USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Kedi Yiyen Çinlilere Kızıyorken İnek Yiyor Olmamızın Sebebi - Webtekno

Bir insanı öldürmek büyük bir kötülüktür, bir hayvanı öldürmek de büyük bir kötülüktür fakat hayvanların türüne göre bu kötülüğün seviyesinde önemli farklılıklar oluşabiliyor. Teknik olarak insan da bir hayvan türü olduğu için diğer hayvanlara göre kendimizi daha

Kedi Yiyen Çinlilere Kızıyorken İnek Yiyor Olmamızın Sebebi - Webtekno
19-07-2023 22:03
Google News

Neden ÖZETİ| bir kediyi, köpeği öldürmek büyük bir tepkiyle karşılanıyorken bir koyunu, ineği yemek için öldürmek veganlar ve vejetaryenler dışında kimsenin umrunda değil? Kediler, köpekler sokağımızda ya da evimizde nesillerdir bizimle birlikte oldukları için onlarla kurduğumuz empati nedeniyle mi onların ölümleri konusunda daha hassasız?

Şu konuda bir yanlış anlaşılma olmasın, kedileri ve köpekleri öldürmek diğer hayvanları öldürmeye göre daha fazla ayıplanıyor olsa da onlara yapılan kötülükler yine de yeterince önemsenmiyor. Bir kediyi öldüren caniye yalnızca hafif bir para cezası veriliyor ve mala zarar vermekle eşdeğer görülüyor. Neden hayvanların ölümlerini basit görüyoruz ve neden farklı türdeki hayvanların ölümüne farklı şiddette tepki veriyoruz? Bazı hayvanları öldürmenin ayıplanma eşiğinin değişmesinin nedeni nedir? Bir koyun neden bir kediye göre daha değersiz, bir koyun neden bir köstebeğe göre daha değerli; bir köstebek bir kelebeğe göre, bir kelebek bir sineğe göre, bir sinek neden bir mikroorganizmaya göre daha değerli?

Jainizm adlı bir dinin mensupları, bakterilere zarar gelmesin diye maske takarak hayatlarına devam ediyor. Yani veganlığın da ötesinde bir düşünceye sahipler. Et yemedikleri gibi bir sineğe, bir mikroorganizmaya bile zarar vermemek için ellerinden geleni yapıyorlar. Bu da gösteriyor ki canlılara gösterdiğimiz merhamet onların türüne göre önemli ölçüde değişiyor.

"Bir hamam böceği öldürürsen kahramansın, bir kelebeği öldürürsen şeytansın. Ahlakın estetik standartları vardır." diyen Nietzsche haklı mı?