USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Martin Luther King Kimdir? Hayat Hikâyesi

Sivil hakların eşitliği mücadelesinin öncüsü olan Martin Luther King'in bu mücadelede başarılı olması hiç de kolay olmadı. Biz de yazımızda "Martin Luther King kimdir?" sorusunun cevabına yer verdik. Buna ek olarak Martin Luther King'in neler yaptığına, düşüncelerine ve ö

Martin Luther King Kimdir? Hayat Hikâyesi
05-03-2024 14:48
Google News

Amerika ÖZETİ| Birleşik Devletleri'nin tarihine baktığımız zaman kölelik sisteminden başladığını görürüz. Daha sonra bu kölelik sistemi 16. Başkan Abraham Lincoln tarafından bitirildi. Bu olay sayesinde Amerika tarihinde önemli rol oynayan Afro-Amerikalılar özgürleşti. Elbette ki önemli bir adımdı fakat bununla kalmadı. Irkçı söylemler ve eşitsizlikler yıllarca devam etti. İşte bu noktada sahneye Martin Luther King çıktı.

King, Afro-Amerikalı Baptist papaz ve Amerikan sivil hakları savunucusu olarak kendisini dünyaya tanıttı. 

Martin Luther King kimdir? 

Martin Luther King

Martin Luther King'in öncüsü olduğu şeyleri anlamlandırabilmek için önce hayatından bahsetmemiz gerekiyor. Martin Luther King, 15 Ocak 1929 tarihinde Georgia eyaletinin en büyük şehri olan Atlanta'da düyaya gelmiş bir Afro-Amerikalı. O yıllar Atlanta'da ırk ayrımı ve ayrımcılığın günlük hayatın bir parçası olduğu zamanlardı.

Eğitimini Morehouse College'de devam ettirken, dinin sosyal değişimler üzerindeki etkisini fark edip dikkatle takip etmiş. İlgisini doktora döneminde de devam ettirmiş. Boston Üniversitesi Teoloji Bölümünden doktorasını aldıktan sonra Alabama’da Dexter Avenue Baptist Kilisesi'nde rahip olarak görev yapmış. Nesiller boyu rahiplik yapan bir aileden geldiği için zorlandığı söylenemez.

Martin Luther King, Dexter Avenue Baptist Kilisesi'nde rahiplik görevini yerine getirirken Alabama'da yaşanan ırkçı olaylarına tepkisiz kalamamış. İşte tam da bu noktada insan hakları mücadelesi başlamış.

Montgomery otobüs boykotu Martin Luther King'in insan hakları mücadelesini başlattı.

Montgomery Otobüs Boykotu

Martin Luther King ve ailesi Montgomery'de yaşarken, Rosa Parks adında bir insan hakları savunucusu, Montgomery otobüsünde beyaz bir yolcuya yerini vermeyi reddetmiş ve tutuklanmış. Bu olay üzerine King, Montgomery otobüs boykotunun organize edilmesine yardımcı olmuş. Protestonun lideri ve resmî sözcüsü olarak Martin Luther King seçilmiş.

Bu boykot 382 gün sürmüş ve hatta durum o kadar gerginleşmiş ki King'in evi bombalanmış. Boykot sırasında Martin Luther King tutuklanmış. Boykot,  Amerikan Yüksek Mahkemesi'nin eyaletler arası otobüslerde ve diğer ulaşım araçlarında ırk ayrımcılığını kanun dışı ilan etmesiyle son bulmuş.

Güney Hristiyan Liderlik Konferansı'nın kurulmasında Martin Luther King önemli rol aldı.

Martin Luther King

Yaşanan bu olaydan sonra güneyde barışçıl sivil haklar eylemlerini ve şiddetsiz protestoyu destekleyen Güney Hristiyan Liderlik Konferansı (SCLC) kuruldu. King ise Montgomery Otobüs Boykotu'nu son derece titizlikle ve başarıyla yönetmişti. Bu başarısından dolayı yeni kurulan konferansın başkanı olmuştu. 

Konferansın başkanı olarak Martin Luther King, ülkeyi ve dünyayı dolaşmış bir liderdi. Şiddete yer vermeyen protestolar ve sivil haklar üzerine çokça konferans vermişti. Ayrıca dinî figürler, aktivistler ve siyasi liderlerle buluştu. Onlardan etkilendiğini de belirtiyordu. En çok da Mahatma Gandi'nin şiddete dayanmayan sivil itaatsizlik felsefesini benimseyip öncüsü olduğu gösterilerde de uygulamaya çalışmıştı.

Martin Luther King, "Birmingham Hapishanesinden Mektup" isimli manifestosuyla yaşanacak gelişmelerin önünü açtı.

Martin Luther King'in tutuklanması

King, doğdugu şehir olan Atlanta'ya geri taşındığında Ebenezer Baptist Kilisesi'nde papaz olarak görev almış ama ırk ayrımı ve eşitsizliği sonlandırmak amacıyla topluma hitap etmeye de devam etmiş. 1960'lı yıllarda Alabama, Florida ve Georiga eyaletlerinde şiddetsiz protestolar yaparken birçok kez tutuklanmış. Ancak bu tutuklamalar onu durduramamış.

En son 1963 tarihinde Birmingham kampanyası sırasında tekrar tutuklanıp Birmingham Hapishanesinde tutulmuş. Burada kendisini eleştiren beyaz din adamalarına yönelik "Birmingham Hapishanesinden Mektup" adında bir sivil haklar manifestosu yayımlamış. Bu manifesto aynı yıl gerçekleşecek olan büyük Washington yürüyüşünün önünü açmıştı.

200.000’den fazla kişinin katıldığı Washington yürüyüşü ülkede büyük ses getirdi.