi.

AMD, konu hakkında resmi bir açıklama paylaşmazken detaylar, sektör kaynakları tarafından paylaşıldı. Hem NVIDIA hem de AMD’nin Çin’e ve Rusya’ya artık ihraç edemeyecekleri ürün modelleri de açıklandı. Bu modeller, özellikle yapay zekânın geliştirilmesinde, derin öğrenim teknolojisinde ve yüksek işlem gücü gerektiren işlerde kullanılan ekran kartı modelleri idi.

NVIDIA ve AMD’nin Çin’e ve Rusya’ya ihraç etmesi yasaklanan grafik işlemcileri:

nvidia amd

NVIDIA A100NVIDIA H100AMD MI100AMD MI200

Peki bu modellerin ihraç edilmesi neden yasaklandı?

NVIDIA’nın sunduğu SEC belgesine göre ABD hükûmeti ürünlerin Çin ve Rusya’da askeri amaçlı son kullanım potansiyeli nedeniyle bu karara imza attı. Hükûmet, şirketlerin ürün ihraç etmesinin tamamen önüne geçmedi. NVIDIA ve AMD, yukarıdaki modelleri Çin’e ve Rusya’ya ihraç etmeden önce ABD hükûmetinden özel bir lisans almak zorunda olacak.

SEC belgesine göre hükûmet, bu kararı NVIDIA ve AMD’ye 26 Ağustos tarihinde gönderdi ve karar, gönderildiği tarihten itibaren geçerli oldu. Kararın kamuoyu tarafından öğrenilmesi ise NVIDIA’nın paylaştığı SEC belgesiyle gerçekleşti.

www.idrak34.com


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
iPad Pro Modellerin Logosu, Cihazın Soğutulmasını Sağlıyor!
iPad Pro Modellerin Logosu, Cihazın Soğutulmasını Sağlıyor!

Apple'ın geçen hafta tanıttığı iPad Pro'ların daha iyi soğutma sunduğunu ifade etmişti. Bu soğutmayı sağlayanlardan biri de cihazın arkasındaki Apple logosu.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu