USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Yemeden Önce Canlı Canlı Pişirilen Hayvanlar ve Böcekler

Bizim toplumumuzda yaygın olmasa da bazı toplumlarda hayvanları canlı olarak pişirip yeme kültürü hakim. Hatta ASMR veya Mukbang yemek videoları izleyenler, özellikle Asyalıların bunu çok yaptıklarını gözlemlemiştir. Peki canlı canlı pişirilen hayvanlar / böcekler hangileri?

Yemeden Önce Canlı Canlı Pişirilen Hayvanlar ve Böcekler
30-10-2022 20:49
Google News

Hayvanları ÖZETİ| veya böcekleri onlar hala hayattayken pişirmek, bazılarınıza mide bulandırıcı gelebilir. Bizim yemek kültürümüzde, birkaç deniz mahsulü dışında pek böyle bir beslenme anlayışı göremezsiniz.

Özellikle Çin, Tayland ve Kore gibi ülkelerde, hayvanları canlı canlı yerken video çekilecek kadar normalleşmiş bir durum bu (aslında öyle olmasa da). O zaman gelin, buna maruz kalan canlılara bir bakalım.

İlk örneğimiz ahtapot:

Sannakji .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Ahtapotu canlı yeme durumu, en çok Güney Kore'de görülüyor. Ahtapot canlıyken kollarını kesiyorlar ve halen hareket eden kolları bir tabağın içine koyup servis ediyorlar. Bu yemeğe (!) de sannakji adını veriyorlar.

Hatta ahtapotun kollarına susam yağı döküyorlar ki insanlar yerken canlı et boğazlarından aşağıya kayabilsin. Siz ne düşünürsünüz bilemem ancak her yıl yaklaşık olarak 6 kişiyi öldüren bu girişimi, insanların hala daha bayıla bayıla devam ettirmelerine ben anlam veremiyorum. 

Çoğunuzu şaşırtmayacak örnek: Balık

İkizukuri .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Japonya'da "ikizukuri" adlı bir yemeğin yapılması için canlı balıklardan sashimi (ince dilimlenen canlı balık / bir suşi çeşidi) hazırlanıyor. Hatta et canlı olduğu için kolay yenebilsin diye en ince şekilde kesiyorlar. Aslında resimde de görüldüğü gibi canlı bir balığın etleri fileto yapılıp servis ediliyor. Yani bu sebeple balığın hala hareket ettiği bile oluyor.