USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

1 cm'lik Kulaklık Hoparlörleri Nasıl Derin Bas Sağlıyor?

Düşük frekanslı sesleri ve aralığı tanımlayan bas, müzik bestelerinde armoninin en düşük bölümleridir. Düşük frekansların doğru şekilde üretilmesi için büyük hoparlörlere ihtiyaç vardır. O hâlde minicik kulaklıklarımız bu bası nasıl üretebiliyor?

1 cm'lik Kulaklık Hoparlörleri Nasıl Derin Bas Sağlıyor?
07-03-2024 09:13
Google News

Kulaklıklarımızın ÖZETİ| içinde bulunan hoparlörler, 1 cm bile yok! Buna rağmen eğer iyi bir kulaklığımız varsa bası harika bir şekilde hissedebiliyoruz değil mi?

Bu kadar küçük hoparlörlere sahip olan kulaklıklarımızın bası nasıl ürettiğinin cevabı ise sesin fiziğinde yatıyor!

İlk olarak sesin nasıl yayıldığını hatırlayalım.

ses dalgası

Sesin yayılımı deyince hepimizin aklına gelen bir görüntü vardır: yayılan titreşimler. Ses, bir havuzdaki dalgalar gibi yayılarak hareket eder. Bas frekansı ise uzun dalga boylarına ve periyotlara sahiptir.

Üst, yüksek frekans; alt, düşük frekans .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Bu yüzden yayılarak yok olma ihtimali daha fazladır. Hoparlör ne kadar büyük olursa büyük dalgaları yaratma şansı o kadar artar. O zaman kulaklıkları farklı kılan ne?

Kulaklıklar, büyük hoparlörler gibi açık havada çalışmıyor.

bas

Kulaklıkların birçoğu, kulağımızla arasında küçük bir tünel oluşturuyor. Arada pek hava olmuyor yani. Kulak kanalımıza yerleştirilmiş bir kulak içi hoparlör, kulak zarımızla uyum sağlıyor ve küçük boyutuna rağmen bol miktarda bas üretebiliyor.