USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Gündemi artık geleneksel medya değil sosyal medyadaki sahte hesaplar belirliyor

Haber 7 - İletişim bilimlerinin en meşhur kuramın olan 'Gündem Belirleme Kuramı'na göre gündemi medya belirler. Ancak yeni araştırmalar gündemi artık sahte hesapların belirlediğini gösteriyor.

Gündemi artık geleneksel medya değil sosyal medyadaki sahte hesaplar belirliyor
29-07-2022 13:59
Google News

Takipçi ÖZETİ| sayısı artana kadar sahte/hayran sayfası olduğunu belirtmeyen hesaplar, büyük takipçi sayılarına ulaştıkları zaman adeta gündeme yön veriyorlar. Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Başkanı Said Ercan, “İnsanlar güvendikleri hesapların paylaşımını sorgulamadan direkt olarak alabiliyor. Herhangi bir teyit refleksi gelişmiş durumda değil” diyerek önemli bir konuya dikkat çekti.

Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Başkanı Said Ercan

Sosyal medyada her geçen gün sahte hesaplar artış gösteriyor. Sahte hesap açan kişiler, ünlü kişiler adına veya kamu vicdanını ilgilendiren meselelerle ilgili hesaplar açıp, takipçi sayılarını artırmaya çalıştığı görülüyor.

Yüksek takipçi sayısına ulaşan sahte hesaplardan bazıları ya sayfasını satıyor ya da manipülatif içerikler üreten haber siteleri kurma eğilimi gösteriyor. Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Başkanı Said Ercan, dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

İNSANLARDA TEYİT REFLEKSİ GELİŞMİŞ DURUMDA DEĞİL

Türkiye’de medya okuryazarlığı seviyesinin düşük olduğunu belirten Said Ercan, “2021 verilerine göre Google’da en çok aratılan 10. kelime yine Google olmuş. Google’da Google arayan bir toplumuz en nihayetinde. Çok küçük yaştaki çocuklar buraya kayıt oluyorlar ve orada bir resim gördüklerinde o kişiyi ünlü zannediyorlar. Çocuklar haricinde Anadolu’da da insanların dijital bilinci çok fazla değil. Ünlü gibi davranan sayfalara çabukça inanıyorlar. İnsanlar güvendikleri hesapların paylaşımını sorgulamadan direkt olarak alabiliyor. Herhangi bir teyit refleksi gelişmiş durumda değil” dedi.

PARODİ HESAPLARA MÜDAHALE EDİLMİYOR

Sahte hesap açan kişilerin kullanmış olduğu yöntemlerden bahseden Said Ercan, “Genelde bize has olan bir şeyden bahsetmek istiyorum, dünyada nadir görülür. Sosyal medyada olmayan bazı ünlüler adına mavi tikler alınıyor. O ünlü kişi adına web sitesi açılıyor. Hiç ünlü olmayan isimler kendisini ünlü göstererek işte bir IMDB sayfası açarak, bir lisanslı sporcu gibi göstererek kendisine mavi tik alabiliyor. Onun için de Türkiye’deki mavi tik politikasını Twitter ve Instagram değiştiriyor maalesef. Hatta bu sebeple birçok mavi tikli hesap geri alındı. Kapatıldı bu hesaplar. Öte yandan bir de parodi hesap var. Sosyal medya uygulamaları parodi hesaplara müdahale etmiyor. Nasıl olsa parodi hesap diyor. Biyografi kısmına parodi yazman yeterli oluyor. Ancak insanlar o parodinin de ne olduğunu bilmiyorlar ve o hesabı da gerçek zannediyorlar” şeklinde konuştu.

SİBER ZORBALIK İÇİN KULLANILIYOR

Sahte hesap açan kişilerin kısa zamanda yüksek takipçilere ulaştıklarını söyleyen Said Ercan, “Bunların dışında ünlülerin adına açılmış fan sayfaları var. Fan sayfaları da büyüdükten sonra hesapları değiştirip başka bir isme geçebiliyor. Örneğin İlber Ortaylı fan sayfası büyüdü ve 100 bin takipçiye ulaştı. O zaman ya sayfayı satabiliyor ya da sayfanın ismini değiştirip kendi adına bir hesaba geçebiliyor. Burada ünlü yani sosyal medya diliyle ‘influencer’, etkileyici pazarlama alanında birçok konuda kullanılıyor. Hem reklâm için kullanılıyor hem itibar için kullanılıyor. En tehlikelisi ise siber zorbalık için kullanılıyor” ifadelerini kullandı.

KULLANICILARA DİJİTAL MEDYA OKURYAZARLIĞI EĞİTİMİ VERİLMELİ

“Derin sahtelik” teknolojisi ile insanları manipüle etmenin daha kolay olduğunu ifade eden Said Ercan, “Derin sahtelik dediğimiz İngilizce tabiriyle ‘Deepfake’ diye bir tabir var. Artık bu teknoloji ile birisine ünlü gibi konuşturma da yaptırabilirsiniz kendi hesabınızdan. O seçtiğiniz ünlü gibi yeni fotoğraflar üretip, piyasaya servis edebilirsiniz. Bunlar önümüzdeki günlerde maalesef çok fazla konuşacağımız konular olacak gibi duruyor. Ünlülerle ilgili sahte hesap vakalarının daha da yayılacağını düşünüyorum. Kullanıcılara dijital medya okuryazarlığı eğitimi verilmeli” diye konuştu.