USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Yabancı şirket ortaklarına çalışma izni nasıl alınır?

Yabancı sermayeli şirketler için gereken koşullar 4817 numaralı Yabancıların Çalışma İzni Kanunu’nda belirtilmiştir.

Yabancı şirket ortaklarına çalışma izni nasıl alınır?
07-07-2022 13:59
Google News

Şirket ÖZETİ| Ortağı Yabancılara Çalışma İzni

Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre yabancı gerçek ya da tüzel kişiler, Türkiye’de bir şirkete ortak olabilmektedirler. Bu ortaklık için yabancı kişinin çalışma izni alması gerekir. Yabancı sermayeli şirketler ve/veya direkt yabancı şirket konumundaki şirketlerde çalışmak için gereken çalışma izni ise farklıdır. Peki yabancı uyruklu şirket ortağına çalışma izni nasıl alınır?

Yabancı Uyruklu Bir Kişi Şirket Ortağı Olarak Nasıl Çalışma İzni Alabilir?

Yabancı sermayeli şirketler için gereken koşullar 4817 numaralı Yabancıların Çalışma İzni Kanunu’nda belirtilmiştir. Yabancı sermayeli şirket, bir şirketin hissedarlarından herhangi birinin yabancı olması durumunda kullanılan bir terimdir.

Yalnızca sermaye ortağı olmak isteyen, çalışma amacı olmayan yabancı uyruklu kişiler çalışma izni alamaz. Buna karşın şirket faaliyetlerinde aktif görev almak isteyen yabancı ortakların çalışma izni alması zorunludur. Yabancı bir kişinin, iş ortağı olarak şirkete dahil olabilmesi için şirketin diğer ortaklarının sağlaması gereken kriterlere ilaveten, yabancı ortağın şirketin toplam sermayesindeki payı en az ’lik bir paya ya da minimum 40.000 TL’ye denk olmalıdır. Yabancı iş ortağı çalışma izni başvurularında “yabancı çalışan kota sistemi” son 6 ay içinde bir yıllık çalışma izni sağlanmışsa gereklidir.

Bu şu anlama gelir: Yabancı ortağın çalışacağı şirkette en az tam zamanlı ve sigortalı 5 Türk vatandaşının istihdam edilmiş olması zorunludur.

ÖNEMLİ NOT: Anonim şirketlerin Türkiye’de yaşamayan yönetim kurulu üyeleri ve limited şirketlerin şirket yetkilisi olmayan diğer yabancı ortakları çalışma izninden muaftır.

Yabancı uyruklu kişiler Türkiye’de %100 hisse sahibi olarak şirket kurabilir, şirket devralabilir ya da en az %40 hisse ile şirketlere ortak olabilir. Ödenmiş sermaye 200.000 TL veya üstünde ise yabancı ortağın hisse sahibi olması yeterlidir. Bu orandan daha düşük hisse sahibi olan bir yabancı ortak çalışma izni alamaz.

Yeni Kurulan Şirketlere Yönelik Şartlar

Yeni kurulan şirketler söz konusu olduğunda en az 100.000 Türk Lirası ödenmiş sermaye ile sigortalı ve tam zamanlı 5 T.C. vatandaşının çalışması zorunludur. Bu şart ilk 6 ay aranmaz, ancak 6 ayın sonunda en az 5 Türk vatandaşının şirkette sigortalı olarak çalışıyor olması beklenir.

Eğer şirket 6 aydan daha uzun bir süredir faaliyet gösteriyor ise yabancı ortağı olan şirketin çalışma izni alabilmesi için ödenmiş sermayesinin minimum 100.000 TL olması ve 5 sigortalı Türk vatandaşın şirkette aktif olarak çalışıyor olması şarttır. Sermaye bu meblağın altında ise geçmiş dönem cironun en az 800.000 TL olması zorunludur.

Birinci yılın sonunda yabancı ortak için çalışma izni başvurusu yapan şirketin hiçbir surette sigorta ve vergi borcu bulunmamalıdır. Yabancı ortak Türkiye’de ikamet ediyorsa ve oturma izni varsa başvurusunu yurt içinden, yurt dışında bulunuyorsa kendi ülkesinde bulunan Türkiye büyükelçiliğinden yabancı ortak çalışma izni başvurusu yapar.

Kuveyt, Lübnan, Suriye ve Suudi Arabistan vatandaşları, kendi ülkelerindeki Türk büyükelçiliğinden 16 haneli referans numarası alarak çalışma izni başvurusu yapabilir.

Yurt İçi Başvurularda Gereken Evraklar Nelerdir?

Şirket ortağı olmak isteyen yabancıların ve söz konusu şirketlerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan çalışma izni alabilmek için sunması gereken belge ve bilgiler şu şekildedir:

Bakanlık Başvurusunda Şirketten İstenen Evraklar

-Başvuru dilekçesi

-Ticaret Odası’ndan alınan faaliyet belgesi

-Son 1 yıla ait vergi dairesi veya yeminli mali müşavir onaylı bilanço

-Kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren Ticaret Sicil Gazetesi

-Vekâletname

Bakanlık Başvurusunda Yabancı Ortaktan İstenen Evraklar ve Bilgiler

-İkamet tezkeresi (En az 6 aylık)

- Kimlik bilgilerini gösteren pasaport sureti

-Noter tasdikli ve Türkçe tercümeli diploma veya mezuniyet belgesi

-1 adet fotoğraf

-İş yeri SGK numarası

-Telefon numarası

-Medeni durumunu gösteren belge

-Yurt dışı ikamet adresi

-Yurt içi ikamet adresi

Yurt Dışı Başvurularında Gereken Evraklar Nelerdir?

Konsolosluk Müracaatı Esnasında Gerekli Evraklar

-Konsolosluk başvuru dilekçesi

-Belirli süreli iş sözleşmesi

-Sabıka kağıdı

-Doğum belgesi

-Ticaret Sicil Gazetesi

-Vergi levhası

-İmza sirküleri

Yabancı Ortak Adayından İstenen Evraklar

-Pasaport sureti

-Noter tasdikli ve Türkçe tercümeli diploma

-1 adet biyometrik fotoğraf

Neden Ata Kurumsal?

Ata Kurumsal, profesyonel ekibi ve yılların deneyimiyle çalışma izni ve oturma izni başvurularını kusursuz bir şekilde gerçekleştirmektedir.

Bugüne kadar binlerce yabancının Türkiye’de çalışabilmesi için gereken tüm süreci başarıyla sonuçlandıran Ata Kurumsal Danışmanlık, toplu ya da bireysel tüm süreçlerde yanınızda olmaya devam ediyor.

Bizi 444 7 284 numaralı telefondan arayabilir ya da ofisimize uğrayarak Türk kahvemizi yudumlayarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kaynak: https://atakurumsal.com


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Nasa Güneş'teki patlamayı duyurdu! Son yılların en büyüğü...
Nasa Güneş'teki patlamayı duyurdu! Son yılların en büyüğü...

Güneş'te son 7 yılın en büyük patlaması gerçekleşti. Patlamanın fotoğrafını paylaşan NASA, uydu navigasyon sistemlerinde ve radyo alıcılarının frekanslarında bozulmalar olabileceğini duyurdu.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu