USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Uçaklarda Neden Cam Tavan Yok?

Yolcu uçaklarında cam tavanlar... Gökyüzünün büyüleyici manzarasını tam anlamıyla yaşamak, birçok yolcunun bugüne kadar hayali olmuştur.

Uçaklarda Neden Cam Tavan Yok?
10-05-2024 23:03
Google News

Ancak ÖZETİ| hayal ile gerçek arasındaki fark bazen, mühendislik zorluklarının karşısında belirgin bir şekilde ortaya çıkıyor.

Kulağa güzel gelen bu konseptin gerçekleşmesi için oldukça zorlu bir yolculuğun da sizi beklediğini söylemek pek yanlış olmaz. Peki cam tavanlı uçakları yakında görebilir miyiz, ne dersiniz?

Yolcu uçaklarında cam tavan, birçok zorluğu da beraberinde getirir.

cam tavan uçaklar

Uçaklarda daha önce rastlamadığımız ama gökyüzünde süzülürken bulutları cam tavandan izlemeyi hayal ettiğimiz bu konsept, aslında büyük bir hayal ürünü gibi durabilir.

Çünkü cam, ağırlığı ve yapısal dayanıklılığı açısından bu fikir için ideal bir malzeme değil. Ayrıca basınca karşı direnci de çok düşük. Bu da uçağın tasarımını zorlaştırırken ağırlığını da artırıyor.

Uçak tavanları, sadece bagaj alanı sağlamakla kalmıyor; uçağın kritik bileşenlerini de barındırıyor.

uçaklarda cam tavan

Bu bileşenlerin başka bir yere taşınması, uçağın içindeki alanı etkileyebilir ve muhtemelen yolcu kapasitesini azaltır. Bu da maliyet açısından hiç de istenilen bir durum olmaz.

Cam tavan denemesi hiç yapılmadı diyemeyiz. Bu denemeleri de özel jetlerde görüyoruz. Jetler, daha küçük ve daha az yolcu taşıdıkları için bu tür tasarımların uygulanabilirliği daha yüksek. Ama ticarî yolcu uçakları için bu fikrin gerçeğe dönüşmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.

Belki de gelecekte bu tür uçaklar mümkün olabilir.