USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Günümüze Ulaşamayan İcatlar - Webtekno

İşte karşınızda zamanın tozlu raflarında kalmış, teknolojik devrimin ritmini tutturamamış ama gülümseten hikâyelere sahip unutulmuş icatlar!

Günümüze Ulaşamayan İcatlar - Webtekno
07-01-2024 13:27
Google News

Artık ÖZETİ| cebimize bile girebilen bilgisayarların en başta oda büyüklüğünde olduğunu hepimiz hatırlarız. Bu kaba tasarımın üstüne gelen inovasyonlarla birlikte bilgisayar, bugün bildiğimiz hâline ulaştı. Fakat bu yolda bir sürü başarısız deneme, tarihin tozlu sayfalarına karıştı.

Bundan nasibini alan tek buluş da bilgisayar değil. Listemizde yer verdiğimiz bu tarz eski buluşların bazıları günümüzdeki hâllerine hiç benzemiyorken bazılarının günümüze ulaşamamış olmasına sevineceksiniz.

Şimdiki çim makinesi üreticileri şuna bi' baksın.

eski icatlar

“Geleceğin Elektrikli Çim Biçme Makinesi” olarak 1957’de tanıtılan bu cihazda yok yok. 1,5 metre çapındaki plastik küre içerisinde hava yastıklı bir koltuk, farları çalıştırmak için kendi elektriğini üreten sistem, klima ve sıcak günlerde soğuk içecek içmek için soğutma sistemi bulunuyor. Bahçıvan olasınız geldi değil mi?

Günümüzdeki robotik cerrahilerin atasını bulduk.

eski robotik cerrahi

Şimdilerde teknoloji bu kadar gelişmişken robotların ameliyat yapmasına güveniyoruz tamam da o dönemde robotun tıraş etmesine nasıl izin verdiniz de korkmadınız acaba?

Goodyear, tasarlarken ne düşündü acaba?

parlayan lastik

1961 yılında Goodyear’ın karanlıkta parlayan lastikleri, sokakları bir diskoya çevirmişe benziyor.

İlk bakışta elbise sanabilirsiniz ancak bunlar birer ahşap mayo.

eski buluşlar

Yüzmeyi çok daha kolay hâle getireceği düşünülerek yapılan ahşap mayolarla yüzmek nasıl olurdu bilmiyoruz ama suyun üzerinde çok uzun süre kalamayacağımız kesin.

İyi de tencereleri nereye koyacağız?

()

İlk bakışta buzdolabının iç tasarımı göze hoş ve mantıklı gelse de tencere gibi büyük eşyaları nereye koyacağımız düşündürüyor. Sanırız ki bu yüzden de videodaki buzdolabının devamı gelmedi.

Bebek arabasına gezici radyo desek daha mantıklı.

eski bebek arabaları

Bebeğin uyumasını veya sessiz durmasını sağlamak için bebek arabasına anten ve hoparlörün de olduğu bir radyo konulmuş. Yandaki annemiz onun yerine ninni söyleseydi daha iyiydi sanki.

Savaşa hazırlıklı bebek arabası

eski tip bebek arabası

Mucitler, bebek arabaları üzerinde epey uğraş vermiş. 1938’de İngiliz bir firma tarafından üretilen bu bebek arabasının, savaş çıkması hâlinde gaz emniyeti bulunuyor. Artık bebekler içerisinde nasıl rahat edip nefes alıyordu orasını bilemeyiz.

Piyano, yatağınıza geldi.

eski buluşlar

1935’li yıllarda Büyük Britanya’da çekilen fotoğrafta özellikle yatak istirahati olan kişiler için özel olarak tasarlanmış piyanoyu görüyorsunuz. Piyano aşkı sorgulanamaz.

Güzel olacağım diye eziyete gerek var mıydı?

geçmişteki icatlar

Eskiden de kadınlar kuaförlerde uzun saatler geçiriyordu ama fotoğrafa bakınca sebebi daha başka duruyor. Tam olarak saçın nasıl çıkacağını bilemedik ama kadının keyfi yerinde gözüküyor.

Bu kitap okuma gözlüğü neden günümüze gelmedi ki?

buluşlar

1936’da icat edilen Hamblin gözlüğü, yatakta kitap okumak için özel olarak tasarlanmış. Düşünsenize uzanıyorsunuz ve mekanizmadaki aynalar sayesinde yazılar gözünüzün önünde. Belki biraz göz yorucu olabilir ama bizce bu icat geliştirilmeliydi.

Bir maske, daha ne kadar korkunç olabilir ki?

güzellik maskesi

Günümüzün maskelerine bakınca “İyi ki” dedirtecek bu maske tasarımı 1920’lerde güneşlenirken yüzlerinin yanmamasını isteyen kadınlar tarafından kullanılıyordu.

Fareler bunu yer mi?

icat

1963’te Japonya’da üretilen kedi miyavlama cihazı, gözleri parlayan bir şekilde dakikada on kez miyavlıyordu. Amaç da makine ile fareleri korkutmak.

Üşüyen insanların beğeneceği tasarım.

vintage kıyafetler

1932 yılında Amerika’da trafik polisleri elektrikle ısıtılan yelekleri giyiyorlardı. Isınmak için gerekli güç ise sokaktaki elektrik kontaklarından sağlanıyordu. Çarpılmamış olmalarını umut ediyoruz.

Film izlemek o kadar kolay değil.

tarihteki icatlar

Günümüzde her şey gibi projektörler de otomatik ancak 1929 yılında film izlemek için bu döner tabla kullanılıyormuş.

Anne, “Tepeme çıktınız.” dese haklı.

tarihi fotoğraflar

Herkese ayrı ayrı bisiklet almak istemeyen ailelerin tek bisiklette buluşmasının fotoğrafı. Dört konumlu bisiklet sayesinde aile, tek bir bütün olarak seyahat edebiliyor, üstüne bir de anne dikiş dikiyor.

Hem karada hem suda giden bisiklet.

tarihi buluşlar

Amfibi bisikleti olarak isimlendirilen bu tasarım hem suda hem karada gidebiliyordu. Fonksiyonelliğe bakın hele. Bisiklet ayrıca 120 litreye yakın yük taşıyabiliyordu.

Yayalar öne gelsin.

eski model arabalar

1924’te Paris sokaklarında çekilen fotoğrafta, yayalar için kürekli araba görüyorsunuz. Tasarımın amacı ise yayalar arasındaki ölüm oranını azaltmakmış.

Portatif köprü ile istediğiniz yere geçiyorsunuz.

eski köprüler

Hem taşınabilir hem uzatılabilir köprü, acil durum köprüsü olarak üretilmiş. 10 kişiyi taşıdığına bakılınca da epey dayanıklı gözüküyor.

Dünyanın ilk kablosuz gazetesi. Hey gidi be, nereden nereye!

ilk kablosuz gazete

1938’de bu gazete ilk defa New York City’deki WOR radyo istasyonundan gönderiliyor. Fotoğrafta gördüğünüz çocuklar ise Missouri gazetesinin çocuk sayfasını incelemekle meşguller.

Kar yağınca bunu bi' düşünelim.

eski icatlar nelerdir

Kar fırtınalarına karşı plastikten yapılmış maskeye bakınca “İnsan, başını da bir şeyle kapatır.” demekten kendini alamıyor.

Biraz fazla mı zorlamışsınız sanki?

nostaljik kamera

Tetiği çektiğinizde otomatik fotoğraf çeken bir tabanca kamerası. Fotoğraflara bakınca güzel nişan almışlar ama kameranın konulduğu şey biraz uçuk olmuş.

Alırım oradan bi' fıs güneş losyonu.

icat örnekleri

1949’da Chicago’da yaşayanlar güneş losyonu istediği zaman cihazların yanına gidiyordu. Sadece bir kuruşa 30 saniyelik püskürtme ile de sürünüyorlardı.

Sütyen iddiaları ta eskiden başlamış.

titreşimli sütyen

Görmüş olduğunuz titreşimli sütyen tasarımı, 1971’de “20. Uluslararası Buluşlar Gösterisi”nde bir model tarafından denenmiş. Sütyenin, titreşim ile memeleri geliştirip güçlendirdiği iddia edilmiş. Kaç kadın aldı acaba?

Bu sütyen oldukça gerekli gibi duruyor.

buluş örnekleri

Plastik sert sütyen, II. Dünya Savaşı sırasında kadın fabrika işçilerini korumak için yapılmış.

Azıcık beklesek de soğurdu.

gereksiz icatlar

Kaynar sıcak çorbayı soğutmak için tasarlanmış çorba soğutma kaşıklarını hangi akıl icat etti ki?

Delilik!

en eski icatlar

Arka tekerleğe 12 roket takan ve bisikletin roketlerle gitmesini hayal eden kişi, Almanyalı bir mühendis. Fotoğraf çekildikten sonra da beklenen oluyor ve birkaç dakika içinde bisiklet patlıyor. Neyse ki mühendis, kazayı ucuz atlatmış.

Abartan abartana

icatlar

Görmüş olduğunuz ahşap kask, kullanan kişinin elindeki göreve odaklanmasını sağlıyormuş. Kask, gürültüyü yüzde 95’e kadar azaltırken gözetleme deliğinden bakan kişi, etrafındaki hareketleri görmediği için rahatsız olmuyormuş.

Ama çok mantıklı değil mi?

buluşlar

Bizce bu da günümüze kadar gelmeliydi. Düşünsenize hem güneşleniyorsunuz hem keyfini sürerek kitap okuyorsunuz. Oldukça konforlu gözüküyor.

Sizin en beğendiğiniz ve en saçma bulduğunuz hangisi? Yorumlarınızı merakla bekliyoruz.

Eskiyi yâd edebileceğiniz diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Facebook'un 2022'den Beri VR İçin Harcadığı Para Belli Oldu
Facebook'un 2022'den Beri VR İçin Harcadığı Para Belli Oldu

Facebook'un sanal gerçeklik için her ay harcadığı meblağ dudak uçuklattı. Firmanın aylık zararı 1 milyar doları buluyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu