Teknoloji

Türkiye, sürücüsüz araç merkezi oluyor!

Türkiye, mobilite sektöründe büyük bir atılım yapmak ve sürücüsüz araç teknolojilerinde öncü rol oynamak için önemli bir adım attı.

Türkiye, sürücüsüz araç merkezi oluyor!
09-05-2024 13:53

Sanayi ÖZETİ| ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin mobilite sektöründe büyük bir atılım yapmak ve sürücüsüz araç teknolojilerinde öncü rol oynamak için önemli bir adım attığını duyurdu. Açık İnovasyon Otonom Araç Geliştirme ve Test Platformu Projesi (OPINA) ile Türkiye, ulusal ve uluslararası kuruluşlara otonom ve haberleşen araç teknolojileri geliştirme alanında altyapı desteği sağlayacak.

Bakan Kacır açıkladı: Sürücüsüz araç merkezi olmayı hedefliyoruz!

Proje, Avrupa Birliği destekli Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında 5 milyon avro bütçe ile hayata geçirildi. OPINA, yazılımları sanal simülasyonlarla test eden ve herkese açık bir inovasyon platformu sunarak mobilite ekosisteminin ürün ve hizmetleri için gereken test, entegrasyon ve sertifikasyon altyapısını sağlayacak. Aynı zamanda uluslararası akreditasyon alarak regülasyon testlerinin Türkiye'de yapılmasını hedefliyor.

sürücüsüz araç merkezi

Bu proje, Türkiye'nin 2022'de açıkladığı “Mobilite Araç ve Teknolojileri Stratejisi Yol Haritası” kapsamında atılan önemli bir adım. Yol haritasında 2030 yılına kadar elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların pazar payının yüzde 35'e, yerlilik oranının ise yüzde 75'e çıkarılması hedefleniyor.

Yerli elektron hızlandırıcısı devreye girdi!

Yerli elektron hızlandırıcısı devreye girdi!

Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Türk Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı (TARLA) Elektron Hızlandırıcısı devreye alındı!

Ayrıca, Türkiye'nin elektrikli, bağlantılı ve otonom ticari araç üretiminde Avrupa lideri ve dünya genelinde ilk 5'te yer alması amaçlanıyor. Bu hedefe ulaşmak için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile mobilite sektöründe birçok projeyi destekliyor.

Akıllı şehir içi elektrikli toplu taşıma araçlarından ileri seviye sürüş destek sistemlerine, otonom araçlarda kullanılacak akıllı kamera sistemlerinden elektrikli araç şarj ekosistemlerine kadar 32 milyar lirayı aşan 38 yatırım projesine destek sağlanıyor. 

OPINA ile Türkiye, otonom ve bağlantılı araç teknolojilerinde önemli bir merkez olmayı hedefliyor. Bu merkez, sektörün dönüşümüne ve rekabetçiliğine katkı sağlayarak, Türkiye'den bu alanda başarılı girişimlerin çıkmasına da öncülük edecek.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER