USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Gerçek Olduğuna İnanmakta Güçlük Çekeceğiniz Bilgiler - Webtekno

Sosyal medyadaki sıkıcı, hatalı, tekrarlanan bilgilerden sıkıldıysanız biraz da az bilinen kaliteli bilgiler diyarına yelken açalım.

Gerçek Olduğuna İnanmakta Güçlük Çekeceğiniz Bilgiler - Webtekno
12-08-2023 19:57
Google News

İçerikteki ÖZETİ| bilgiler tarih ağırlıklı ancak farklı kategoriler de yer alıyor. Hem de hiçbiri ders kitaplarında rastlanacak cinsten değil.

Bilgileri okurken bazılarına gerçekten inanmak istemeyeceksiniz ancak her biri yüzde yüz gerçek.

Çoğumuz, Battal Gazi'yi Cüneyt Arkın'ın canlandırdığı karakterle bilir. Bu tarihi kişilik belki de %99'umuz tarafından Türk sanılır ancak aslında Arap'tır.

battal gazi

Doğduğu ve yaşadığı ev Malatya'dadır. Ünlü bir Emevi(Arap) komutanıdır. Bizanslılara karşı Arapların ve Türklerin safında yer almıştır.

Türk Tarih Kurumu ve Türkiye Bilimler Akademisi şeref üyesi olan Prof. Dr. Ahmet Yaşar Ocak, Battal Gazi için şöyle der: Türkler, bu Müslüman Arap komutanını asıl hüviyetinden çıkarıp klasik bir Türk alp şeklinde düşündüler.

Kaynak: Mustafa Özçelik - Seyyid Battal Gazi (T.C. Eskişehir Valiliği)

"Betonarme kelimesi", dilimize Fransızcadan geçmiştir: Béton armé. "Armé", "silah" demektir; İngilizcedeki "armed"dan bilirsiniz.

Görsel: Yapay zekâ .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Yani bu kelimenin birebir çevirisi, "silahlandırılmış beton"dur. "Güçlendirilmiş/donanımlı beton", tam çevirisi diyebiliriz.

Benzer bir kelime de "jandarma"dır, "gens d'armes" yani "silahlı adamlar" olarak Fransızcadan geçmiştir.

Elm Sokağı Kabusu serisini izlemediyseniz bile konusunu biraz olsun bilirsiniz: Kabuslarına girdiği insanları öldüren Freddy Krueger ana karakterdir.

elm sokağı

Bu fikir, yönetmen Wes Craven'in aklına şu şekilde gelmiş: Kamboçya'daki Kızıl Kmerler adlı komünist gerilla teşkilatının kurucusu Pol Pot, eğitimli kesime karşı katliamlar yapmasıyla ünlüydü.

Bu diktatörün işkence kamplarından kurtulan insanların, daha sonra bu travmaların tetiklediği kabuslar nedeniyle uyku esnasında geçirdikleri kalp krizinden dolayı öldüklerini öğreniyor. Böylece uykudayken korkudan ölme fikri doğuyor ve büyük bir serinin adımı atılmış oluyor.

Freddy Krueger ve Pol Pot'un kırmızı-siyah giysilerine bakılırsa bu da tesadüf olmasa gerek.

Kaynak: Rare

Böbrek nakli yapılırken diğer böbreklerin çıkarıldığını sanıyorsanız yanılıyorsunuz.

böbrek nakli

Sorunlu böbrekler yenisiyle değiştirilmez. vücuda üçüncü bir böbrek nakledilir.

Kaynak: Mayo Clinic

Rapunzel'i bilirsiniz, uzun saçlarını kuleden aşağı uzatarak sevgilisinin yukarı tırmanmasını sağlar.

rapunzel

Alman edebiyatının önemli yazarlarından Grimm Kardeşler'in 17. yüzyılda yazdığı bu eser, aslında 11. yüzyılda İranlı yazar Firdevsi'nin Şehname eserinden esinlenilmiştir.

Eserdeki Rudaba karakteri, sevgilisi Zal'a aynı şekilde uzun saçlarını uzatır.

Kaynak: Sanat Tarihçisi Habibe Bektaşoğlu

Kırmızı renginin ismi "kırmız böceği"nden gelir.

kırmızı böcek

Akdeniz çevresinde yetişen kırmız meşesi üzerinde yaşayan kabuklu bit cinsidir. Bu böceğin dişisinin kurutulmuş bedeninden elde edilen boyarmaddenin ismi "kırmız"dır.

Mesela alttaki görselde gördüğünüz nesne, bu maddeyle boyanmıştır (Sicilya kralı II. Rugerro'nun ipek taç giyme örtüsü).

kırmızı

Türkçeye Arapçadan geçen bir kelimedir. İngilizcedeki "crimson(kızıl/kıpkırmızı)" kelimesinin kökeni de aynıdır.

Kaynak: Yazar Mary Schoeser'in 2007 yılında Yale Üniversitesi tarafından basılan "Silk (İpek)" adlı kitabı

1939'da Adolf Hitler'in Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildiğini duymuş olabilirsiniz ancak bu bilginin ardında daha enteresan bir gerçek var.

hitler

Hitler aslında ironi amacıyla aday gösterilmişti. Onu aday gösteren İsveç meclis üyesi Erik Brandt, aslında antifaşist bir isim. Tepki amacıyla böyle bir şey yapmış olsa da ciddiye alınmıştı.

Bu hicvin asıl nedeni ise 12 İsveçli meclis üyesinin, İngiltere Başbakanı Neville Chamberlain'i Nobel Barış Ödülü'ne aday göstermesiydi.

Olayın detaylarını buradan okuyabilirsiniz.

Develer, çöl dikenini koparıp çiğnemeye başlarlar ancak sivri dikenler devenin ağzında yaralar açar ve o yaralar kanamaya başlar. Sonrası bir hayli ilginç:

deve çöl dikeni

Tuzlu kan, dikenli bitkinin sıvısıyla karışınca bu tat, çöl sıcağında develerin daha da hoşlarına gider; yedikçe ağızlarının içi kanar, kanadıkça yerler, bir türlü kendi kanlarına doyamazlar ve engel olunmazsa kan kaybından ölürler.

İşte Arapçada bu olaya "harese" denir. Bizdeki "hırs", "ihtiras" kelimeleri de buradan gelir.

Kaynak: Zülfü Livaneli'nin "Huzursuzluk" adlı romanı

"Şamar oğlanı", şehzadelerin eğitimi esnasında şehzadenin yerine dayak atılan erkek çocuğa denir.

şamar oğlanı

Hem Doğu hem de Batı monarşilerinde görülen bir uygulamaydı. Şamar oğlanları, şehzadenin hataları nedeniyle dayak yerdi; bunu gören şehzade de aynı hataları tekrar yapmazdı.

Kaynak: Tarihçi Robert Beddard (Londra Üniversitesi, Cambridge Üniversitesi)

"Porno" sözcüğü, Eski Yunancada "satılık kadın, fahişe" sözcüğünden türetilmiştir. "Satmak" anlamına gelen "pérnēmi (πέρνημι)" fiilinden türetilmiştir.

****

Görselde tarihteki ilk genelev tasvir ediliyor (Assassin's Creed oyunundan). Fuhuşa adanmış bu bölgenin ismi Porneion'du. Yunanistan'da MÖ 500'lü yıllarda açılmıştı.

İstanbul'da ise Pornai Sokağı bulunuyordu, hayat kadınlarının olduğu bir bölgeydi. Günümüzde buranın yerinde Asmalı Çeşme Sokağı vardır.

Kaynak: Yunan Sosyal ve Kültürel Tarihi, Cinsiyet ve Cinsellik ve Yunan Hitabet Profesörü Allison Glazebrook


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Alzheimer’ın Semptomlardan Bile Önce Tespit Edilmesini Sağlayacak Yöntem
Alzheimer’ın Semptomlardan Bile Önce Tespit Edilmesini Sağlayacak Yöntem

Bilim insanları, bir mikroRNA molekülü yoluyla Alzheimer’ın erkenden tespit edilebileceğini ortaya çıkardı. Yöntem, daha hastalığın semptomları ortaya çıkmadan önce bile tanımlanmasını sağlıyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu