USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Yeni Akit'in hedef gösterdiği Doç. Dr. Kadir Dede'nin görevine son verildi

Hacettepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkan Yardımcısı Kadir Dede'nin görevine 'iktidarı eleştirdiği' paylaşımları nedeniyle son verildi.

Yeni Akit'in hedef gösterdiği Doç. Dr. Kadir Dede'nin görevine son verildi
21-09-2022 22:55
Google News

Hacettepe ÖZETİ| Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Kadir Dede'nin görevine, 2013-2016 yılları arasında iktidarı eleştirdiği tweet'ler nedeniyle son verildi.

Duruma tepki gösteren öğrenciler, “Artık ifade özgürlüğünün olduğu, antidemokratik uygulamalardan, baskıcı ve zorba bir zihniyetten uzak, akademik özgürlüğün hiçbir şekilde kısıtlanmadığı, rahatça, insanca, çekinmeden, hocalarımızın baskı altında kalmadan akademik çalışma yürütüp ders verebildiği, özgür ve demokratik üniversiteler istiyoruz” dedi.

Evrensel'in haberine göre, Doç. Dr. Kadir Dede hakkında siyasi iktidarı eleştirdiği tweet'ler gerekçe gösterilerek idari soruşturma açıldı ve görevine son verildi. İktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Akit, akademisyeni “Devletin değil, küfrün doçenti” başlığıyla hedefe koyarken öğrenciler duruma tepki gösterdi.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi 2. sınıfta okuyan bir öğrenci, “Kadir Dede’nin 2013-2016 yılları arasında iktidarı eleştirdiği tweet'ler 2022 yılında Yeni Akit’in gündemi oluyor. 9 yılın ardından gündem olması akıllarda soru işareti oluşturuyor. AKP iktidarı, yıllardır üniversite hocalarını görevden almayı bir oyun haline getirdi. Kötü olan ise insanların artık bunu normalleştirip kanıksamış olması. İktidar yasakları artık 'alıştıra alıştıra' ya da 'gizliden' değil, gözümüzün içine soka soka yapıyor” dedi.

'ÖZGÜR VE DEMOKRATİK ÜNİVERSİTE İSTİYORUZ'

Eleştiriye açık olmayan bir iktidarla karşı karşıya olunduğunu belirten öğrenci, "Tweet atmanın bile kendileri için bir tehdit oluşturduğu kanısında AKP. Yıllar önce atılan bir tweet'e o zaman müdahale etmeyip şimdi karşılık vermesi ne demek oluyor? Gün geçtikçe daha çok 'muhafazakarlaşan' bir iktidar mı oluyorlar? Kesinlikle evet... Sosyal medya, okullar, konserler, festivaller ve hatta mezuniyet yasaklarına kadar daha birçok şey sıkı kontrol altında. Şarkıcılar tutuklanıyor, konserler kendilerince 'kültürlerine ve ahlak kurallarına' uymadığı için iptal ediliyor… Biz gençler artık ifade özgürlüğünün olduğu, antidemokratik uygulamalardan uzak, akademik özgürlüğün hiçbir şekilde kısıtlanmadığı, baskıcı ve zorba bir zihniyetten uzak; rahatça, insanca, çekinmeden; hocalarımızın baskı altında kalmadan akademik çalışma yürütüp ders verebildiği, özgür ve demokratik üniversiteler istiyoruz” dedi.

'EĞİTİM ÖĞRETİM ZARAR GÖRÜYOR'

Başka bir 2.sınıf öğrencisi ise “Özgürce fikirlerin dile getirildiği, kimsenin fikirleri yüzünden cezalandırma almadığı üniversiteler istiyoruz. Değerli öğretim üyelerimiz gözlerimizin önünde yoktan sebeplerle gidiyorlar ve biz hiçbir şey yapamıyoruz. Baskıcı ve otoriter rejim yüzünden eğitim öğretim zarar görüyor, sırf eleştiri olmasın diye. Bizler her seferinde bunu dile getiriyoruz fakat dikkate alınmıyoruz. Özgür ve eleştiriyi kabul eden şeffaf Türkiye istiyoruz” dedi.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden bir diğer öğrenci ise "Kurulan bu tekdüze sistemde farklı fikirlerin varlığı ancak toplumu ehlileştirmeye çalışan bir iktidarı rahatsız edebilir. Şu anda ülkemiz ekonomi, sağlık, eğitim ve birçok alanda yetersizken ülkemizi refaha taşıyacak şey yeni, çözüm odaklı, eleştirel, akılcı ve aydın düşüncelerdir. Baskı ve otorite ile fikirlerin kontrolünün sağlanmaya çalışılması yenilikçi ve aydın zihinlere yapılan kabul edilemez bir saygısızlıktır. Belirli bir düşünce kalıbının dayatılma mücadelesini bir üniversite öğrencisi olarak reddediyorum. Hocalarımız fikirlerimizi ifade edebilmemiz yolunda büyük bir örnek iken onların ifade özgürlüğünün bu kadar kolay bir şekilde ellerinden alınabilmesi, peşlerinden gelen milyonlarca genç zihnin de yok sayılması demektir. Doç. Dr. Kadir Dede’nin görevine son verilmesini şiddetle kınıyorum. Korkmadan ve baskı hissetmeden düşüncelerimizi paylaşabileceğimiz özgür bir ortam diliyorum” dedi.

www.idrak34.com
Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Xiaomi, Bu Kez de Bir Bavul Duyurdu: İşte Özellikleri
Xiaomi, Bu Kez de Bir Bavul Duyurdu: İşte Özellikleri

Xiaomi, ürün gamına bir bavul ekledi. MIJIA markası altında piyasaya sürülen ürün, dikkat çekici özelliklerle donatıldı. Çin'de piyasaya sürülen bavulun fiyatı hiç de fena değil.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu