USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türkiye'de Enflasyon Eksilerde Olsaydı Neler Olurdu?

Enflasyonun oldukça yüksek olmasına alışkın olsak da enflasyonun bazı durumlarda negatif değerlere düşebileceği bir gerçek. Peki, Türkiye’de de negatif enflasyon görülse hayatlarımızda neler değişirdi?

Türkiye'de Enflasyon Eksilerde Olsaydı Neler Olurdu?
22-03-2024 14:02
Google News

Ülkece ÖZETİ| oldukça aşina olduğumuz bir konu olan enflasyon, bildiğimiz üzere fiyatlar genel seviyesinin yükselmesini ifade eder. Ancak bunun tam tersi olarak fiyatların düşüş eğilimi gösterdiği durumlarsa negatif enflasyon, diğer bir adıyla deflasyon olarak bilinir.

Ülkemizdeki açıklanan yıllık enflasyon oranı şu anda %67,07. Enflasyon Araştırma Grubu'na (ENAG) göreyse %121,98. Hissedilenden bahsetmiyoruz bile… Enflasyonun negatif olması âdeta bizlere bir rüya gibi gelebilir ancak Japonya’da oldukça uzun yıllar negatif enflasyon baş gösteriyordu.

Son yıllarda Japonya deflasyona karşı verdiği savaşı kazandı ve enflasyonu şu anda %2,2 seviyelerinde seyrediyor. “Ne güzel işte, fiyatlar hep düşüyormuş, niye bununla mücadele etmişler ki?” diyorsanız ülkemizde negatif enflasyon görülmesi durumunda yaşanabilecek senaryoyu sizler için inceledik.

Negatif enflasyon (deflasyon) tam olarak nedir? İyi bir şey mi?