USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Üçüncü Bir Göz ile Görüşümüzde Ne Gibi Değişiklikler Olurdu? - Webtekno

Ya iki değil de üç gözünüz olsaydı, bu üçüncü gözün vücudunuzun neresinde olmasını isterdiniz? Hâlihazırda var olan iki gözünüzün ortasında, alnınızda (Doctor Strange'teki gibi) ya da başınızın arkasında (Harry Potter'daki gibi)?

Üçüncü Bir Göz ile Görüşümüzde Ne Gibi Değişiklikler Olurdu? - Webtekno
04-12-2023 22:42
Google News

İnsan ÖZETİ| vücudunun her bir organı farklı bir işleve sahip ve gözler de elbette olmazsa olmazlarımız arasında. Ancak insan düşünmeden edemiyor. Gözlerimiz ya iki değil de üç tane olsaydı görüş alanımız daha da artmaz mıydı?

Peki öyle bir durumda fazladan bir göz, hayatımızı nasıl değiştirirdi?

Aslında bizlerin hayalini kurduğu üçüncü bir göze, hayvanların bazıları sahip.

Örümcek

Örneğin bazı örümceklerin sekiz gözü vardır ve bu gözler, onlara daha fazla hareket algılama ve derinlik algısı sağlar. Yine bazı amfibilerin, kertenkelelerin ve köpek balıklarının başının üst kısmında üçüncü bir gözü bulunmakta. 

Bu üçüncü göz, parietal göz olarak adlandırılır ve genellikle ince bir deri tabakasıyla kaplı olduğundan onu görmek muhtemelen imkânsız olur. Üçüncü göz veya pineal göz olarak da bilinen parietal göz, aslında bazı hayvan türlerinin epitalamusunun bir parçasıdır. 

Bu göz ışığa duyarlıdır. Biyolojik saatin ve vücut ısısının ayarlanması için hormon üretimini düzenleyen bir pineal beze bağlıdır. Yine bu üçüncü gözün, diğer gözlerde olduğu gibi kendi merceği ve retinası vardır. Ayrıca pusula görevi de görür.

Peki biz neden iki gözle yetinmek zorundayız?

Doktor Strange

Üç göz hayali, ilk etapta oldukça mantıklı gibi dursa da esasen bazı açılardan bir o kadar mantıksızdır. Eğer insanlar üçüncü bir göze sahip olsaydı bu göz, ne yazık ki diğer ikisi kadar gelişmiş olmayacaktı. 

Göz, beyin için bilişsel açıdan bir hayli yorucu bir yük olarak kabul edilebilir.