USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Yapay zeka destekli INJ nereye koşuyor?

Yapay zekâ destekli blockchain olan Injective Protokolü (INJ), kripto yatırımcılarının ilgisini çekmeye devam ediyor. Fiyatını 40'a katlayan INJ için yatırımcılar ne bekliyor, uzmanların yorumları neler?

Yapay zeka destekli INJ nereye koşuyor?
06-01-2024 13:52
Google News

Henüz ÖZETİ| boğa sezonu başlamadan fiyatını 40’la çarpan yapay zekâ tabanlı DeFi projesi INJ, kripto evreninin sosyal medya rüzgârını alan en iyi projesi olmaya aday. Ancak, bu tatmin edici yükselişin üstüne muhtemel kâr realizasyonu beklentilerinin gölgesi düştü. En ilginç senaryo ise; INJ’in fiyatının 20 kat daha artabileceğiyle ilgili.

Injective (INJ ) kripto platformu geçen yazdan bu yana ilgiyi üzerinde topluyor. Sistem, mayıs ayında kendi hackathon'unu başlatarak potansiyel olarak daha geniş kripto pazarının dikkatini çekmeyi başardı. Aralık ayında, bir önceki en yüksek seviyesi olan 32,10 doları kutladı ve bu aralar 39 doların üzerini zorluyor.

Bu, neredeyse yüzde 4.000’lik bir artışa denk geliyor. İşin ilginç tarafı, fiyat tahmininde kullanılan algoritmalar, daha önce INJ fiyatının muhtemelen 30 dolar sınırını geçeceğini öngörmüştü.

Yükseliş kısmen, merkezi olmayan finans (DeFi) uygulamaları için tasarlanmış yapay zekâ destekli, birlikte çalışabilen bir blockchain olan Injective Protokolü etrafındaki sosyal medya heyecanına bağlanabilir. INJ, istikrarlı bir şekilde son zamanlarda kripto evreninin en çok konuşulan varlıklarından biri haline geldi. AlphaScan tarafından sağlanan verilere bakınca, en çok yorum yapılan coinler arsında Bitcoin’i bile geride bıraktığına inananlar çoğunlukta.

Ancak, yapay zekânın kriptonun parlak yeni teknoloji oyuncağı haline bürünmesinin ardından, INJ’in büyüme pedallarını hızla çevirdiği de söylenebilir. Kripto evreninde yapay zekâ destekli tokenlara ilişkin yatırımcı hissiyatı nispeten daha olumlu görünüyor. Her şeye rağmen, yakın zamanda fiyatı negatife dönen INJ için bazı sorular hâlâ güncelliğini koruyor.

Finans sektörü için geliştirilen blokzincir ağı Injective’i tanıyarak ilerlemek gerekirse; merkezi olmayan spot ve türev borsaları borç verme protokolleri gibi alanlarda DeFi uygulamaları ile birlikte çalışan bir katman-1 projesi. Ethereum tabanlı olan INJ tamamen merkeziyetsiz bir proje. Devrim Danyal Akademi Kurucusu Devrim Danyal projenin farklılıklarını şu şekilde özetledi; “INJ Token, protokolün çeşitli özelliklerine ve hizmetlerine erişim sağlamak için kullanılırken, benzerlerinden farklılaşan başlıca özelliklerini; Merkezi Olmayan Vadeli İşlemler ve Türev Piyasalara Erişim, Çoklu Varlık Desteği, Tamamen Merkeziyetsiz Yapı, Likidite Sağlama & Staking, Hızlı İşlem Yetisi ve Ethereum Ekosistemi ile Entegrasyon olarak sayabiliriz.”

GRAFİK NE GÖSTERİYOR?

WOFDEX Araştırma Direktörü Helin Çelik INJ Grafiğini Kripto Masası için yorumladı Geçtiğimiz hafta son yükselişle birlikte INJ’in hacmi 88.33 milyar TL’yi görmüştü. Hafta henüz kapanmadı, ancak yeni haftalık mumla birlikte piyasada yaşanan gelişmeler hacmi zayıflatmış durumda. İçinde bulunduğumuz hafta INJ işlem hacmi 46.92 milyar dolara geriledi. Yükselişle artan işlem hacmi hem Fed’in yakın zamanda faiz indirimine gitmeme ihtimali ve FOMC tutanaklarında faiz indirimine dair zamansal bir açıklama olmaması hem de SEC’in BitcoinETF’lerini erteleyeceği haberleriyle düşüşe geçti. INJ’in piyasa koşullarından etkilendiği aşikâr. Yükseliş sırasında canlanan altcoinlerin birçoğu yaşanan gerileme sonucunda sert kayıplar verdi. Hacmin düşmesi kripto para birimindeki fiyat istikrarını etkiler. Zaman zaman yüzde 7’lere gerileyen bu oran INJ’de oynaklığın yüksek olabileceğini bize gösteriyor. Haber akışları ve piyasadaki genel algıyla birlikte fiyat hareketlerini değerlendirmekte fayda var. Yıl içerisinde Fed ve SEC’in hamleleri önemli ölçüde kripto para piyasasını etkileyecek.

SON KİLİT AÇILIMI 21 OCAK’TA

Arzının yaklaşık yüzde 96’sı açılmış olan INJ son kilit açılımı için geri sayıma başladı. 21 Ocak’ta 3,67 milyon token’ın kilidini açacak olan INJ için bu adım tahtada değişiklik yaratır mı? Lord of Crypto’ya göre sorunun cevabı hayır; “Kilit açılımları yatay ya da düşen piyasalarda sorun olabiliyor ama yukarı yönlü bir trend oluştuğunda kilit açılımları genelde trende pek etki etmiyor.” Çelik’in yanıtı ise şu şekilde; “Yaklaşık 3,67 milyon INJ’in kilitleri 21 Ocak’ta açılacak. Kilitler açılmanın öncesinde ve sonrasında sert fiyat hareketleri yaşanabilir. Fiyatlar toparlanma eğilimindeyken kilit açılmadan önce yatırımcı kâr almak isteyebilir. Kilitler açıldıktan sonra dolaşıma yaklaşık yüzde 4’e yakın daha fazla coin girme ihtimali var ve bundan dolayı arz fazlası meydana gelecektir. INJ’in son kilit açılışı danışmanlar ve ekip için gerçekleşiyor. Kilitleri açılan INJ’lerini satmak isteyen mutlaka olacaktır. Eğer taleple örtüşmeyen bir durum olursa fiyatlar negatif etkilenebilir. Ancak, ayın ilk günlerinde beliren negatif hava savuşturulabilirse, kripto para piyasasının genelinde bir talep artışı yaşanacaktır. Dolayısıyla yüksek talep dolaşımda artan coin miktarının etkilerini absorbe edebilir.”

SEC FAKTÖRÜ GÖZ ARDI EDİLMEMELİ

Kripto evreninde herhangi bir projenin geleceğinden bahsederken, SEC penceresinden nasıl göründüğünü de hesaba katmak gerekiyor. Devrim Danyal, SEC’in INJ projesine karşı olası tutumunu şu şekilde değerlendirdi; “SEC, genellikle merkezi olmayan kripto paralara karşı belirli bir tutum benimsememiş olsa da genel olarak bu tür projeleri denetleme ve düzenleme yetkisine sahiptir. Menkul kıymetlerin, yatırımcılar tarafından bir gelir veya kâr elde etmek için satın alınan, belirli bir yatırımcı riski içeren varlıklar olarak tanımlandığı SEC tarafından açıkça belirtilmektedir. Bu doğrultuda INJ'nin tamamen merkeziyetsiz bir yapıda olduğunu kabul ederse, onu menkul kıymet olarak sınıflandırma olasılığı düşük ve INJ'nin herhangi bir düzenleyici kısıtlamaya tabi olması beklenmez. Merkezi olmayan projeler, daha az kontrol ve müdahale olasılığına sahip oldukları için yatırımcılara daha fazla risk sunabilir.

SEC, yatırımcıların korunması ve finansal istikrarın sağlanması amacıyla düzenlemeler yapabilir veya gerekli gördüğü takdirde soruşturma başlatabilir. Bu bilgiler ışığında SEC'in geçmişteki karar süreçleri göz önünde bulundurulduğunda, INJ'nin merkeziyetsiz yapısına rağmen, onu menkul kıymet olarak sınıflandırmaya karar verirse, INJ'nin yatırımcılara sağlanması için kullanım amacını, INJ sahiplerinin hak ve sorumluluklarını ve INJ'nin fiyatının belirlenmesinde etkili olan faktörlerin yer aldığı bir bilgilendirme dokümanının hazırlanması ve INJ alım satımı için lisanslı bir broker veya borsa ihtiyacı gündeme gelebilir. Her projenin durumu farklı olduğundan ve SEC'in, her birini ayrı ayrı değerlendirmesinden dolayı tamamen merkeziyetsiz bir yaklaşımın SEC tarafından nasıl ele alınacağı, projenin özelliklerine, yapısına ve sunulan hizmetlere bağlı olarak şekillenecektir.” Lord of Crypto ise; “Böyle projeler devlet otoritelerinin hoşuna gitmez ama geleceğin ekonomisinin DeFi’ler olduğunu düşünüyorum” dedi.

YATIRIMCI DİKKATLİ OLMALI

Çelik: Risk almak istemeyen INJ yatırımcısı kilit açılışından ya da kritik bir veri akışından önce kısmi kâr realizasyonuna gidebilir. Yanı sıra, düşen hacim nedeniyle fiyat istikrarı iyice zayıflamış durumda. Bu sebeple oynaklık yüksek olacaktır. Yüksek volatilite nedeniyle kaldıraçlı işlemlerdeki risk düzeyi maksimum seviyelere çıkabilir. Yüzdesel anlamda tatmin edici bir yükseliş hikâyesi yazan altcoinlerde gerileme sürecinin etkileri de majörlere göre daha fazla oluyor. Yatırımcı bu döngüyü unutmamalı, portföy ağırlığını kendi risk algısına göre ayarlamalı ve kaldıraçlı işlemlerden uzak durmalı.

Lord of Crypto: Bence artık kâr realizasyonuna dikkat etmeliler. Her ne kadar daha boğanın başında olsak da 40x yapan bir coin için kâr realizasyonu zamanı çoktan gelmiş demektir. Buradan itibaren her yükseliş kademesinde ufak ufak satışlar yaparak riski düşürmek bence en güvenli yol.(ekonomim)


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
ATM'lerde İşinize Yarayacak İpuçları
ATM'lerde İşinize Yarayacak İpuçları

ATM’ler kuşkusuz ki hayatımızı büyük ölçüde kolaylaştırıyor? Peki onları nasıl daha pratik kullanacağınızı biliyor musunuz?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu