USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türk yardım kuruluşları durmuyor! Gazze'ye yardımlar böyle gönderiliyor

İsrail'in tüm zorbalığına rağmen Türk yardım kuruluşları mübarek Ramazan ayında da Gazzeli mazlumların yanında yer alıyor. Türk STK'lar ve yardım kuruluşları, vatandaşlarımızın bağışlarını türlü yöntemlerle Gazzelilere ulaştırıyor.

Türk yardım kuruluşları durmuyor! Gazze'ye yardımlar böyle gönderiliyor
15-03-2024 15:53
Google News

Türkiye'deki ÖZETİ| STK'ler ramazanda da sahada! Yardımlarıyla binlerce gönüllere dokunacak

GALERİNİN DEVAMI <p>Türkiye, ramazanda <a href=sivil toplum kuruluşları (STK) eliyle deprem bölgesi ve dünyanın farklı coğrafyalarındaki milyonlarca insana yardım elini uzatmaya devam ediyor.

"><p>AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Ramazan Sensiz Olmaz" sloganıyla çalışmalarını başlatan Türk Kızılay, 1 milyar 271,5 milyon liralık yardımla, yurt içi ve dışında toplam 8,8 milyon kişiye ulaşmayı hedefliyor.

"><p>Türk Kızılay, ramazanda Gazze ve Türkiye'de 6 Şubat <a href=2023 depremlerinden etkilenen illeri öncelikli yardım ulaştırılacak bölgeler olarak planladı.

"><p><strong>İHH ramazanda 60 ülkede yardım yapacak</strong></p><p>İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, 60 ülkede yapacağı yardım çalışmalarıyla 3,5 milyon kişiye ulaşmayı planlıyor.</p><p>Bu kapsamda, iftariyelik ve kumanya dağıtımı yapılacak. İHH tarafından bedeli 800 lira olarak belirlenen kumanya paketlerinin, Türkiye'nin 81 ilinde toplam 50 bin aileye ulaştırılması planlanıyor. </p><p>Yurt dışı çalışmaları kapsamında da toplamda 45 bin ihtiyaç sahibi aileye gıda kumanyası dağıtılması hedefleniyor.</p><p>Ramazanda çocuklara yönelik çalışmalar da planlandı. Bu çerçevede, yurt içi ve dışında 100 bin yetim ile ihtiyaç sahibi çocuğa bayramlık hediye edilecek. Hayırseverler, 750 liraya bir çocuğun bayramlık ihtiyacını karşılayabilecek.</p><p>Ay boyunca yetimlere yönelik iftar programları ve ramazanın 15. gününe denk gelen "><p><strong>Deniz Feneri <a href=Derneği 3 kıta 25 ülkede faaliyette bulunacak

Deniz Fener Derneği ise "Bağışlayın Bereketlensin" sloganıyla yürüttüğü ramazan çalışmaları kapsamında Türkiye'nin yanı sıra 3 kıtadaki 25 ülkede 1 milyon kişiye ulaşmayı hedefliyor.

"><p>Dernek, Afganistan, Bangladeş, Filistin, Lübnan, Somali, Sudan ve Yemen'in de aralarında bulunduğu ülkelerde gıda kolisi dağıtacak. Koli içeriği, dağıtım <a href=yapılacak ülkelerin beslenme alışkanlıkları dikkate alınarak oluşturulacak.

"><p>Türkiye'de dağıtılacak kumanya paketlerinde temel gıda ürünleri yer alırken, yurt içinde ihtiyaç sahibi 50 bin aileye gıda kartı dağıtılması planlandı. </p><p>Bağışçılar, yapacakları 130 liralık destekle bir kişinin iftarlığını karşılayabilecek.</p><p>Ayrıca yurt içi ve dışında on binlerce yetim ve ihtiyaç sahibi çocuğa bayramlık kıyafetler hediye edilecek. Hayırseverler, 1050 liraya bir çocuğun bayramlık ihtiyacını giderebilecek.</p><p>Dernek, ramazan boyunca yetimlere yönelik iftar programları düzenleyecek. "><p><strong>İDDEF 56 ülke 310 bölgede ramazan yardımı yapacak</strong></p><p>İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF), ramazanda hayırseverlerin bağışlarını 56 ülke ve 310 bölgedeki ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak.</p>

   Haber7-ÖZEL

Dünya Müslümanları bu yıl mübarek Ramazan ayına büyük bir acı ve buruklukla girdi. Filistin'e yıllardır her türlü zulmü uygulayan İsrail yönetimi, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de eşi benzeri görülmemiş bir katliam uygulamaya başladı. Hava, kara ve denizden saldırılarını her geçen gün arttıran İsrail, 5 aylık süreçte 12 binden fazlası çocuk, 8 bin 500’ü kadın olmak üzere 30 binden fazla insanı katletti. 

İsrail yönetimi hayatta kalan insanların açlık ve ölümle mücadelesini izlerken, Filistin'de durum her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Özellikle gıdaya ulaşım konusunda Gazzeliler büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalıyor. 

Gazze'de hayat zor şartlar altında devam ederken Türkiye; Devlet, Sivil Toplum Kuruluşları ve yardım kuruluşlarıyla bu süreçte Gazze halkının yanında yer almaya devam ediyor. İsrail'in yardımları engelleme ve Gazzelileri açlığa mahkum etme çabalarına rağmen Türk vakıf ve yardım kuruluşları Türk halkından aldıkları bağışları, Türkiye'den Gazze'ye gerek hava gerekse deniz yoluyla gönderebilmek için seferber olmuş durumda. 

Bazı sosyal medya hesapları üzerinden Gazze'ye yardımı engellemenin önüne geçmek için provokatif girişimlerde bulunulsa da Türk yardım kuruluşları mübarek Ramazan ayı boyunca da Filistin halkına yardımlarını aralıksız sürdürmeye devam edecek. Peki bu yardımlar İsrail'in engellemelerine rağmen Filistin'e nasıl ulaştırılacak? Ramazan ayı boyunca Gazzelilere ulaşacak Türk yardım kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, Gazze'de yapılan yardımları ve devam eden yardım süreçlerini Haber7'ye anlattı. 

AFAD HAVA KÖPRÜSÜ OLUŞTURDU, GEMİLER GÖNDERDİ

Edinilen bilgilere göre 7 Ekim'de Filistin-İsrail savaşının başlamasının ardından toplanan yardımlar AFAD koordinasyonunda özellikle Mısır ve Ürdün üzerinden Gazze'ye sokuluyor. AFAD, bölgeye ilk günden itibaren hava köprüsü oluştururken 13 hava aracı ve 7 gemi seferi ile Filistin halkına insani yardımları ulaştırdı. 

Ayrıca AFAD'dan yapılan açıklamada "AFAD koordinasyonunda hava köprüsü, gemi seferleri, yerelden temin ve uluslararası yardım kuruluşları iş birliğinde gönderilen insani yardım malzemelerinin toplamı 40.000 tonun üzerindedir." denildi.

Bugüne kadar AFAD koordinasyonunda gönderilen insani yardımların listesi şu şekilde;

8.477 TON GIDA26.067 TON UN49.418 ADET BATTANİYE1.151 ADET JENERATÖR167.518 HİJYEN SETİ214 TON HİJYEN MALZEMESİ8 SAHRA HASTANESİ53 AMBULANS242 TON TIBBİ MALZEME2 UMKE ARACI1 FORKLİFT3 MOBİL MUTFAK2.169 TON İÇME SUYU17.222 UYKU TULUMU2.770 ÇADIR424.692 ADET GİYSİ56.233 BARINMA MALZEMELERİ (yorgan, çarşaf, yastık vb.1.083 OYUNCAK SETİ

TÜRK KIZILAY'I, MISIR VE FİLİSTİN KIZILAYI İLE BİRLİKTE YARDIMLARI ULAŞTIRIYOR

Bölgede en etkin kurumlardan biri de şüphesiz ki Türk Kızılay'ı. Türk Kızılay'ı başı dertte olan herkeste olduğu gibi Gazze halkının yanında oluyor ve olmaya devam ediyor.


Gazze'de yapılan son yardımları aktaran Bağışçı İlişkileri ve Kaynak Geliştirme Direktörü Cengizhan Salih, olayın patlak vermesinden itibaren insani yardım diplomasisi ve tedarik zinciri kurmayı hedeflediklerini ve kurduklarını söyledi. Şu anda Mısır, Filistin ve Türk Kızılay’ının koordine şekilde yardımları ulaştırdığını söyleyen Salih, süreci şu şekilde aktardı;

Biz buradan yardımları topluyoruz, bu yardımları gemi ile Mısır’a gönderiyoruz. En son gönderdiğimiz gemi şu ana kadar gönderdiğimiz en büyük gemiydi. Yaklaşık 3 bin tona yakın faydalı yük ve insani yardım vardı. Tabi gönderdiğimiz tüm ürünlerin içeriye girecek standartlarda olması lazım. Daha sonra bu malzemeler Mısır Kızılay’ı ile birlikte bizim ekibimiz, malzemeleri tırlara yüklüyorlar. Refah sınır kapısında kontrol ediliyor İsrailliler tarafından. Oradan geçtikten sonra Filistin Kızılay’ına teslim ediliyor. Filistin Kızılay'ı ekipleri de bunun bölgedeki dağıtımını sağlıyor. 



Gazze'ye son gönderilen geminin bugüne kadar giden en büyük gemi olduğunu ekleyen Salih, "İçinde 3 tane mobil mutfak var. İçerde de aşevlerimiz var. Orada kazan kazan yemekler pişiyor, ancak milyonlarca insan var. Bu yardımlar yetersiz kalıyor." ifadelerini kullandı.

BAĞIŞLAR KAHİRE'DEKİ LOJİSTİK MERKEZİNDE TOPLANIYOR

Filistin-İsrail savaşının başladığı günden bu yana Gazze halkının yanında olan ve Ramazan ayı boyunca da İsrail'in tüm engellemelerine rağmen Filistinlilerin yanında olmaya devam eden kurumlardan bir diğeri de Deniz Feneri Derneği oluyor. Deniz Feneri Derneği ekipleri de Gazze'de insanlara umut olmak için seferber olmuş durumda. Deniz Feneri Derneği, toplanan bağışlarını sıcak yemek ve gıda paketleri olarak Ramazan ayında da Gazze halkına ulaştırıyor. 



Toplanan bağışları Kahire'de bulunan lojistik merkezinde hazırlayan Deniz Feneri Derneği ekipleri, AFAD koordinasyonundaki gemilerle de yardımlarını Filistin'e gönderiyor. Deniz Feneri Derneği dün de temel ihtiyaç malzemeleri, konserve kahvaltılık yüklü bir TIR'ı daha Refah Sınır kapısına doğru gönderdi.