USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Vücudumuzun Zorlu Şartlara Dayanma Sınırlarını Açıklıyoruz

Her canlıda olduğu gibi biz insanların da sınırı vardır. Mesela belirli derecenin üstündeki sıcaklıklarda yaşayamayız ya da uzun süreler boyunca nefesimizi tutamayız. Bugün sizlere insanların zor şartlara ne kadar dayanabildiğini açıklayacağız.

Vücudumuzun Zorlu Şartlara Dayanma Sınırlarını Açıklıyoruz
20-08-2022 12:06
Google News

Biz ÖZETİ| insanlar, pek çok konuda tahmin ettiğimizden daha dayanıklıyız. Vücudumuz çok kırılgan gibi görünse de konu hayatta kalma olduğunda sınırlarını olabildiğince zorluyor. Aslında tüm diğer yaşam örnekleri gibi biz insanlar da hayatta kalmaya odaklıyız ve bunun için elimizden geleni yapıyoruz. Peki size sınırlarınızı bilmek ister misiniz diye sorsam ne derdiniz?

İnsanlar olarak çok dayanıklı canlılar olsak da bizim de sınırlarımız var. Bugün sizlere en sıcak havadan kaldırabileceğimiz en hızlı ivmelenmeye kadar insan vücudunun hangi sınırlarda zorlanacağını açıklayacağız. Hadi gelin şimdi kendi sınırlarımızı daha iyi bilmemizi sağlayacak içeriğimize geçelim.

Eğer uygun şartlar bulunuyorsa bir insan su içmeden 1 hafta kadar hayatta kalabilir.

susuzluk

Elbette buradaki "1 haftalık süre" koşullara bağlı. Çok sıcak bir ortamda 2. günü bile çıkarmak çok zor olacaktır. Vücut, sıcaklığı terle yani su yoluyla dışarı atar. Bu sebeple de vücuda sürekli yeni su alımı yapılması gerekir. Ortam sıcaklığının düşük olduğu, hareketliliğin de olmadığı koşullarda 1 hafta su içmeden dayanabilen vakalar bulunuyor. Eğer vücut 1 hafta susuz kalırsa ölüm yaşanmasa da organlarda geri dönüşü olmayan hasarlar meydana gelebilir.

İnsanlar 55 santigrat derece hava sıcaklığına kadar hayatta kalabilirler.

yüksek hava sıcaklığı

Elbette bu, havada bulunan neme, giydiğiniz kıyafete, güneş ışınlarının açısına ve bu ışınlara ne kadar maruz kaldığınıza kadar pek çok parametreyi beraberinde getiriyor. Bir insan vücudu yeterli miktarda su tüketmişse 55 santigrat dereceye kadar hayatta kalabiliyor. Böyle ciddi bir sıcaklıkta vücudunuz kendini soğutmak için sürekli terleyecektir. Bu sebeple çok sık bir şekilde su tüketmeniz gerekiyor. 

Yapılan araştırmalara göre 60 santigrat derecelik nemli bir ortamda 10 dakika geçirdikten sonra vücudunuz hipertermi geçirmeye başlıyor. Özellikle sıcaklıkla birlikte nem de varsa işler daha da zorlaşıyor. Çünkü nemli bir havada doğal klimamız olan terlemeyi yapmak çok daha zor. Bu sebeple kuru bir havadaki yüksek sıcaklıklara, yanımızda yeterli su varsa ve düzenli terleyebiliyorsak çok daha rahat bir şekilde dayanabiliyoruz.

Bu konuda ülkemizdeki başarılı YouTube kanallarından Ruhi Çenet Medya'nın kısa süre önce yayınladığı Lut Çölü videosu bu sıcaklıkların nasıl olabileceğini bize çok iyi gösteriyor. O videoyu da hemen aşağıdan izleyebilirsiniz.