USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Uzay Gemileri Uçan Araçlarsa Neden "Gemi" Deniliyor? - Webtekno

Atmosferin üst katmanlarına ya da uzaya çıkan araçlara uzay gemisi deniliyor. Gemilerin suda gittigini, havada giden en önemli aracın ise uçak olduğunu düşündüğümüzde neden uzay uçağı değil de uzay gemisi isminin kullanıldığına gelin beraber bakalım.

Uzay Gemileri Uçan Araçlarsa Neden
09-02-2024 17:18
Google News

Bilim ÖZETİ| kurgu eserleri çok uzun süre hakir görülmüş, üçüncü beşinci plana itilmiş, hakkı yenmiş eserlerdir. Türün kendisi de uzun süre -fantastik edebiyat ile birlikte- edebiyat çevrelerinden dışlanmıştır. Zira özellikle 19. yüzyılda edebiyatın her alanında önemli eserler çıkmış olmasına rağmen genel ortalama Flash TV dizileri seviyesindeydi: Çoğunlukla dini ya da sosyal mesajlar vermeyi amaçlayan, hikaye örgüsü zayıf eserler ya da insanın ruhunu darlayan felaketler silsilesi. Sonuçta erkek çocuklarının kollarının mastürbasyon yapmasınlar diye kolları bağlanarak uykuya gönderildiği bir manyaklık döneminden bahsediyoruz. 

O dönemde geleceği düşlemek çoğu kişi için uzak bir fikir olsa da, özellikle Sanayi Devrimi'nin getirdiği atılım dalgası, edebiyatta da yansıma bulmuş ve bilim kurgu yazarları da kendilerini destekleyecek kitleler bulmaya başlamıştı. Bu isimlerden biri olan John Jacob Astor IV, bildiğimiz anlamıyla uzay gemisi kavramını icat edecekti. 

Kimdir bu John Jacob Astor IV?

John Jacob Astor IV

Kısaca J.J. Astor olarak bilinen yazar, 1864 yılında doğmuştu. Bu yazıda yazıyı okunabilir tutmak ve konudan sapmamak adına Astor'un hayatını kısa tutacağız. Zira kendisi Amerika'nın ilk monopolünün kurucusu, emlakçı, yatırımcı, İspanyol Amerikan Savaşı sırasında Yarbay rütbesiyle orduda bulunmuş bir asker; bisiklet freninden yosunların içinden değerli taşları ayıran bir makineye, yolları düzleştirmeye yarayan bir makineden türbin motorlarına pek çok icada da imza atmış bir mucitti. Aynı zamanda da bir bilim kurgu yazarıydı. Titanik'te ölen en zengin insan olarak da kayıtlara geçti. 

Biz ise bu görkemli hayatından ziyade bilim kurgu yazarlığına odaklanacağız. 1894 yılında 2000 yılını düşleyen yazar, Satürn ve Jüpiter'de yaşamı kaleme aldığı A Journey in Other Worlds adlı eserinde, insanları taşıyan bir uzay aracını tasvir etti. Bu aracı tanımlamak için ise "Spaceship", yani "Uzay Gemisi" ifadesini kullandı. 

Nasıl yani, uçan bir şeye bakıp "gemi" mi dedi?