USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Helikopterler Neden Çok Gürültülü Çalışıyor?

Havada âdeta tam bir gürültü makinesi gibi gezen helikopterlerin teknolojiden nasibini almamış gibi neden çok ses çıkardığını hiç düşünmüş müydünüz? Koskoca uçakların bile sessizce süzüldüğü gökyüzünde helikopterlerin kulak tırmalayan sesinin arkasında pek çok fark

Helikopterler Neden Çok Gürültülü Çalışıyor?
12-05-2024 18:17
Google News

Teknik ÖZETİ| detaylardan havaya kadar pek çok sebepten sonra aslında nasıl yanıldığımızı duyduğunuzda biraz afallayabilirsiniz.

Çığlık çığlığa gezen helikopterleri gelin biraz da yakından inceleyelim.

Gürültüyü oluşturan havanın ta kendisi.

helikopter gürültüsü

Ana rotor (motorun dönen kısmı), helikopteri havada tutan ve ileri doğru hareket ettiren ana güç kaynağı olarak karşımıza çıkıyor. Rotor döndükçe kanatların üzerindeki hava basıncı düşüyor ve alttaki hava basıncı da artıyor. Bu fark da helikopteri yukarıya doğru iten şeyken aslında gürültüyü çıkaran unsur oluyor.

Basıncı dengelemek için kanatların etrafından akan hava, düşük basınç nedeniyle ısınıyor ve aşağıdan yükselen daha soğuk, düşük basınçlı havanın altında kalıyor. Etkileşimle ortaya çıkan girdap da bir sonraki bıçağa çarptığında meydana gelen titreşimler, bizim duyduğumuz ses dalgaları hâlini alıyor.

Kalınlık gürültüsü faktörü de var.

helikopter sesi

Bıçak içinden geçerken havanın yer değiştirmesi "kalınlık gürültüsü" olarak tanımlanıyor. Rotor düzlemine yönlendirilirken bir de bıçaklara uygulanan kaldırma ve sürükleme kuvveti de ortaya çıkıyor. Bu da “yükleme gürültüsü” ve ses çıkaran bir diğer unsur.

İnerken daha fazla seslerini duyuyoruz değil mi?