USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

4.5 milyar yıldan daha yaşlı: NASA Çarşamba günü numuneleri açıklayacak!

NASA, OSIRIS-REx'in asteroid Bennu'dan ne getirdiği numuneleri Çarşamba günü açıklayacağını duyurdu. Uzay ajansı, asteroit örneğine ilk bakışı vermek için saat 18:00'da (TSİ) bir canlı yayın planladı.

4.5 milyar yıldan daha yaşlı: NASA Çarşamba günü numuneleri açıklayacak!
07-10-2023 19:32
Google News

Bennu ÖZETİ| asteroidinde gizemli kalıntı bulundu: Araştırmalar durduruldu!

GALERİNİN DEVAMI <p>NASA, bilim insanlarının kutunun içinde gizemli siyah toz tespit etmelerinin ardından bu hafta Dünya'ya düşen asteroit örnekleri üzerindeki çalışmalarını durdurmak zorunda kaldı.</p><p>Örnekler NASA'nın OSIRIS-REx görevi kapsamında 2020 yılında Bennu'nun yüzeyinden toplandı ve Pazar <a href=günü Utah çölüne indirildi.

"><p>Bilim adamları bugün yaklaşık sekiz ons enkaz yakalayan kutuyu açarak, aviyonik güvertenin üstündeki Dokun ve Git Örnek Alma Mekanizması (TAGSAM) üzerinde tanımlanamayan unsurlar buldular.</p><p><span data-style=GİZEMLİ MADDENİN NE OLDUĞUNU ARAŞTIRILMAYA BAŞLANDI!

Bilim insanları tarafından çekilen bir görüntü, gümüş kapağın iç kısmının siyah bir maddeyle lekelendiğini gösteriyor.

NASA, tozun Bennu asteroidinden gelen malzeme olup olmadığını belirlemek için hızlı bir analizden geçirileceğini söyledi.

"><p><span data-style=UZAY ARACININ PARÇASI DİKKATLİCE AÇILACAK

NASA'dan yapılan açıklamada, "Numunenin büyük kısmını barındıran TAGSAM önümüzdeki haftalarda dikkatlice açılacak" denildi.

"><p>Salı günü aviyonik güvertede bulunan kalıntının, muhtemelen numune toplama sırasında <a href=ortaya çıktığı düşünülüyor.

Ancak bilim insanları teoriyi doğrulamak için çalışıyorlar.

"><p><span data-style=OSİRİS-REX GÖREVİ HAKKINDA

OSIRIS-REx görevinden toplanan veriler, bilim insanlarının Dünya'ya çarpabilecek asteroitleri daha iyi anlamalarına ve gelecekteki asteroit saptırma çabalarını bilgilendirmelerine de yardımcı olacak.

Ana gemi Osiris-Rex, 2016'da 1 milyar dolarlık görev için fırlatıldı.

"><p>İki yıl <a href=sonra Bennu'ya ulaştı ve 2020'de uzun bir çubuk vakum kullanarak küçük, yuvarlak uzay kayasından molozları aldı. Uzay aracı geri döndüğünde dört milyar mil yol kat etmişti.

Kapsül, uzay aracı tarafından saat 6.42'de serbest bırakıldıktan sonra saatte 27,650 mil (mph) hızla atmosfere çarptı.

"><p><span data-style=GELEN NUMUNELER DÜNYA VE İNSANLIK İÇİN ÖNEMLİ SORULARA CEVAP OLACAK

Pazar günü teslim edilen çakıl taşları ve toz, Ay'ın ötesinden gelen en büyük yükü temsil ediyor.

NASA Yöneticisi Bill Nelson, güneş sistemimizin şafağından yapı taşlarını koruyan örneklerin, bilim insanlarının Dünya'nın ve yaşamın nasıl oluştuğunu daha iyi anlamalarına yardımcı olacağını ve 4,5 milyar yıl öncesine 'olağanüstü bir bakış' sağlayacağını söyledi.

"><p><span data-style=BENNU ASTEROİDİ EMPİRE STATE BİNASI BÜYÜKLÜĞÜNDE

Şu anda Dünya'dan 50 milyon mil (81 milyon kilometre) uzaklıkta Güneş'in yörüngesinde dönen Bennu, bir milin yaklaşık üçte biri (bir kilometrenin yarısı) genişliğinde, yani kabaca Empire State Binası büyüklüğünde.

"><p>Bennu ismi, 2012 yılında <strong>İsim Verin!" yarışmasına katılan dünyanın dört bir yanındaki düzinelerce ülkeden öğrencilerin sekiz binden fazla başvurusu arasından seçildi.

"><p><span data-style=DAHA BÜYÜK BİR UZAY TAŞINDAN KOPMUŞ OLABİLİR

Asteroit topaç şeklindedir ve çok daha büyük bir uzay taşının kırılmış bir parçası olduğuna inanılmaktadır.

Osiris-Rex iki yıllık araştırması sırasında Bennu'yu kayalar ve kraterlerle dolu bir moloz yığını olarak buldu.

"><p>Yüzey o kadar gevşekti ki, uzay aracının vakum kolu asteroide bir ya da iki ayak (0,5 metre) battı, beklenenden daha fazla malzeme emdi ve kapağı sıkıştırdı.</p><p> </p><p>Ancak bu <a href=yakın gözlemlerin önümüzdeki yüzyılın sonlarında açıklanacağı düşünülüyor.

"><p><span data-style=GÜNEŞ SİSTEMİNDEKİ EN TEHLİKELİ KAYA OLARAK KABUL EDİLİYOR

Bennu, Güneş Sistemi'ndeki en tehlikeli kaya olarak kabul ediliyor çünkü Dünya ile kesişen yörüngesi, bilinen herhangi bir uzay nesnesi arasında gezegene çarpma şansı en yüksek olanı.

"><p>Eylül 2182'de, <a href=yani Pazar günkü bilimsel zaferden tam 159 yıl sonra Dünya'ya tehlikeli bir şekilde yaklaşması bekleniyor.

"><p>Baş bilim insanı Dante Lauretta, Osiris-Rex tarafından toplanan verilerin herhangi bir asteroit saptırma çabasına yardımcı olacağını söyledi.</p>

NASA önümüzdeki hafta OSIRIS-REx uzay aracı tarafından Dünya'ya getirilen asteroit örneğini kamuoyuyla paylaşacak. Tanıtımın canlı yayını 11 Ekim Çarşamba günü saat 18:00'da (TSİ) yapılacak.

İLK ANALİZLERİN YAPILMASI İÇİN ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLÜYOR

Dünya'ya yakın asteroid "Bennu "nun yüzeyinden alınan kaya ve tozları içeren kapsül 24 Eylül'de Utah çölündeki bir Savunma Bakanlığı eğitim alanına indi ve bilim adamları o zamandan beri ilk analizlerini yapmak için çalışıyorlar.

In four days, we will be revealing the sample from asteroid Bennu collected from the #OsirisRex mission.

Tune in to our live broadcast starting at 11 am ET on Wednesday, Oct. 11. pic.twitter.com/pqZhDie3HK

— NASA's Johnson Space Center (@NASA_Johnson) October 6, 2023

OSIRIS-REx, 2020 yılında Bennu'dan numunesini aldı ve Mayıs 2021'de Dünya'ya doğru geri dönmeye başlamadan önce sonraki bir buçuk yılı asteroidi yukarıdan gözlemleyerek geçirdi.

Geçen ay bırakılmasının ardından kutu, NASA'nın Johnson Uzay Merkezi'nde açılmak üzere Houston, Teksas'a getirildi. Öte yandan OSIRIS-REx hala uzayda ve şimdi yeni bir görev adı olan OSIRIS-APEX altında Apophis adlı bir asteroide gidiyor.

4.5 MİLYAR YILDAN DAHA YAŞLI

Asteroid Bennu'nun 4,5 milyar yıldan daha yaşlı olduğu tahmin ediliyor, yani içindeki materyaller güneş sisteminin oluşumuna ve yaşamın yapı taşlarının Dünya'ya nasıl ulaştığına dair ipuçları barındırabilir.

Ve bilim insanlarını sevindirecek şekilde, görev herkesin beklediğinden daha fazla materyal yakalamayı başardı.

NASA'nın OSIRIS-REx küratör yardımcısı Christopher Sneadr, "Sahip olunabilecek en iyi 'sorun', çok fazla malzeme olması ve bunları toplamanın beklediğimizden daha uzun sürmesidir" dedi. Canlı yayın yaklaşırken, bu materyalde şimdiye kadar ne buldukları hakkında yakında daha fazla bilgi sahibi olacağız." dedi.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Spor Yaparken Zamanın Yavaşladığı Doğrulandı
Spor Yaparken Zamanın Yavaşladığı Doğrulandı

Yeni bir çalışma, spor yaparken zaman algımızın gerçekten de yavaşladığını ortaya koydu. Üstelik rekabet ortamında bile zamanın yavaş geçtiğini hissettiğimiz görüldü.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu