Teknoloji

Selçuklu Devleti’nde Çağrı Bey Kimdir?

1040 yılında Dandanakan Savaşı ile Türklere Anadolu yollarının kapılarını açmaya ilk adımı atan Tuğrul Bey'in kardeşi Çağrı Bey, Büyük Selçuklu Devleti'nin kurulması için hayatı boyunca mücadele vermiş bir liderdir. "Çağrı Bey kimdir, Tuğrul ve Çağrı Bey'in başa

Selçuklu Devleti’nde Çağrı Bey Kimdir?
20-05-2024 11:17

Hepimizin ÖZETİ| bildiği ve Türk Tarihi için önemli bir yere sahip olan Büyük Selçuklu Devleti'nin kuruluş tarihini incelediğimiz zaman iki isim dikkat çekmektedir:Tuğrul ve Çağrı Beyler. Bu iki kardeş Anadolu'ya ilk defa akın yapan Türk komutanlar. 

Tuğrul Bey'in kardeşi ve Büyük Selçuklu Devleti'nin hükümdarlarından biri olan "Çağrı Bey kimdir, başarıları ve Gazneliler ile yaptığı Dandanakan Savaşı'nın önemi nedir?" soruların cevabını Çağrı Bey'in hayatından başlayarak inceleyelim.

Çağrı Bey kimdir?

Çağrı Bey kimdir?

Tuğrul Bey'in kardeşi ve babası Selçuk Bey'dir. Tuğrul ve Çağrı Bey, Oğuz boylarının hâkim olduğu Horasan ve Harezm bölgelerinin kuzeyinde dünyaya gelmişlerdi. Horosan Meliki olarak bilinen Çağrı Bey, ülkeyi kardeşi Tuğrul Bey ile birlikte ortak yönettiler. Selçuklu topraklarının doğusunu kendisi yönetirken, batısını kardeşi Tuğrul Bey yönetiyordu. 

Çağrı Bey'in çocukları:

Türk-İslam tarihine damgasını vuran Dandanakan Savaşı ile İslam dünyasında tanınan Selçuklular, hanedanlar arasındaki bağları evlilikle güçlendirmek istemişlerdi. Çağrı Bey'in on tane çocuğu olduğu bilinmektedir. Erkek çocukları Alparslan, Yakuti, Kavurt, Behramşah, Osman ve Süleyman'dır. Kızları ise Hatice Arslan Hatun, Cevher Hatun, Safiye Hatun'dur. Oğullarından Alparslan 1063-1072 yılları arasında Büyük Selçuklu Devleti Hükümdarı oldu ve Anadolu'nun kapılarını Türklere açmasıyla tarihe damgasını vurdu. 


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER