USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Bazı Tuhaf Performans Sanatları Aslında Ne Anlatmak İstiyor? - Webtekno

Eriyen buzu sokaklar boyunca sürükleyen, saatlerce oturup insanların ona istediğini yapmasını bekleyen ve robotları odada sonsuz çalışma döngüsüne sokan performans sanatçıları bize ne anlatmak istiyor?

Bazı Tuhaf Performans Sanatları Aslında Ne Anlatmak İstiyor? - Webtekno
30-12-2023 17:18
Google News

Şaşırtıcı, ÖZETİ| ilgi çekici, üzücü, korkutucu hatta komik olabilen yüzlerce sergi neden bu yollara başvurdu? Sanatın; bir fikri, derdi, duyguyu anlatma çabası olduğunu düşünürsek; daha kolay, daha anlaşılır bir yolu yok muydu? Komik ve saçma gelmesi normal mi, yoksa biz mi yanlış bakıyoruz? 

Sanatın yapım amacı, sanatçının neyi anlatmak istediğine göre değişiyor. Sanat; feminist, politik, anarşist fikirleri anlatırken, ‘hiçbir şey anlatmamayı’ da anlatabilir. Bazen sanatçıların, çalışmalarına anlam vermediklerini de görüyoruz; izleyicilerin her birinin kendi fikri ile eser anlamlanabiliyor.

Sanatın ilerlemesi, beraberinde anlatım dilinin değişimini getiriyor.  

performans sanatı

Fütüristler, Dadaistler ve ardından Fluxus ile hayatımıza giren performans sanatları günümüzde çoğunluğumuz için anlamı, performansının gölgesinde kalıyor olabilir. ‘Sanat toplum için mi, sanatın kendisi için mi?’ cevabını veremesek de günümüzde yapılmaya devam eden sanatçı performanslarını yakından inceleyip anlayabiliriz.  

‘Sessizlikle’ ilgilenmeye başlayalım.