USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Şiddet İçerikli Dijital Oyunların Çocukların Gelişimindeki Yeri

Şiddet İçerikli Dijital Oyunların Çocukların Gelişimindeki Yeri
21-12-2022

   Günümüzün en büyük ve en etkili iletişim araçları telefon, televizyon, bilgisayar ve tablet gibi dijital platformların yer aldığı teknolojik aletlerdir.Peki bu teknoloji harikası aletlerin hayatımıza,bedenimize ve ruhumuza etkileri nelerdir.Yetişkin bireyler ve çocuklar artık yaş sınırı gözetmeksizin oynanan dijital oyun ve videolar hayatın akışına aykırı olmuyormuş gibi görünen masum bir şekilde zaman geçirmek için kafa dağıtmak için oynanan ama aslında zorbalığı aşılayan, şiddeti aşılayan çocuklar arasında üstünlük kurma çabalarını oluşturan bu platformlar sanıldığı kadar masum değiller.

   Öncelikli olarak değinmek istediğim konu ailelerin bu konuyla alakalı olarak çocuklarıyla yakından ilgilenmeleri gerekliliğidir.Dijital oyunların çocuklara olan etkisi konusunda önce aile kendini bilinçlendirmeli oynanan oyunları ayrıntılı bir biçimde incelemeli ve çocuğun oynayıp oynayamayacağı konusunda karar vermeli ve bununla da kalmayıp hangi günler yada haftada kaç gün ve kaç saat oyun oynayabileceğini kararlaştırıp bu konuda çocukla iletişime geçip uygun bir dille belirli gün ve saat aralığında belirli oyunlara vakit ayırabileceği konuşulup anlaşılmalıdır.Aileler bu konuda çocukları ile yakından ilgilenmeli ve takipte olmalıdır.Evet belki anne-babalar çalışma zorunluluğunda olduğu için çocuklarıyla daha az zaman geçirebilir durumda olabilir. Ancak bu durum çocuğun sorgusuz sualsiz herşeyi yapabileceği her siteye girip her oyunu her videoyu izleyebileceği anlamına gelmemelidir. Sadece yarım saatinizi bile ayırarak çocuklarınızın gün içinde girdiği siteleri izlediği videoları oynadığı oyunları bir gözden geçirip araştırabilirsiniz. Belki de bu yarım saatlik araştırma ile çocuğunuzun geleceğine yön verebilirsiniz. "Altı üstü oyun ne olabilir" denildiğinde ve bu tür şeylere göz yumulduğunda çocuğun bağımlılık düzeyi daha da artmış olur. Bu da onun hayatına olumsuz bir çok etkide bulunabilir.

   Birazda işin bilimsel kısmıyla ilerleyecek olursak eğer uzmanların bu konudaki görüşleri göz ardı edilemeyecek kadar önemlidir. İlk olarak çocukların yaş gruplarına göre ekrana bakma sürelerinin belirlenmesi gerekmektedir. Örneğin 2-5 yaş grubu çocukların günlük ekrana bakma süresi 1 saat 5-12 yaş grubu çocukların ise günlük 2 saat olmak şartıyla gerçekleştirilebileceği ancak içerik olarak da denetimli bir şekilde uygun içeriklerin izletilmesi yada oynatılması yönündedir. Şiddet içerikli dijital oyunlar yada videolar özellikle küçük yaştaki çocukların gerçeklik algısının bozulmasına sebep olabilir. Çocuk oynadığı oyun nedeniyle bir zaman sonra gerçek ve sanal arasındaki farkı unutuyor ve aynı dijital ortamdaki gibi birini dövsem yada yaralasamda oyundaki gibi bişey olmaz düşüncesiyle hareket etmeye başlıyor. Bu da çocuğun gerçeklik ile sanal arasındaki farkı kavramakta zorluk çekmesine sebebiyet verir.

   Dijital oyun ve videoların bir de fiziksel bir boyutu vardır. Çocuklar oyun oynarken neyin pratiğini yapıyor örneğin futbol oynarken şut pratiği yada ne kadar iyi oynarsam o kadar iyi gol atarımın pratiğini zihinde düşünüp gerçekleştiriyorlar peki bu şiddet içerikli oyunları oynarken neyin pratiğini yapıyorlar? Çocuklarımızın güzel bir yaşam sürebilmesi sağlıklı birer birey olabilmesi için doğumundan itibaren sağlıklı içeriklerle büyümesi gerekmektedir. Bu sağlıklı süreç ise siz bilinçli ailelerden geçmektedir. Tüm ailelerin bilinçlenmesi ve çocuklarını bilinçli birer birey olarak yetiştirmesi ümidi ile...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
SOSYAL MEDYA
ÇOK OKUNANLAR