USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Dış politikada yeni dönem nasıl şekillenecek? Erdoğan ile uzlaşmak zorundalar

Dış Politika uzmanları seçimlerin ardından şekillenecek olan yeni dönem dış politikasına dair Haber7'ye özel açıklamalarda bulundu.

Dış politikada yeni dönem nasıl şekillenecek? Erdoğan ile uzlaşmak zorundalar
30-05-2023 14:38
Google News

HABER ÖZETİ| 7 - ÖZEL

14 Mayıs ve 28 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen seçimlerin ardından dış politikada gözler yeni döneme çevrildi. Türkiye'nin etkin siyaset anlayışının devam etmesi beklendiği yeni süreçte olası gelişmelerin neler olduğunu dış politika uzmanlarına sorduk. Haber7'ye özel açıklamalarda bulunan uzman özellikle Mısır ve Suriye ile yeni dönemde yaşanabilecek gelişmelere dikkat çekti.

İSLAM COĞRAFYASINDA TÜRKİYE'YE YÖNELİK BÜYÜK BİR TEVECCÜH VAR

ORSAM Başkanı Prof. Ahmet Uysal, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde yürütülecek olan yeni dönem öncesi önemli değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin benzer politikalarını daha güçlü bir şekilde devam ettirmesini beklediğini söyleyen Uysal, "Türkiye'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın beş yıl daha ülkeyi yönetmesi onaylandı. Bu durum dış politikaya güçlü bir şekilde yansıyacaktır. Seçimlerin uluslararası arenada geniş bir yankı uyandırdığını gördük. Özelikle İslam coğrayasında Türkiye'ye büyük bir teveccüh var. İslam ülkelerinin halkları Türkiye'ye büyük bir umutla bakıyor." diye konuştu.

MISIR VE SURİYE İLE İLİŞKİLERDE YENİ DÖNEM NASIL ŞEKİLLENECEK?

Suriye ve Mısır ile yeni dönemde yaşanabilecek gelişmeleri de değerlendiren ORSAM Başkanı Prof. Ahmet Uysal, Mısır ile ilişkilerin daha da gelişeceğini Suriye konusunda da sığınmacıların ülkelerine geri dönüşü için uygun bir ortam oluşturulmaya çalışılacağını kaydetti. Uysal, konuya ilişkin olarak, "Suriye'de süreç ilerlemeye devam edecektir. Bu konuda Türkiye'nin tek taraflı taviz vermesini beklemiyorum. Suriyelilerin geri dönebileceği bir ortam oluşturulmasını gayret edilecek. Mısır konusuna gelirsek, Kahire ile ilişkiler daha da gelişir. Süreç hızlanacaktır. Mısır dış politikada zorlanıyor ve kendisini güvende hissetmek istiyor. Bu nedenle Mısır, Türkiye ile bir an önce normalleşmek isteyecektir." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DEKİ SEÇİMLER NEDEN 2023'ÜN EN ÖNEMLİ SEÇİMİYDİ?

14 Mayıs ve 28 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen seçimlerin ardından dış politikada meydana gelecek yeni sürece dair Haber7'ye konuşan bir diğer isim de Dış Politika Uzmanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi oldu. Türkiye'de gerçekleşen seçimleri merakla izleyen iki grup olduğunu söyleyen Pirinççi, "Bu gruplardan ilki Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinin devamını isteyen dost ve müttefik ülkeler ve Türkiye'nin izlediği aktif politikalardan güç alan ülkelerdi. İkinci grup ise Türkiye'nin dış politikasının değişmesini isteyen ülkelerdi. Bu nedenle Türkiye'deki seçimlere 2023'ün en önemli seçimleri dendi." dedi.

MISIR İLE MUTABAKAT SAĞLANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimi kazanmasıyla birlikte dış politikada sürekliliğin devam edeceğinin söylenebileceğini kaydeden Pirinççi, "Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Erdoğan'ı aradı. Büyükelçilik konusunda mutabakat sağlandı. İki ülke arasında ağır da olsa iyi ilerleyen bir süreç var. Suriye konusunda ani bir gelişme beklemiyorum. Biraz daha sürecin ilerlemesi gerekiyor gibi." sözlerini sarf etti.

ERDOĞAN İLE UZLAŞMAK ZORUNDA KALDILAR

Akşam Gazetesi Yazarı ve Dış Politika Uzmanı Doç. Dr. Oğuzhan Bilgin de Haber7'ye önemli değerlendirmeler yaptı. Dış politika alanında şekillenecek olan yeni sürece dair konuşan Bilgin, "Dış politikada birçok ülke seçimleri bekliyordu. Dış basında muhalefetin seçimi kazanacağına dair bir algı vardı. Seçimlerin ardından Erdoğan ile uzlaşmak zorunda kalan birçok lider var. Biden ve Macron'un tutumu buna örnek verilebilir. ABD ve Fransa gibi ülkeler, Türkiye'ye karşı politika değiştirmek zorunda kalacak. Suriye ve Mısır da hakeza... Bu iki ülkeyle normalleşme süreci hızlanacaktır. Türkiye dış politikadaki mevcut çizgisini devam ettirecektir. Suriye ile Mısır bu gerçekliğe göre hareket etmek zorunda. Normalleşme hem Türkiye'nin hem de Suriye ile Mısır'ın yararına." diye konuştu.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Kia EV9’un Ne Zaman Tanıtılacağı Ortaya Çıktı
Kia EV9’un Ne Zaman Tanıtılacağı Ortaya Çıktı

Kia’nın sevilen elektrikli SUV’u EV9’un performans odaklı GT modelinin ne zaman tanıtılacağı ortaya çıktı. Ayrıca, aracın güç konusunda çok ileri seviyede olacağı da söyleniyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu