USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Uzmanlar Haber7'ye açıkladı! Türkiye büyük operasyona mı başlıyor?

TSK'nın Tel Rıfat ve Münbiç'te tespit edilen terör yuvalarını yerle bir etmesinin ardından Türkiye'nin bölgeye düzenlemesi beklenen büyük operasyon yeniden gündeme geldi. Haber7 yaşananları uzmanlara sordu.

Uzmanlar Haber7'ye açıkladı! Türkiye büyük operasyona mı başlıyor?
15-06-2023 16:15
Google News

  ÖZETİ|  Haber7-Özel

Bugüne kadar düzenlenen operasyonlarla terör örgütlerinin adeta belini kıran Türk Silahlı Kuvvetleri, terör sorununu Türkiye'nin gündeminden çıkarmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda 28 Mayıs seçimlerinin ardından terör örgütüne yönelik operasyonlar hız kazandı.
 
Türk Silahlı Kuvvetleri bugün başarılı bir operasyona daha imza attı. Tel Rıfat ve Münbiç'e düzenlenen operasyonlarda öldürülen teröristler listesine yeni isimler eklendi. Bugünkü operasyonda 16 teröristin daha etkisiz hale getirilmesiyle birlikte bölgede öldürülen terörist sayısı 57'ye yükseldi. 

Türkiye'nin kritik seçimler sonrası Suriye'nin kuzeyine yönelik operasyonlarını arttırmasının nedenini Haber7 uzmanlara sordu. Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Dr. Mesut Hakkı Caşın ve Terör ve Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ, Münbiç ve Tel Rıfat'ta yapılan operasyonun başlangıç olduğunu ve bundan sonra terörle mücadele Türkiye'nin çok daha etkin şekilde pozisyon alacağını belirtti. 

TÜRK HALKI OYUNU GÖRDÜ

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Dr. Mesut Hakkı Caşın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimlerden önce Suriye ve Irak'taki terör örgütü PKK ile mücadeleye devam edileceği mesajı verdiğini belirterek "Buna mukabil karşı taraftan gelen baskı bazı emperyal devletlerle beraber Irak ve Suriye'den ordunun çekileceği, bunun içerisinde Libya'nın da olacağı yönünde bazı taahhütler muhalif kanallardan geldiğini görüyorduk. Çok daha tehlikeli biçimde muhalefet liderinin Rusya'ya meydan okuduğunu gördük. Bu Türkiye'yi çok zor duruma sokacaktı. Bunlar başarısız oldu. Türk halkı oynanan oyunun farkına vardı." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri kazanmasının ardından iç politika açısından eli kuvvetlendikten sonra bütün dünyanın gördüğü şekilde Hakan Fidan'ı Dışişleri Bakanlığına getirmesi, Savunma Bakanının değişmesi ve MİT Başkanı'nın değişmesiyle beraber yeni bir ruhla 21. yüzyılın Türkiye'sinin imarına başladığını ifade eden Prof. Caşın "Bu imar içerisinde birinci hedef terörün bitirilmesidir. Türkiye teröre mağlup edilemeyecek kadar büyük bir ülkedir. Bunun için Suriye ve Rusya ile bir şekilde Münbiç'te anlaşma yapılıyor. Özellikle Suriyeli mülteciler sorunu da sulh yoluyla çözülme yoluyla sayın Sinan Oğan'ın desteğiyle büyük bir mesafe katedildi." şeklinde konuştu.

PKK'NIN KAFASINA BALYOZ GİBİ İNİLECEKTİR

Caşın, Türkiye'nin bundan sonra terör örgütü PKK'nın kafasına balyoz gibi ineceğini söyleyerek şu sözleri sarf etti;

Burada bundan böyle PKK'nın kafasına balyoz gibi inilecektir. Bunun içerisinde Kandil'de vardır. Dolayısıyla Suriye'de Irak'ta kurulan tuzağa ve o tuzağa kuranlara karşı Türkiye bütün hazırlıklarını şiddetli olarak devam ettiriyor. Bu PKK'nın artık konuşamayacağı ve terör meselesinin çözüleceği yolundaki kararlılığın ifadesidir. Bu kadar kısa sürede bu kadar teröristin etkisiz hale getirilmesi önemli bir detaydır. Daha harekat yapılmadı. Balyoz inmeye başladı. Bunun arkası gelecektir. Bu büyük bir operasyon da olabilir. Bundan böyle terörle mücadele daha kararlı olacaktır. 

ABD'NİN A VE B PLANI

Bu operasyonları ABD'nin 2 ayaklı seçim planı çerçevesinde değerlendiren Terör ve Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ "ABD'nin 2 planı vardı A ve B planı. A planı Cumhur İttifakı iktidardan gidiyor ve hemen operasyonlar duruyor, ABD de orada at koşturuyor. Plan bunun üzerine kuruluydu. B planı ise; Cumhur İttifakı iktidarını devam ettirdiği takdirde yapılacaklar ve ABD'nin alacağı önlemler. Şimdi ABD A planını rafa kaldırdı. B planını uygulamaya koydu. B planında da hükümetin terörle mücadelede asla geri adım atmayacağını bildiği için beklediği ve korktuğu o büyük operasyonu engellemek için bir takım manevralara kalkmaya başladı." dedi.

HELİKOPTERLE TRANSFERE BAŞLADILAR

Mart ayında Kuzey Irak’ta, üst düzey PKK/YPG’lilerin de bulunduğu helikopterlerin çakılmasının gizemi çözülememişken, Suriye’nin kuzeydoğusunda başka bir ABD helikopterinin 4 gün önce kaza kırıma uğradığı açıklanmasına değinen Başbuğ, "ABD, helikopterlerle Irak'tan Suriye'ye terörist transfer ediyor. Daha geçen gün işte 22 ABD askeri yaralandı dediler ama bunların kaçı ABD'li kaçı başka kişiler bilinmiyor." ifadelerini kullandı. 

Geçtiğimiz gün Öncü Pınar'a gerçekleştirilen saldırıyı hatırlatan Başbuğ, bu saldırının sonucunda Tel Rıfat ve Münbiç'e operasyon düzenlendiğini söyledi. Operasyon için 'büyük' nitelendirmesinde bulunan Başbuğ "Bu büyük operasyon dediğime bakmayın, beklenen Fırat Kalkanı veya Zeytin Dalı Harekatı gibi değil ama iyi sonuç alınan bir operasyon oldu." şeklinde konuştu. 

BÜYÜK HAREKATIN ÖNÜNÜ AÇAR MI?

Başbuğ, "Tel Rıfat ve Münbiç'te gerçekleştirilen operasyon büyük harekatın önünü açar mı?" sorusuna ise "Önümüzdeki süreçte büyük harekatın önünü açar mı onu söylemek için erken. Çünkü Rusya burada rejimle birlikte hareket edin diye bir talepte bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bunu olumlu karşıladı. Şu an bakan düzeyine kadar yükselen bir ivmeyle devam ediyor. Sürati düşük geç reaksiyon gösteriyor zirve ama netice alınır diye zorluyoruz. Baktık oradan sonuç çıkmayacak böyle saldırılar da artarsa o zaman büyük harekat konuşulur. Başlarsa zaten Tel Rıfat ve Münbiç o belli. " şeklinde cevap verdi.

SİHA'LARIN ÖNEMİ

Başbuğ Suriye'nin kuzeyine düzenlenen operasyonlarda SİHA'ların önemine dikkat çekerek "Operasyonlarımız ABD'nin yaptığı gibi yürümüyor. Onlar taş üstünde taş bırakmıyorlar bizimki nokta operasyonu kimse zarar görmüyor. Bu operasyonlar da ya yerindeki askeri birlikle yapılır yada teknolojiyle yani SİHA'yla yapılır. SİHA'lar bölgede çok iyi kullanılıyor. Riske girmeden en az maliyetle en az hasarla operasyonları tamamlıyoruz. Onlarca aracın yapacağı işi SİHA'yla oturduğun yerden yapabiliyorsun. Dolayısıyla SİHA'ların kullanılması çok doğru ve çok mantıklı. Karşıda şok etkisi yaratan da  o. Hiç beklemediği anda tepesinde SİHA'nın attığı mermiyi görüyor ve son gördüğü şey o oluyor." dedi. 

 


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu