USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

"Avatar: The Last Airbender" Dizisi İzlemeye Değer mi?

Avatar: The Last Airbender, Netflix tarafından canlı aksiyon olarak bir diziye uyarlandı. Peki bu dizi, serinin hayranlarını tatmin edebilecek mi?

28-02-2024 21:07
Google News

Avatar: ÖZETİ| The Last Airbender animasyon serisi, dünyanın dört bir yanında çok büyük bir hayran kitlesine sahip bir marka. Son yıllarda popüler animasyon serilerini birer ikişer canlı aksiyona uyarlamaya başlayan Netflix, Nickelodeon ile birlikte yapımı yeni bir dizi hâline getirdi. 

Dizinin yapısına baktığımızda animasyondan çok da uzaklaşmayan bir hikâye anlattıklarını görüyoruz ancak biraz daha detaylara indiğimizde Avatar: The Last Airbender dizisinin aynı hikâyeyi aynı kaliteyle anlatamadığını görüyoruz. Canlı dizi, kesinlikle yok saydığımız filmden çok daha iyi ama herhangi bir Avatar hayranının cosplay gösterisi de o filmden daha iyi, o yüzden bizim kıstasımız animasyon olacak. 

İçeriğin buradan sonrasında spoiler olabilir. Okurken sorumluluk sizde. 

Hikâye daha başlarken farklı bir kurgu olduğunu hissettiriyor.

ozai

Animasyon serisinde olayların anlatıldığı yapı lle bu dizideki hikâye yapısı benziyor olsa da arada çok ciddi farklar var ve bu farklar, özellikle orijinal yapımı izlediyseniz bir yerden sonra ister istemez gözünüze batmaya başlıyor.

Bir defa burada, bazı karakterleri animasyondaki kadar korkutucu ve gölgeler içindeki bir tehdit unsuru olarak göremiyoruz. Ulaşılamaz, güç mesafesi net şekilde hissedilen düşmanlarımız bu yapımda o kadar da güçlü gözükmüyorlar. 

İkinci nokta ise karakterler. İlk seriden bu yana çok zaman geçmedi ama dünya ciddi şekilde değişti. Karakterleri de buna göre modifiye etmek için bazı değişiklikler yaptıkları görülüyor. Biraz alışınca Iroh karakteri vasatın üstüne çıkabiliyor ancak ana serideki Zuko, Sokka, Aang, Katara gibi karakterler, animasyondaki hâllerinden epey uzakta.

Aang, olması gerektiği kadar çocuksu değil; Katara ise ekibin kalbi olmaktan uzaklaşmış durumda. Bütün olayı onurunu geri almak üzerine kurgulanmış olan Zuko burada bir defa onur demez ve hatta onurla ilgili bir aksiyona da pek girmezken Sokka ise tamamen başka biri hâline gelmiş durumda. Şapşallığı, cesareti, şakaları ve mızmızlığı ile bilinen Sokka burada tamamen başka biri. 

Oyuncu seçimleri de pek başarılı değil.

azula

Casting direktörü, bazı roller için yaptığı seçimlerle "Acaba karakterlerin yüzlerine hiç mi bakmadı?" diye bir sorduruyor. İnce suratlı ikonik karakterleri yuvarlak yüzler ve tombul yanaklarla görünce insan bir garipsiyor.
Hâliyle karakterler, onlarla özleşmiş olan ifadeleri takınmakta ve karakterleri hayata dökmekte zorlanıyorlar. Yine de oyuncuların önemli bir kısmı, oynadıkları karakterlere benziyor. 

Normal şartlar altında, rollerin dağılımı oyunculuk becerisine göre yapılmış olsaydı bu durum anlaşılabilir olurdu ancak genel olarak oyunculuklar da vasat seviyenin etrafında dolaşıyor. Bazı yerler çok fazla piyes gibi, hatta Köz Adası Oyuncuları bazı karakterleri daha iyi oynamıştı diyebilmek mümkün. 

Görsel efektler ise geçer not almayı başarıyor.

avatar the last airbender

Yapımın bütçesi göz önüne alındığında yer yer masrafı kısmak için karakterle çok fazla yakın dövüşe giriyor olsa da hikâyeyi o kadar da etkileyen bir durum olmadığını belirtmek gerekiyor.

Genel olarak göz kanatan bir CGI yok ama çok muhteşem de değiller. Yalnızca su bükme sahneleri biraz yavaş ve yavan ancak bu da daha çok yaratıcı ekibin tercihi gibi gözüküyor. Bir de bürün arka planlar askerlik fotoğrafı çektirilirmiş gibi net şekilde yapaylık göze batıyor. Mekanlar seçilip ona göre çekim yapılsa daha iyi olurmuş.

Görsellikten bahsetmişken biraz da kostümlerden söz etmezsek olmaz elbette. Kostümler aslına çok da uzak değil ve açıkçası rahatsız da etmiyor. The Witcher'ın sezonlar ilerledikçe karikatürize hâle gelen kostümleri ve yaratıkları ile kıyaslandığında bu açıdan Avatar çok daha iyi durumda.

Fazla gerçekçi olma kaygısı da güdülmemiş olması, kostümleri ve efektleri yeterli kılmaya yetmiş. Yalnız o kostümlerin eskimiş, yıpranmış, dağılmış olması gerekiyordu. Böyle dolaptan yeni almışlar gibi duruyor. 

Hikâye ise yer yer olması beklenenden uzaklaşıyor.

kyoshi

Hikâyenin geneline baktığımda ise ileride bazı önemli değişiklikler olabilirmiş gibi gözüküyor. Bir defa Katara ile Aang arasındaki o çocuksu aşk yapısı bu yapımda hiç yok. Animasyonla gerçek oyuncular kullanılan bir dizi arasındaki yapısal farkı göz önüne aldığımızda bu durum anlaşılabilir. Belki yapımcılar, yılların hayran kurgusu olan Zuko-Katara aşkını bu yapımda bulabilirler. 

Öte yandan ne Ozai ve ailesi arasındaki dinamik ne de Bumi gibi karakterlerin davranışları pek de alışılageldik gibi değil. Azula özellikle aksıyor ve Ozai de daha önce gördüğümüzden çok daha fazla ekran süresine sahip. Kyoshi savaşçıları ise tam da olmaları gerektiği gibi olmuşlar, ekrana geldikleri her an gayet başarılı bir uyarlamaya şahitlik ediyoruz. 

Bir diğer sıkıntı ise kimin ne yapmak istediği, konunun nereye bağlanacağı bile belli olmuyor. Bu anlatım tekniği olarak da seçilmiş olabilir ancak öyleyse bile bu kötü bir fikir zira bu kadar grilik suyu fena şekilde bulandırıyor.

Çoğu karakter, olmaları gereken noktadan daha nötr topraklara çekilmiş; bu da onların farklarını biraz ortadan kaldırmış. Mizah eksikliği ise en büyük sıkıntı olarak göze çarpıyor. Şakalar kötü ya da yersiz değil, şakalar komple yok desek haksızlık etmeyiz. 

Sekiz bölüm, diziye yetmemiş.

avatar

Omashu, Appa, Momo, bir bölümde çalan senfonik Little Soldier Boy; genel olarak anlatılan hikâyenin dünyasına ve mitolojisine sadık kalınması, durduk yere kimsenin kıtalar arası yüzdürülmemesi gibi güzel yanları olan dizi, bir başka nedenden daha dolayı animasyondaki senaryodan kopacak gibi gözüküyor, o da oyuncuların yaşları.

Oyuncular daha çocuk yaşta ve Avatar serisindeki olaylar, uzun sayılamayacak bir zaman diliminde geçiyor. Gerçek insanlar olan oyuncuların, yapım takviminden ve senaryodan bağımsız olarak yaşlarının büyüdüğü gerçeği de bu açıdan önemli değişikliklere yol açacağa benziyor.

Kaldı ki daha Aang, geldiği yerde su bükmeyi bile öğrenmedi ki ilk sezonun aslında önemli olayı oydu; daha iki tane daha element öğrenmesi gerekeceğini de düşünürsek Netflix bu açıdan elini biraz çabuk tutmalı. 

Orijinal animasyon ile kıyaslarsak 6/10, orijinalinden bağımsız olarak değerlendirirsek 6,5/10, son dönemde uyarlamaların genel kalitesizlğini göz önüne alırsak da 7/10 verebileceğimiz bir yapım Avatar the Last Airbender.

Belki de Netflix daha fazla bölüm verseydi hikâyeler sıkıştırılıp birleştirilmek zorunda kalmaz, biz de yan hikâyelerin tam olarak gelişebilmesini ve karakterlerin arasındaki bağı ve birlikte büyümelerini görebilirdik. Sırf zaman kazanmak için bir şeyleri göstermek yerine anlatma yoluna giden dizi, kendi hikâyesine zarar da veriyor.

Tekrar izler miyim? İzlemem, gider orijinalini tekrar izlerim. Çerezlik olarak açılırsa izleyebilirim ama yemek yerken falan. Ama o kadar, ötesi olmaz.

İlginizi çekebilecek içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Titanik'teki En Zengin Adamın Saati Müzayedede Rekor Kırdı
Titanik'teki En Zengin Adamın Saati Müzayedede Rekor Kırdı

Titanik'in en zengin yolcusu olarak bilinen John Jacob Astor IV'e ait altın bir cep saati, 1,5 milyon dolara satılarak bugüne kadar satılmış en pahalı Titanik antikası oldu.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu