Teknoloji

Türkiye'nin Yardım Çağrısına Yanıt Veren Ülkeler

Kahramanmaraş'ta gerçekleşen 7,4 büyüklüğündeki deprem sonrası Türkiye 4. seviye alarm duyurusu yaptı. Bu duyurunun ardından pek çok ülkeden Türkiye'nin yardım çağrısına olumlu yanıt geldi.

Türkiye'nin Yardım Çağrısına Yanıt Veren Ülkeler
06-02-2023 15:32

Ülkemiz ÖZETİ| çok zor bir gecenin sabahına uyandı. Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerimizde hissedilen 7.7 büyüklüğündeki depremin oluşturduğu zarar günün ışıklarıyla birlikte daha net görünmeye başladı. Depremin ardından 6.6 büyüklüğüne ulaşan 60'dan fazla artçı deprem kaydedilirken kısa süre önce gerçekleşen 7.5 büyüklüğündeki ikinci deprem, ilk depremde ağır hasar alan binaların da yıkılmasına neden oldu.

Depremin ardından AFAD, Kızılay ve devletin ilgili birimlerinden açıklama ve uyarılar gelmeye başladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır." şeklinde açıklama yaptı. Gerçekleştirilen bu uluslararası alarm bildiriminin ardından dünyanın dört bir yanındaki ülkelerden yardım açıklamaları gelmeye başladı.

İlk yardım, kardeş ülkemiz Azerbaycan'dan geldi.

Kahramanmaraş depremi

Ülkemizin en büyük dostu olan Azerbaycan, 7.7 büyüklüğündeki Kahramanmaraş depreminin ardından sivil savunma birliklerini Türkiye'ye yönlendirdiğini duyurdu. Bu kapsamda 370 kişilik arama kurtarma ekibi, AFAD ve diğer ekiplere yardım etmek üzere deprem bölgesine ilerliyor.

Yavru vatan KKTC'den 30 kişilik kurtarma ekibi ve 8 özel araç gönderilecek.

Kahramanmaraş depremi

Rusya, 2 uçakla 100 kişilik arama kurtarma ekibi gönderiyor.

Kahramanmaraş depremi

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Türkiye'nin Kahramanmaraş bölgesine 100 kişilik bir arama kurtarma ekibi gönderilmeye hazır. 2 adet İl-76 uçağının en kısa sürede Türkiye'ye inmesi bekleniyor.

ABD'den "Her türlü yardımı sağlamaya hazırız" açıklaması geldi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD'nin her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğunu bildirdi. Türkiye ve Suriye'de meydana gelen yıkıcı depremden ötürü endişe duyduklarını söyleyen Sullivan, "Gerekli her türlü yardımı sağlamaya hazırız. Başkan, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ve diğer federal hükümet ortaklarını, depremden en çok etkilenenlere yardımcı olmak için ABD'nin müdahale seçeneklerini değerlendirmeleri için yönlendirdi. Türkiye hükümeti ile koordinasyon halinde durumu yakından izlemeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

İsveç, Türkiye'ye yardım için Avrupa Birliği ile ortam yardımlarını yönlendireceklerini açıkladı.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na ulaşıp Avrupa Birliği ortak yardımlarını yönlendireceğini belirtti. İsveçli Bakan, yaptığı açıklamada "Türkiye ve Suriye'de yüksek can kaybıyla sonuçlanan depremin korkunç sonuçlarından derin üzüntü duyuyorum. İsveç, Avrupa Birliği Konseyi'nin dönem başkanı olduğundan dolayı, bu felakette ülkelere yardım etmek adına AB çabalarının koordinasyonu için Mevlüt Çavuşoğlu ve Suriye'ye ulaşacağız" ifadelerini kullandı.

Hollanda, Türkiye'ye Kentsel Arama ve Kurtarma ekibi gönderecek.

Kahramanmaraş depremi

Hollanda'nın göndereceği bu ekip, polis ve askeri personel, ilk yardım ekipleri ve itfaiyecilerden oluşuyor.

İsrail, Kahramanmaraş'taki deprem için acil bir yardım programı hazırlıyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre "Türkiye'nin güneyinde meydana gelen deprem nedeniyle İsrail devleti adına Türk halkına derin üzüntülerimizi iletmek istiyorum. Kalplerimiz felaketin kurbanlarıyla; yaralılara acil şifa diliyoruz." ifadeleri yer aldı. Cohen, acil yardım programı hazırlanması için talimat verdiğini duyurdu.

Pakistan, mümkün olan tüm destekle Türkiye'ye yardım edecek.

Kahramanmaraş depremi

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif İslamabad, Türkiye'ye mümkün olan tüm yardımı yapacaklarını vurguladı. 


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER