USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Yaşlılar Neden Genellikle Muhafazakâr Partilere Oy Verir?

Sosyal bilimlere göre yaşlılar gençlerden daha muhafazakâr olma eğiliminde. Peki bunun ardında ne gibi sebepler yatıyor?

Yaşlılar Neden Genellikle Muhafazakâr Partilere Oy Verir?
13-05-2023 22:18
Google News

Bildiğiniz ÖZETİ| gibi yaşlı ve genç kuşaklar değerler konusunda her zaman çatışmışlardır. Tipik olarak bu çatışmalar gençlerin daha liberal, yaşlıların ise daha muhafazakâr olmasından kaynaklanır.

Oysa yaşlı insanlar da gençken şimdiki hallerine kıyasla daha liberaldi. Gençler de yaşlandıklarında o dönemin gençleri tarafından muhafazakâr bulunacaklardır. Peki muhafazakârlıktaki yaş faktörünün sebebini ne açıklıyor ve insanlar yaşlandıkça neden daha otoriter ve katı oluyorlar?

Bu durum elbette sadece bize has değil. Örneğin Birleşik Krallık'taki Brexit seçimlerinde gençler Avrupa Birliği'nde kalmayı desteklerken ebeveynlerinin çoğu ise desteklemiyordu.

ok boomer

Avrupa Birliği'nde kalmanın Birleşik Krallık için iyi olduğunun farkında olan gençler, çıkan sonuç hakkında "Brexit, boomer'ların gençlere attığı bir orta parmaktır!" şeklinde durumu özetliyordu.

E tabii ne de olsa gençler bu karar yüzünden ortalama 69 yıl etkilenecekken yaşlılar ise 16 yıl etkilenecek. Olan yine Y ve Z kuşağına olmuştu yani.

Brexit'ten ayrılmayı destekleyenlerin motivasyonu; milliyetçi duygular, kendi kaderini tayin etme arzusu gibi muhafazakâr sebeplerdi. Politikacıların yanlış bilgilendirmelerinden de daha kolay etkilenmişlerdi.

Peki yaşlı insanlar genellikle neden daha muhafazakârdır? Günümüz gençleri de yaşlandıklarında benzer kaderi mi yaşayacak?