USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Beynine çip takılmıştı! Neuralink ölmekten korkmaması için uyardı...

Neuralink, ilk hastasına geçmiş zamanlarda yapılan deneylerde yaşanan maymun ölümlerinden korkmaması gerektiğini söyledi. Beynine çip yerleştirilen Noland Arbaugh, düşünce gücüyle satranç oynayabilen ilk insan olmuştu.

Beynine çip takılmıştı! Neuralink ölmekten korkmaması için uyardı...
30-03-2024 18:08
Google News

Neuralink ÖZETİ| implantı takılan ilk hastanın kafatasının kesilmesine izin vermeden önce şirket hakkında soruları olsa da endişelerinin giderildiği belirtildi.

Neuralink'in ilk hastası Noland Arbaugh, şirkette yapılan ve daha sonra X-formerly-Twitter'da paylaştığı bir toplantı sırasında, "Şirketin maymunlara uyguladığı tüm korkunç şeyler ve bunun ne kadar korkunç olduğu, maymunların implantlarını çıkarıp yere sürmeleri ve her türlü şey hakkında ameliyattan önce bu konuda pek çok olumsuz şey okudum" dedi.

YAPTIĞI DALIŞ SONRASINDA FELÇ KALDI

"Tüm bunların ne kadar yanlış olduğunu fark ettim," diyen 29 yaşındaki genç, sekiz yıldır bir dalış kazası sonucu neredeyse tam felç geçiriyor.

Görünüşe göre Arbaugh'un bahsettiği şey, Neuralink'in beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) çiplerini test etmek için kullandığı rhesus makaklarının korkunç sonuçlarıyla ilgili tüm raporlar.

Tüm bu tüyler ürpertici raporların, Neuralink'in maymunlarını 2020 yılına kadar denek olarak kullanmak üzere sözleşme yaptığı Kaliforniya Üniversitesi'ndeki Kaliforniya Ulusal Primat Merkezi'nden gelen gerçek belgelere dayandığı göz önüne alındığında, Arbaugh'un tam olarak ne kadar "yanılmış" olabileceği belli değil.

NEURALİNK MAYMUNLARA ACIMASIZCA DENEYLER YAPMIŞTI

Hatırlayacağınız üzere, Musk şirketi ilk ürünlerini onlar üzerinde test ederken, bu makaklar beyin şişmesi, kısmi felç ve Arbaugh'un bahsettiği türden kendine zarar vermeyi de içeren davranış değişiklikleri de dahil olmak üzere her türlü dehşete maruz kalmışlardı.

Wired, geçen yıl yaptığı aydınlatıcı bir araştırmada, dişi bir makağa yerleştirilen Neuralink çiplerinden birinin beynini "deforme ettiğini ve parçaladığını", maymunun "ciddi nörolojik kusurlara" ve ölümünden önceki son birkaç gününün işkenceye dönüşmesine neden olduğunu bildirdi.

ŞİRKETTEKİ ÇALIŞMALARI KATLİAM OLARAK NİTELENDİRDİLER

Neuralink'in ilk günlerine ilişkin bu raporlarda yer alan vakalar o kadar ciddiydi ki, geçen yıl milletvekilleri, Wired'ın şok edici haberinden önce sonuçlanan Tarım Bakanlığı soruşturmasında güvenlik standartlarının yalnızca nispeten küçük bir ihlalinin tespit edilmesinin ve hayvan refahı ihlallerinin bulunmamasının ardından şirketteki katliamla ilgili daha fazla soruşturma yapılmasını talep etti.

BEYNİNE ÇİP TAKILAN HASTA BUNLARA RAĞMEN ENDİŞELİ GÖRÜNMÜYOR

Neşeli tavırları ve Musk hayranlığı göz önüne alındığında Arbaugh, her şeyin yolunda gittiğine dair güvence aldıktan sonra şirketin tüyler ürpertici başlangıcı konusunda çok da endişeli görünmüyor.

Arbaugh, "İyi ki sormuşum," dedi ve çalışan toplantısında yaptığı sunum sırasında, "çünkü artık bana bunu soran herkese 'Hepiniz bir avuç düşüncesizsiniz' diyebilirim."  cevabını verdi.