USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Türkiye yeniden sandık başında: Oy verme işlemi resmen başladı

Türkiye bugün Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci tur oylaması için sandık başında... Cumhurbaşkanı adayları Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu, 60 milyonu aşkın seçmenin oyunu almak için yarışacak. Saat 08.00 itibarıyla yurt genelinde oy verme işlemi resmen başladı. Sand

Türkiye yeniden sandık başında: Oy verme işlemi resmen başladı
28-05-2023 08:13
Google News

Türk ÖZETİ| siyasitarihinde ilk kez yaşanacak olan Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci tur oylaması içinoy verme işlemi, Türkiye genelinde saat 08.00 itibarıyla başladı.Yurttaşlar 17.00'ye kadar oy kullanabilecek.

Ancak saat17.00'ye geldiği halde, sandık başında oylarını vermek üzere bekleyenseçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak.

60 MİLYONDAN FAZLA SEÇMEN OY KULLANACAK

Türkiye'nin,5 yıl boyunca görev yapacak cumhurbaşkanının belirleneceği seçim için ülkegenelinde 973 ilçe, 1094 ilçe seçim kurulunda 191 binden fazla sandık kuruldu.Bugün yurt içinde 60 milyondan fazla seçmen oy kullanacak.

SeçimdeCumhur İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan ile Milletİttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yarışacak.

Seçmenler,üzerinde Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası bulunan, kimliği tereddütsüzortaya koyan, resimli, resmi nitelikteki belgelerden biriyle oy kullanabilecek.

SEÇMEN BİLGİKAĞIDININ GÖTÜRÜLMESİ ZORUNLU DEĞİL

Seçmeninnerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunluolmayacak. Seçmen bilgi kağıdı kendisine ulaşmayanlar, nerede, hangi sandıktaoy kullanacağını Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) internet sitesindenöğrenebilecek.

Cep telefonu,fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcıcihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazlar, oy vermeişlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılacak.

Seçmen, oypusulasındaki cumhurbaşkanı adaylarından Recep Tayyip Erdoğan veya KemalKılıçdaroğlu'nu tercih ettikten sonra oy pusulasını zarfa koyarak sandığaatacak.

Oy vermeişlemlerinin bitmesinin ardından kullanılan oyların sayım ve dökümü yapılacak.

Hastalığıveya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için bu seçimde de seyyarsandıklar oluşturulacak. Bu seçmenler, seyyar sandıklarda oylarınıkullanabilecek.

Ayrıca,görme engelliler bu seçimde de ilk kez 14 Mayıs seçimlerinde uygulandığı gibikendileri için hazırlanan şablonla oy kullanabilecek.

GÜMRÜKLERDEOY KULLANMA İŞLEMLERİ DEVAM EDİYOR

Yurtdışıseçmen kütüğüne kayıtlı yaklaşık 3,5 milyon seçmen için, 73 ülke 151temsilcilikte 167 noktada sandık kurulları oluşturuldu. Yurtdışıtemsilciliklerindeki oy verme işlemi 24 Mayıs'ta sona erdi.

Bulunduğu ülkedebelirlenen sürede oy kullanamayanların gümrük kapılarında oy verme işlemleri,bugün saat 17.00'ye kadar sürecek.

Yurtdışındakullanılan oy pusulaları, uçaklar ve diplomatik kuryelerle Türkiye'yegetirildi. Ankara ATO Congresium'daki Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu'nda saklananoylar, yarın tüm yurtta oy verme işleminin tamamlanmasının ardından diğeroylarla eş zamanlı açılarak sayılmaya başlanacak.

OY VERMEYERLERİ

Kapalı oyverme yerleri, oyların gizliliğini ve seçmenlerin oylarını tam bir serbestlikiçinde vermelerini sağlayacak, dışarıdan içerisinin gözetlenmesine imkanbırakmayacak şekilde olacak.

Sandıkbaşında görevli partili kurul üyeleri, adaylar ve gözlemciler (müşahitler),rozet, amblem veya partisini belirtir herhangi bir işaret taşımayacak.

Sandıkkurulu başkan ve üyeleri, göreve başlamadan önce ilk önce sandık başındabulunanlar önünde ant içecek ve sandığın boş olduğunu kontrol edecek.

Sandıkalanında düzeni, sandık kurulu başkanı sağlayacak. Başkan, düzeni bozmaya yeltenenleriuyaracak, uyarıyı dinlemeyenleri sandık alanı dışına çıkarabilecek.

Sandıkalanında alınacak tedbirler, seçmenlerin sandık başı işlemlerini izlemeleriniengelleyecek nitelikte olamayacak. Oy vermeişlemi sırasında gebeler, hastalar, engelliler ve yaşlılara öncelik tanınacak.

Sandıkbaşında seçmene, vereceği oy hakkında hiç kimse müdahale, telkin ve tavsiyedebulunamayacak. Seçmenler, oylarını kullandıktan sonra sandık başındanayrılacaklar.

SEÇİM GÜNÜYASAKLARI

Seçimyasakları kapsamında bugün saat 06.00'dan 24.00'e kadar alkollü içkisatılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesiyasak olacak. Eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeriniteliğindeki lokantalarda da yalnızca yemek verilebilecek.

Seçimyasaklarına ve belirtilen kurallara uyulmak şartıyla bugün saat 18.00'den sonradüğün yapılabilecek.

Emniyet veasayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamayacak. Radyolarve her türlü yayın organlarınca seçim günü saat 18.00'e kadar seçim ve seçimsonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Radyolarda ve hertürlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafındanseçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek.

Seçim günübütün yayınlar saat 21.00'den sonra serbest olacak, ancak YSK tarafından gerekgörülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına kararverilebilecek.

OYLAR HANGİHALLERDE GEÇERSİZ SAYILACAK?

"Evet"ya da "Tercih" mührü basılmayan, birden fazla adaya mühür basılanoylar geçersiz olacak.

Oypusulasının bütünlüğünün bozulacak şekilde yırtılması veya koparılması, pusulaüzerine mühür dışında veya mühür yerine herhangi bir özel işaretin, isim, imzakaşesi veya parmak izinin basılması da kullanılan oyu geçersiz kılacak.

Ayrıca, oypusulasının belirgin bir şekilde karalanması, çizilmesi veya işaretlenmesi,zarftan işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkması hallerinde de oylargeçersiz sayılacak.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Tesla, Otomobillerinden Steam Desteğini Kaldırdı
Tesla, Otomobillerinden Steam Desteğini Kaldırdı

Tesla, 2022'den beri Model S ve X araçlarında Steam desteği sunuyordu. Ancak bugün gelen bilgiler, özelliğin kaldırılacağını gösterdi.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu