Teknoloji

Eyfel kulesinden büyük, Çar bombasından güçlü! Bennu göktaşından örnekler alındı

NASA, OSIRIX-REx görevinde ikinci adımda. Bennu göktaşı üzerinden örnekler alan araç Dünya'ya doğru yola çıktı. Peki nedir bu Bennu göktaşı?

Eyfel kulesinden büyük, Çar bombasından güçlü! Bennu göktaşından örnekler alındı
24-09-2023 00:13

NASA'nın ÖZETİ| Empire State Binası büyüklüğünde Bennu göktaşından örnek alması için gönderdiği OSIRIS-REx görevi için araç dönüş yolculuğuna başladı. Peki, büyüklüğü dışında yaratacağı etkiyle de korkutucu olan Bennu hakkında neler biliyoruz.

Bennu göktaşı, en güçlü nükleer bombadan bile daha tehlikeli

NASA, 159 yıl sonra dünyaya çarpmasını beklediği Bennu göktaşı için şimdiden önlemler almaya başladı. Bu anlamda göktaşından örnekler alan NASA OSIRIX-REx görevi için araç geri dönüş yolculuğu başladı.

Peki Bennu göktaşı hakkında neler biliyoruz? Bu göktaşı büyüklük olarak 1,5 Eyfel Kulesi kadar yani yaklaşık 500 metre genişliğinde. Çarpışmanın gerçekleşmesi halinde ise 24 Çar bombası büyüklüğünde yani 1200 Megaton bir enerji açığa çıkacak.


NASA, göktaşının Dünya'ya çarpma olasılığıNI ise 1730'da bir olasılık olarak açıkladı. Yani oldukça uzak bir ihtimal. Ancak göktaşın binde 37 oranında sapmayla 159 yıl içinde yön değiştirme ihtimali de var.

Bu yüzden NASA, göktaşı için şimdiden önlemler almaya başladı. NASA, bu yüzden 2016 yılında OSIRIX REx görevi için aracı fırlattı. Tam yedi yıl alınan örnekler sonrası araç dünyaya dönmeye başladı. Bu yolculuğun iki sene sürmesi bekleniyor.

Bennu göktaşının 4,5 milyar yıl önce evrenin ilk oluşumundan kaldığı düşünülüyor. Bu anlamda göktaşının evrenin oluşumuna dair de bazı ipuçlarına sahip olması da muhtemel.

NASA, aracın Dünya'ya dönmesi sonrası, göktaşının yapısına göre ne yapacağını planlayacak. Ancak tahminler göktaşının zarar vermeyecek küçük parçalara ayrılması şeklinde.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER