USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Araba Sürerken Yaptığınız 6 Hata Lastik Ömrünüzü Azaltıyor

Arabalar için çok önemli parçalardan biri de lastikler ve lastiklerin de bir ömrü var. Yaptığımız bazı hatalar nedeniyle lastiklerimizin ömründen yiyebiliyoruz. Gelin hep beraber bu hataları öğrenelim.

Araba Sürerken Yaptığınız  6 Hata Lastik Ömrünüzü Azaltıyor
21-03-2024 12:12
Google News

Araba ÖZETİ| lastikleri birçok maddenin bir araya gelmesiyle üretilen ve arabanın bütününü oluşturan bir parçadır. Lastikler, içerisinde doğal ve sentetik kauçuklar, çelik ve kimyasal maddeler barındırır. Yapısına bakıldığında kulağa ne kadar sağlam ve uzun ömürlü bir kullanıma sahipmiş gibi geliyor değil mi? Ancak araba lastiklerinini de bir ömrü var ve kullanım şekliniz bu süreyi belirleyebiliyor. 

İşte sizler için bu içeriğimizde araba lastiklerinin ömrünün azalmasına neden olan 6 hatayı listeledik.

Hatalara geçmeden önce lastiklerin ömürleri hakkında genel bilgilere değinelim. 

araba lastiği

Arabaların lastik ömrü ne kadardır?

Araba lastiklerinin tahmini olarak en az 60.000 km'ye kadar dayanması bekleniyor. Fakat net bir şey söylemek mümkün değil. Çünkü kullanıma ve lastik markası gibi birçok nedene bağlı olarak lastk ömrü değişkenlik gösterebilir. Ancak yapılan araştırmalara göre ise araba lastiklerinin içeriğindeki kimyasal bileşimler 10 yıl kadar dayanabiliyor.

Tabii ki bu lastikleri 10 yıl kullanabileceğimiz anlamına gelmiyor. Çünkü lastiklerin bir yasal aşınma sınırı var.

Bu sınır araba lastiğinin diş derinliğiyle belirleniyor. Diş derinliği 1,6 milimetrenin altına düştüğünde yasal olarak o lastikle yola çıkmanız yasak. Çünkü bu sınırdan sonra araba lastiği artık güvenli olmuyor. Yol tutuşu azaldığı için arabanın kayma riski de artıyor. 

Peki araba lastiğinin yaşı nasıl öğrenilir?

Araba lastiklerindeki DOT kodu

Araba lastiklerinin ömrünün çok önemli olduğuna değindik. Peki bunu nasıl kontrol edeceğiz? Araba lastiklerinin üzerindeki DOT kodu lastiklerimizin yaşını gösterir. Bu kod 4 haneden oluşuyor. İlk iki rakam haftayı, sonraki iki rakam ise üretim yılını gösteriyor. Örneğin 0720 kodu, lastiğin 2020 yılının 7.haftasında üretildiği bilgisini bizlere veriyor. 

Şimdi de lastik ömrünü azaltan nedenlere geçelim: 

Arabayı sürüş şekliTümseklerden kontrolsüz geçişLastiklere zarar verecek zeminlerde bulunmakMevsime uygun lastikler kullanmamakLastik basıncını düzenli olarak kontrol etmemekBalans ayarının yapılması gereken zamanda yapılmama

Her ne kadar tahmini sayılar belirtilse de lastik ömrünü etkileyen faktörler yukarıdaki gibi çeşitlilik gösterebiliyor. Bizlerin de lastik ömürlerinin azalmasına neden olduğumuz hatalarımız var. Bunlar;

Arabayı sürüş şeklimiz