USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türk Telekom CEO'su Önal'dan 5G için yerlilik çağrısı

Ekonomi - Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Ümit Önal, Türkiye'nin 5G'ye geçiş takvimine ilişkin önemli açıklamalarda bulunarak yerlilik oranına dikkat çekti.

Türk Telekom CEO'su Önal'dan 5G için yerlilik çağrısı
27-02-2024 20:17
Google News

İspanya'nın ÖZETİ| Barselona kentinde düzenlenen ve kapılarını dün açan GSMA Mobil Dünya Kongresi kapsamında aralarında Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli'nin de bulunduğu Türk gazetecilerle bir araya gelen Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, fuar kapsamında gerçekleştirdikleri işbirlikleri, Türkiye'nin 5G yolculuğu, girişimlere verdikleri destekler başta olmak üzere şirket bünyesinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Türk Telekom’dan sürdürülebilir teknolojiler için GSMA’de önemli adımTürk Telekom’dan sürdürülebilir teknolojiler için GSMA’de önemli adım

GSMA çerçevesinde yer alan Türk şirketlerin yaptıkları çalışmaların önemine dikkati çeken Önal, teknoloji ve telekomünikasyon alanında faaliyet gösteren firmaların ve girişimcilerin, öncü çalışmalara imza attıklarını ve bunların uluslararası arenada dikkati çektiğini söyledi.


 

Önal, gerek yerli firmalarla gerekse alanında öncü uluslararası şirketlerle teknoloji alanındaki tüm ekosistemi sahiplenen anlayışla, bir telekomünikasyon şirketi olmanın ötesinde çalışmalar gerçekleştirdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"GSMA Mobil Dünya Kongresi'nde, önemli proje ve işbirliklerimizle her yıl yerimizi alıyoruz. Bu yıl da güncel teknoloji alanındaki yenilikleri yerinde deneyimlemek, global teknoloji şirketleriyle işbirliklerimize imza atmak, yerli teknolojilerimizi dünyaya tanıtarak küresel arenada kullanımını sağlamak amacıyla, değerli işbirliklerine imza atmak üzere buradayız. Türk Telekom olarak, liderlik ettiğimiz sektörde sahiplendiğimiz ve önemli çalışmalara imza attığımız başlıklarımız var. Birincisi yerli ve global işbirlikleri ile bulunduğumuz bölgenin teknoloji sağlayıcısı olmak, ikincisi, teknolojimizle Türk mühendislerimizin çalışmalarını, yenilikçi fikirleri ve girişimleri destekleyerek, küresel sınırları kaldırıp dünyaya açılmak, üçüncüsü, yerli ekosistemi her zaman odağımızda tutmak, teknoloji üretmek ve ihraç etmek. Az önce saydıklarımda bir başarı varsa, Türkiye'de bu başlıklarda öncü bir çalışma varsa, tüm bunlara liderlik eden marka Türk Telekom'dur."

"2024 İÇİN DE YATIRIM İŞTAHIMIZ AYNI, TÜRKİYE'NİN DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜNE ÖNCÜLÜK ETMEYE DEVAM EDİYORUZ"

Ümit Önal, Cumhuriyetin 100. yılının kutlandığı 2023'te, Türkiye için de yeni bir yüzyılın kapılarının aralandığına işaret ederek, ülke için yeni fırsatları beraberinde getiren Türkiye Yüzyılı'nda da Türk Telekom olarak Türkiye'nin dijital dönüşümüne öncülük etmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Türk Telekom iştiraki Argela’nın çözümleri bölge ülkelerdeTürk Telekom iştiraki Argela’nın çözümleri bölge ülkelerde


 

Türkiye'de en yüksek yatırımları gerçekleştiren teknoloji şirketlerinden biri olarak, yerli teknolojileriyle dışa bağımsız bir Türkiye için durmaksızın çalıştıklarına dikkati çeken Önal, şu bilgileri verdi:

"Tarih bize bir yatırım misyonu yüklüyor. Bu misyonla ülkemizin dijitalleşmesi için 2005'ten bu yana 20 milyar dolarlık yatırım yaptık. Türkiye'yi geleceğe taşımak için 2023'te de yatırımlarımıza ara vermeden devam ettik. 2023 yılının ilk 9 ayını öngörülerimiz paralelinde tamamladık. 2022'den 2023'e yatırımlarımız yüzde 79 arttı. Geçtiğimiz yılın ilk 9 ayında 12,6 milyar TL'lik yatırım yaptık. Yatırım trendimiz 2024 yılında da devam edecek. 2024 için de yatırım iştahımız aynı. Ülkemizin gelişimi için kilit nokta olan fibere yatırımlarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. 2023 yılının sonunda 32,2 milyon haneyi kapsayan fiber altyapımızın uzunluğunu 437 bin kilometreye, kapsama oranını ise yüzde 94'lerin üzerine çıkardık. Bir yandan da savunmadan sanayiye, finanstan enerjiye, eğitimden sağlığa, ulaşımdan tarıma farklı sektörlerde dijitalleşmeyi sağlayan kilometre taşlarını oluşturmaya devam ediyoruz. Ülkemizi teknoloji ve iletişim alanında söz sahibi yapmak adına, bu yılda güçlü yönlerimiz, bilgi birikimimiz ve etkili insan kaynağımızla karşımıza çıkan fırsatlara odaklanmaya devam edeceğiz. Türkiye Yüzyılı, kalkınmanın, teknolojinin ve dijitalleşmenin daha da yoğun yaşanacağı bir yüzyıl olacak."

"ŞU AN BAZ İSTASYONLARIMIZIN YÜZDE 55'İ FİBERE BAĞLI"

Türk Telekom CEO'su Önal, fiber altyapı konusunda yapılan çalışmalar ve gelinen noktada Türk Telekom'un sahip olduğu rakamlara ilişkin bilgi verdi. 5G ve dijitalleşme için fiber altyapının önemine dikkati çeken Önal, "Dijitalleşmenin ön koşullarından biri altyapı. Bizim de en önemli görev kalemlerimiz arasında. Herkes için erişilebilir ve yüksek hızda iletişim sunmak amacıyla fiber ağ çalışmalarımızı gece gündüz demeden sürdürüyoruz." dedi.

Önal, Fiberde alınması gereken yolun çok büyük kısmını kat ettiklerini dile getirerek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkiye'nin BTK Raporu 3. çeyrek verilerine göre 549 bin kilometrelik toplam fiber ağ uzunluğunun 427 bin kilometresini Türk Telekom tek başına tesis etmiş durumda. 2023 yılı sonu itibarıyla fiber ağ uzunluğumuzu 437 bin kilometreye çıkardık. 2023 Nisan ayında yayımlanan FTTH Council raporu da fiber konusunda geldiğimiz noktayı açıkça gösteriyor. Raporda Türkiye olarak, 15,7 milyon FTTH/B hane erişimi ile Fransa ve İspanya'nın ardından Avrupa'da 3. sırada yer alıyoruz. Uluslararası raporlardan da görüldüğü üzere, Türkiye'de 5G ve yeni nesil teknolojilerin verimli çalışmasına olanak sağlayacak fiber altyapı sürecini başarılı bir strateji ile emin adımlarla yürütüyoruz. Bir kez daha önemini belirtmek isterim ki; fiber altyapı, 5G ve yarının teknolojileri için vazgeçilmez derecede önemli. 5G demek, fiber demek. Biz de tüm çalışmalarımızı, yatırımlarımızı bu bilinçle ve Türkiye için yapıyoruz. Şu an baz istasyonlarımızın yüzde 55'i fibere bağlı."

"5G İÇİN GEREKLİ OLAN TEKNOLOJİDE DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTACAK HER TÜR ÇALIŞMAYI MİLLİ GÖREV OLARAK GÖRÜYORUZ"

GSMA'de en önemli başlıklardan birinin de, Türkiye'nin de odak noktasındaki 5G konusu olduğunu anımsatan Önal, 5G konusundaki çalışmalar ve gerçekleştirdikleri ilklerle dünyada ve Türkiye’de 5G'nin yol haritasının çizilmesinde aktif rol üstlendiklerini anlattı

Önal, "Spor, sağlık, tarım gibi birçok farklı sektörde uyguladığımız 5G denemelerimiz ile ülkemizi geleceğe taşıyan pek çok proje ve çalışmanın öncüsüyüz. Bizim 5G konusundaki fikrimiz çok net; hedefimiz 5G’ye olabildiğince yerli unsurlara geçerek ülkemizin bu teknolojiyi sadece kullanan değil etrafına da kullandıran bir güç olmasını sağlamak. Bu konuda birçok yerli firma ile iş birliklerimiz var. 5G için gerekli olan teknolojide dışa bağımlılığı azaltacak her tür çalışmayı milli görev olarak görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Ümit Önal konuşmasında mobil alanda yaşanan gelişmeler, küresel iş birlikleri konusunda aldıkları yolu ve bundan sonra hayata geçirecekleri çalışmaları da anlattı.

2022'de hayata geçirdikleri Türk Telekom Ventures Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ile, bugün hem girişimler hem de yatırımcılar için uzun vadeli değer yaratma imkanına sahip olduklarına dikkati çeken Önal, "PİLOT ile bugüne kadar 111 girişime toplamda yaklaşık 32 milyon TL nakit desteği sağladık. Bunlardan 52'si yurt içi ve yurt dışından toplam tutarı 35 milyon doları aşan yatırım alarak proje ve fikirlerini geliştirme fırsatı yakaladı. Türk Telekom Ventures ile halihazırda yatırım yaptığımız 16 girişimin 11'i PİLOT mezunlarımızdan oluşuyor." bilgisini verdi.

"VERİMLİ BİR GSMA SÜRECİ GEÇİRİYORUZ"

Verimli bir GSMA süreci geçirdiklerini dile getiren Önal, burada pek çok iş birliğine imza attıklarını, bu görüşmelerin ve yeni iş ortaklıklarının devam edeceğini söyledi.

Önal, "Bizim, ülkemizi teknoloji üreten ve ihraç eden bir konuma getirme hedefimiz var. Bu hedefle Türkiye’nin dışa bağımlılığını her geçen gün azaltan ve dünya için teknoloji üreten bir ülke olması için var gücümüzle çalışacağız. Potansiyeli yüksek yeni girişimler keşfetmeye, ekosistemimizi genişletmeye ve bu topraklar için değer yaratmaya devam edeceğiz. Bugün ve yarın sizlerle birlikte GSMA’de programlarımız devam edecek. Yine 5G ve ötesi alanlarda bizleri gururlandıran küresel iş birliklerimizi ve SEBA gibi dünyaya açılan ürünlerimizi deneyimleme fırsatımız olacak." diye konuştu.

"5G YERLİLİĞİMİZİN ÖN PLANA ÇIKTIĞI BİR SÜREÇ OLMALI, YERLİLİK ORANI YÜKSEK BİR 5G'YE GEÇMEK DAHA ANLAMLI"

Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Önal, 5G'nin yol haritasına ilişkin sorulan soru karşısında, düzenleyici kuruluşun tüm operatörlerden, 5G'ye dair perspektifi, projeleri, yorumları içeren bir doküman istediğini, kendilerinin de bu paylaşımı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Önal, "2024 yılı için bir ihale takvimi henüz açıklanmadı fakat zaman zaman 2024 yılında 5G ile ilgili çalışmalar yapılacağına dair birtakım söylemler içerisinde oldu Bakanlık. Bizim buradaki beklentimiz hem ihale modeline ilişkin. Birçok model var dünyada, Türkiye'de hangi modelin daha iyi olduğuna dair biz görüşlerimizi paylaştık düzenleyici kuruluşla. Teknolojide dışa bağımlılık konusunda bağımlılığımızı biraz daha hafiflettiğimiz, yerliliğimizin ön plana çıktığı bir süreç olmalı. Bireysel değil, daha endüstriyel bir 5G kullanımının daha çok işte göze çarptığı bir dünyada yerlilik oranının daha yüksek olduğu bir zamana doğru bunu kaydırmanın Türkiye açısından daha iyi olacağını düşünüyoruz. Yerlilik oranı yüksek bir 5G'ye geçmek daha anlamlı." değerlendirmesinde bulundu.

Önal, "Toplam 406 megawatt'lık kapasiteye sahip olacak, Türkiye'de 3 farklı noktada güneş enerjisi santrali kurmak için en kısa zamanda ihaleleri gerçekleştireceğiz." dedi.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
FPS Oyunlarında Düşmanı Hangi Mesafeden Karşımıza Almalıyız?
FPS Oyunlarında Düşmanı Hangi Mesafeden Karşımıza Almalıyız?

FPS (First Person Shooter) yani nişancı oyunları gibi rekabetçi dünyada ufak taktikler, büyük farklar yaratır. Peki, düşmanı hangi mesafe ile karşımıza alırsak avantajlı oluruz, hiç düşünmüş müydünüz?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu