USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kaleiçi’nin saklı hikayeleri…

Gözde gezi seçenekleri arasında son günlerde öne çıkan bir yer Antalya Kaleiçi. Tarihi dokusu büyük ölçüde korunan Kaleiçi’nin dar sokaklarında kaybolmak, güneş ve denizin tadını çıkarmak ve farklı lezzetleri deneyimlemek mümkün.

Kaleiçi’nin saklı hikayeleri…
16-04-2023 13:23
Google News

“Biz ÖZETİ| Kimden Kaçıyorduk Anne?” dizisiyle gündeme gelen Kaleiçisokaklarındayız. Sizi Hadrianus Kapısı’ndan buyur etmeden önce,Kaleiçi tarihinden söz etmek istiyorum.

Helenistikdönemde, Bergamalıların getirdiği yaşam, önce Kaleiçi’ndebaşlar. Antalya, Bergama Kralı’nın vasiyeti ile Romalılarıneline geçer ve kent sırasıyla Bizanslılar, Hıristiyanlar,Araplar, Müslümanlar, Selçuklular ve Osmanlılar tarafındanyönetilir. İki sur ile çevrili Kaleiçi’nin daracıksokaklarında bu medeniyetlerin izlerini bulabilirsiniz. Kaleiçi,büyük bir bölümü yıkılmış ve yok olmuş at nalı şeklindeiçten ve dıştan surlarla çevrilidir.

Surlar, Helenistik, Roma,Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devirlerinin ortak eseri ve 80 burcuvar, içlerinde kiremit çatılı 3 bin kadar ev bulunuyor. Evlerinkarakteristik yapıları sırf Antalya’nın mimari tarihi hakkındafikir vermekle kalmıyor, bölgedeki yaşam tarzını ve gelenekleride yansıtıyor. Sur içindeki dar sokaklar limandan yukarıya duvarboyunca uzanıyor. Yivli Minare, Keyhüsrev Medresesi, KaratayMedresesi, İskele Camisi, Tekeli Mahmut Paşa Camisi sur içindekiönemli tarihi eserlerden bazıları.

KALEİÇİ MÜZESİ

İkindi saatlerinde Kaleiçi’ne Üç Kapılar’dangirip, daracık sokaklarda dolaşmanızı, kaybolmanızı öneriyorum.Yolunuza ilk olarak, Suna - İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi çıkacak.Suna ve İnan Kıraç çifti, 19'uncu yüzyıl geleneksel Türkmimarisini yansıtan tarihi bir evi ve Aya Yorgi Ortodoks Kilisesi'nisatın alarak, burayı etnografik eşyaların sergilendiği birmüzeye dönüştürmüşler. Müzenin ilk kısmı bu tarihi evde,diğer kısmı da Aya Yorgi Kilisesi’nde sunuluyor. YineKıraç’ların restore ettiği bir Antalya Evi’nin altındakimozaikleri ve eski yolu görmelisiniz.

Bu yolu,yani bugünün Hesapçı Sokak’ını takip ederseniz, önce KesikMinare’ye sonra Hıdırlık Kulesi’ne varacaksınız. HıdırlıkKulesi’nden sola doğru ilerlerseniz Karaoğlan Parkı’ndamuhteşem Antalya manzarasını seyredebilirsiniz. Sağa doğruilerlediğinizde ise yol sizi denize girilebilen Mermerli Plajı vedaha sonra Yat Limanı’na çıkaracak. Yolunuzun üstündekiAntalya Etnografya Müzesini, Antalya'nın kültürünü öğrenmekistiyorsanız ücretsiz olarak gezebilirsiniz. İki ayrı konaktanoluşan bu müze, 19'uncu yüzyıl Osmanlı mimarisini yansıtıyor.Bir numaralı konakta Türk İslam Eserleri yer alırken iki numaralıkonakta Antalya yöresine özgü eşyalar sergileniyor.

YatLimanı’nda teknelerle kıyı turu yapabilirsiniz, OyuncakMüzesi’ni gezebilirsiniz ya da soluklanıp kendinize içecek birşeyler ısmarlayabilirsiniz. Yat Limanı’ndan KırkMerdivenler’den yukarı çıktığınızda ise Yivli Minare’yibulabilirsiniz. Ya da Hisar’dan çıkabilir, manzarayıciğerlerinize çekebilirsiniz. Her iki yol da muhteşem Antalyamanzaraları ile hafızalarınıza kazınacak.

TARİHİ DOKUKORUNDU

Kaleiçi’ndeki kafe ve restoranların bazılarıeski evlerin dokusu bozulmadan, kullanıma açılmış. İki veya üçkatlı olan bu evlerin bazılarında ara kat mevcut. Günlük yaşamıngeçtiği bu katta kuyu, ocak, ahır ve depo gibi bölümler yeralıyor. Yüksek duvarlar, evin mahremiyetini de sağlıyor. Taşlığıbirinci kata bağlayan iç merdivenlerle ara kata geçebiliyorsunuz.Ara katlar depo olarak kullanıldığı gibi kışlık oda olarak dakullanılırmış o zamanlar. Üst katta odalar birbirine sofa ilebağlanmakta. Sofaya açılan odaların her biri günlük yaşamındevam edebileceği şekilde biçimlenmiş. Çoğu butik otel bu özgünyapıyı bozmadan kullanıma açmış.

Antalya’nınbenim için en güzel yeri Kaleiçi’ndeki hediyelik dükkanlar.leziz yemek yiyebileceğiniz mekânlar, barlar, galeriler, müzeler,Mevlevihane, cami, kilise, antikacılar, pastane, butik oteller,evler, sahaf, kitapçı, sokak ressamları ve lezzetlerini de buradabulabilirsiniz.



2 bin yıl önce, Bergama Kralı II.Attolos, askerlerine emir verir: ‘Gidin ve bana yeryüzününcennetini bulun!’ Bergamalı askerler aylar, yıllar boyu dolaşırve nihayet Toros Dağları’nın eteklerinden inmeye başladıklarındaAntalya’yı görürler. Yeryüzünün cenneti, ayaklarınınaltındadır!

NASILGİDİLİR?

Kaleiçiile Antalya Havalimanı arası 14 km. Eğer havaalanından gitmekisterseniz, Antray’la Kaleiçi’ne ulaşım çok kolay. Otobüsterminalinden de aynı şekilde Antray’la ulaşmanız mümkün.

NEREDEKALINIR?

Kaleiçi’ndepek çok konaklama seçeneği var. Önerim; Tuvana Otel, RuinAdalia,Palm House, Casa Sur, My Mia Otel ve Alp Paşa Konağıolabilir.

NE YENİR?

Pio GastroBar’da bir şeyler atıştırıp sokakta müzik dinlemeyiseviyorum. Seraser, İl Viciano, Grace Lounge’da yemek ve şarapönerebilirim. Beerzone’de bira ve hamburger nefis. Yıllarınrestoranı Arma’da güneşi batırıp balık yiyebilirsiniz.Kaleiçi Meyhane’nin mezelerine bayılacaksınız. Mandjie’dekokteyl içip sokağın keyfini çıkarabilirsiniz. Mono Rooftop’dagüne veda edip akşamı karşılayabilirsiniz.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Google Pixel 9 Serisi Kanlı Canlı Görüntülendi
Google Pixel 9 Serisi Kanlı Canlı Görüntülendi

Google'ın ekim ayında tanıtması muhtemel Pixel 9 serisi telefonları, kanlı canlı ortaya çıktı. Telefonların tasarımları ifşa olmuş durumda...

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu