USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Yerel yönetimde bir mesleki eğitim örneği “İSMEK”

Microsoft'un yayınladığı araştırmayı hatırlatan Mehmet Doğan, İSMEK gibi eğitim merkezlerinin stratejik önemine dikkat çekti.

Yerel yönetimde bir mesleki eğitim örneği “İSMEK”
19-03-2024 08:37
Google News

İstanbul ÖZETİ| Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (İSMEK), hayatımızın içine yoğun bir şekilde girmiş, ulusal ve uluslararası alanda kendisini kanıtlamış, Türkiye’nin ve dünyanın en büyük sanat ve mesleki eğitim organizasyonuydu.

İSMEK, 1996 yılında dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından; Belediyecilik tarihinde bir ilk olarak modern yerel yönetim anlayışının gereği ‘’sosyal belediyecilik’’ hizmetleri kapsamında İstanbulluların hizmetine sunulmuş ücretsiz sanat ve mesleki eğitimi faaliyetidir. Kısa zamanda İstanbul sınırlarını aşarak milyonlarca insana dokunan, ülke içinde ve dışında model alınan bir marka ve destinasyon merkezi haline gelmiştir.

Öğrenciler, gençler, kadınlar, emekliler, engelliler ve bir meslek sahibi olmak isteyen herkes İSMEK’in öğrencisi oldular. İSMEK; kursiyerlerinin, bilgi, beceri, ilgi ve yeteneklerini geliştirerek eğitim, kültür ve sanat faaliyetleriyle sosyal ve ekonomik kalkınmanın, gelişmenin, üretimin ve istihdamın, şehre olan aidiyet duygusunun, ev ekonomisi ve aile bütçesine katkının, sosyalleşmenin, rehabilitasyonun, unutulmaya yüz tutmuş sanatlarımızın gün yüzüne çıkartılmasının adresi oldu. Kuruluşundan 2019’a kadar 3 milyon 400bini aşkın İstanbullu İSMEK’ten eğitim aldı. İSMEK’in faliyet alanları; eğitimler, sergiler, seminerler, yarışmalar, yayınlar, organizasyonlar, kursiyerlerin iş gücü piyasasına yönlendirilmesi ve ürün satışlarıdır.

Kaybolmaya yüz tutmuş bazı sanatlarımız İSMEK sayesinde unutulmaktan kurtulmuştur. Üzülerek ifade etmeliyim ki araştırma, inceleme ve emek isteyen her şey hayatımızdan kaybolup gidiyor. 30-40 yılını çırak, kalfa ve ustalıkla bir dükkanda geçirmiş insanlar ve sanatları yavaş yavaş yerini plastiğe terk ediyor. Kolay yoldan zahmetsiz para kazanmak zamane usulü oldu. Çünkü; sanat, sabır ister, emek ister, zahmet ister. Sanatçı işine ve eserine ruhunu katmalı, bir kuyumcu titizliği ile ilmek ilmek örmelidir. ‘’Ne olur sanatım benimle ölmesin!’’ diyen sanatçıyı İSMEK, araştırıp gidip buldu. Kaybolmuş veyahut kaybolmaya yüz tutmuş onlarca ‘’bizim kadim medeniyetimize ait sanatı’’ tekrar ihya etmeye başladı. Bir sanat hazinesi olan kültürümüzü ve medeniyetimizi yaşatmak, geleceğe taşımak İSMEK’in yeniden mutlak görevi olmalıdır. Bu konuda Tezhip, Hat, Karakalem, Ebru, Minyatür, Çini ve benzeri sanatlarımızı sayabiliriz.

Microsoft’un araştırmasına göre 2025 yılı itibariyle global işgücünün %75’i 35 yaş altı çalışanlardan olacak.’’ Kamu ve özel sektörün taleplerini öncelediğimiz kadar, 18-35 yaş arası milyonları aşan nüfusun taleplerini iyi tahlil etmeliyiz. Aksi halde genç nüfusun potansiyelinden yeterince faydalanamayız.

O HALDE 2029 STRATEJİMİZ NASIL OLMALIDIR?

-İstanbul’da; bir Mesleki Eğitim ve Araştırma Merkezi,

-Türk İslam Sanatları Merkezi,

-İstihdam Araştırma Yönlendirme Merkezi,

-Her ilçede donanımlı birer satış merkezi açılmalı.

Mesleki eğitimde yüksek kaliteye sahip paydaş ve Avrupa ülkelerindeki mesleki eğitim kurumlarıyla iş birliği geliştirilmelidir. Yüksek kalite standartlarına sahip olmak için; akreditasyon, kalite, sürdürebilirlik, güvenirlilik, tutarlılık, yenilikçi ve güzel ahlak sahibi olmak önemlidir. Bu özellikler eğitim politikalarının ve müfredat programlarının olmazsa olmazıdır.

-Kursiyerlerin yaşam standartlarını yükseltmek, genç istihdamını arttırmak için sektörle işbirliği yapılmalıdır.

-Kursiyerlerin problem çözme yeteneklerini ve iş bilgisini geliştirmek için ‘iş başında öğrenme’ önceliğimiz olmalıdır. Zira eğitim iş başında öğrenilir.

-Kursiyerlerin tanışmaları, kaynaşmaları, yardımlaşmaları, rehabilite olmaları, İstanbul’a aidiyet duygusunun geliştirilmesi İSMEK’in öncelikleri arasında olmalıdır.

-Robotik ve kodlama, girişimcilik gelecekte her zaman ihtiyaç duyulan alanlardır.

-Kalite ve verimlilik için “eğitimcilerin eğitimi” üniversitelerle işbirliğinde yapılmalıdır. Özet olarak sunduğumuz bu çerçeve İSMEK’i hedeflerine ulaştıracaktır.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Sayın Murat KURUM`un

diğer hizmet alanlarında olduğu gibi, İSMEK`e önem vereceğini söylemesi heyecan vericidir. Bu münasebetle kendilerine başarılar diliyorum.

Vesselam…


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Uçak İndikten Sonra Kapılar Neden Hemen Açılmaz?
Uçak İndikten Sonra Kapılar Neden Hemen Açılmaz?

Yorgun argın bir uçak yolculuğu gerçekleştirmişsiniz, artık uçak inişini gerçekleştirmiş. İniş gerçekleşir gerçekleşmez etrafınızda bir hengâme oluşuyor, çantasını almaya, ceketini giymeye çalışanlar…

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu