USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Uzmanlar Haber7'ye açıkladı! Türkiye harekatla ABD'nin planını bozdu

Türkiye'nin Irak'ın kuzeyine düzenlediği ve çok sayıda hedefin imha edildiği hava harekatını Haber7'ye değerlendiren uzmanlar, harekatla ilgili çok önemli detayı anlattı.

Uzmanlar Haber7'ye açıkladı! Türkiye harekatla ABD'nin planını bozdu
04-10-2023 18:18
Google News

  ÖZETİ|   Haber7 - ÖZEL

Türkiye teröre yönelik operasyonlarına hız kesmeden devam ediyor. Irak'ın kuzeyinde bulunan terör hedeflerine son 3 günde 2 büyük operasyon düzenlendi. Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak'ın kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik gerçekleştirdiği hava harekâtında, 3 farklı muharip üsten kalkan savaş uçakları 140 kilometre derine inerek belirnen hedefleri eş zamanlı olarak imha etti. Harekatta savaş uçakları, tanker uçakları, Havadan İhbar Kontrol (HİK) uçağı ile İHA'ların da görev aldı. 



Metina, Gara, Hakurk, Kandil ve Asos bölgelerinde gerçekleştirilen harekat dünya medyasında da geniş yankı buldu. 16 terör hedefinin imha edilmesinin ardından bu harekatın ne anlama geldiğini ve kimlere ne mesaj verdiğini Haber7, uzmanlara sordu. Emekli Albay Mithat Işık ile Terör ve Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ, TSK'nın sınır ötesi hava harekatını Haber7'ye değerlendirerek bu harekatın devamının geleceğini ve ABD dahil teröre destek olan herkese mesaj olduğunu belirtti. 

HAREKAT ABD'NİN PLANINI BOZDU

Eski Özel Kuvvetler Komutanı ve Stratejik Düşünce Enstitüsü Savunma ve Güvenlik Koordinatörü Emk. Albay Mithat Işık, Irak’ın kuzeyinde harekatların terör hedefleri tespit edildikçe düzenlendiğini ve devamının geleceğini söyledi. Işık, Türkiye’nin başarılı hava harekatlarıyla birlikte ABD'nin Irak ve Suriye'deki teröristlerin karadan bağlantı kurma planının yok edildiğini ifade etti.



Mithat Işık açıklamasında şu sözlere yer verdi:

"Operasyon geniş bir alanda hemen hemen Zap'ın doğusundaki bölgeyi tamamen kapsıyor. Bu yapmış olduğumuz harekatın şu önemi var; terör örgütü PKK, YPG'yle birlikte yani Suriye'deki örgüt Kuzey Irak'taki örgütle karadan bağlantı kurmak istiyor.
Türkiye bu söylediğim güzergahı örgütün kullanmaması daha derinlikte şu anda hava harekatları isla ediyor. Türkiye PKK, PYD terör örgütünün Suriye'deki koluyla, Irak'taki kolunun Kandil'deki bu birleşmesini önlemek için bu harekatı gerçekleştiriyor. Türkiye burada tespit etmiş olduğu hedefleri ve örgütün geçiş güzergahını kullanmasını engelleyecek. Türkiye zaman zaman da gereken açıklamaları yapıyor. Sincar, Telafer ve Kerkük'le ilgili ne kadar kararlı olduğunu ve yapıyla ilgili kararlılığını cumhurbaşkanlığı ve ilgili kurumlar açıklıyor. Ben faydalı bir harekat olarak görüyorum. Bu harekatların devamının geleceğini düşünüyorum. “

ABD VE TERÖRE DESTEK OLAN HERKESE MESAJ VERİLDİ

Kerkük ve Sincar'ın çok önemli kentler olduğunu ve Irak anayasasında statüsü belli olmayan iller olduğunu belirten Işık, bölgede çok büyük çekişme olduğunun altını çizdi. Türkiye'nin düzenlenen hava harekatıyla ABD ve teröre destek olan herkese mesaj verdiğini söyleyen Işık, şunları kaydetti:

“Kandil etekleri ve Kandil bölgesi bu harekatta bombalandı. Amerikalıların daha önce düşürülen 2 helikopteri vardı. Bunlar şu anda karadan daha güney güzergahını deniyorlar. Amerika'nın projesi bu. Dolayısıyla Amerika'ya verilmiş önemli bir mesaj var. Türkiye ‘terör örgütünün nerede üssü varsa orayı vuracağız’ diyor. Bu anlamda havada bir sınırlamamız da yok. Çünkü havada uçaklarımızın yakıt ikmalini yapma kabiliyetimiz var. Bu da Türk uçaklarının hedefleri vurma menzilindeki sınırlamayı kaldırıyor. Bu sadece Amerika'ya değil, teröre destek olan herkese verilmiş bir mesajdır. Teröre destek olan herkese verilen bir mesajdır bu.”

DEVAMI GELECEK

TSK'nın sınır ötesi harekatlarını Haber7’ye değerlendiren Terör ve Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ, operasyonların planlı hamleler olduğunu belirtti. İhtiyaç halinde bu harekatların devamının geleceğinin altını çizen Başbuğ, bu kararın bölgedeki birlikler ve Milli Savunma Bakanlığı tarafından gerektiğinde verileceğini söyledi. 

Irak'ın kuzeyine düzenlenen harekatın herkese mesaj olduğunu görüşünü paylaşan Başbuğ, "Mesajı daha önce de verdik. Yani Asos'a ilk harekat değil. O derinliğe indik. Hakan Fidan'ın Irak ziyareti vardı yakın zamanda, iki günde yirmiden fazla yerle görüştü ve ondan sonra zaten harekatlar başladı." dedi.

SONRAKİ HEDEF NERESİ?

Hava harekatlarının sonraki adresinin neresi olabileceğine ilişkin analizde bulunan Başbuğ, şunları ifade etti:

“Harekatların seri olduğunu düşündüğünü ve Irak resmi hükümetiyle bilgi dahilinde yapıldığını söyleyen Başbuğ, bundan sonraki hedefe ilişkin de ipucunu verdi. Başbuğ, “Her ne kadar çatlak ses çıksa da orada Amerika'nın Süleymaniye'nin terörist faaliyetlerle hazırlandığını biz takip ediyoruz, biliyoruz. Zaten onunla ilgili de yapılan açıklamalar var. Süleymaniye'ye yönelik. Asos denilen Süleymaniye'nin dibi. Dolayısıyla buraya derinlere inmenin bir anlamı var. Amerika'da bunu çok iyi biliyor. Bundan sonra harekat, Mahmur mu olur, Sincar mı olur? Onun da hesabını yapması lazım. Bu zaten çok net dillendiriliyor.” 

 


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Oto Sanayiye İlk Defa Gideceklere 5 Tavsiye
Oto Sanayiye İlk Defa Gideceklere 5 Tavsiye

Aracınızda parça değişimi ya da herhangi bir arıza sorunu için oto sanayiye mi gitmeniz gerekiyor hem de ilk defa? Eğer tanıdık bir tamirciniz yoksa ve ortama ilk defa düşecekseniz dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu