USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türbülansa Yakalanan Bir Uçağın Düşme İhtimali Nedir?

Bir uçak yolculuğunda en çok merak edilen şeylerden birisi de büyük bir sarsıntıya sebep olan 'türbülansın' uçağı düşürmeye olan etkisi. Bir spoiler verelim, böyle bir korkunuz varsa içeriği okuduktan sonra kaybolabilir.

Türbülansa Yakalanan Bir Uçağın Düşme İhtimali Nedir?
01-03-2024 22:37
Google News

Türbülans, ÖZETİ| genellikle uçak korkusu olanlara yapılan bir sürpriz gibi çoğunlukla onların uçuşlarına denk gelir. Gerçekten de bir tehdit gibi görünen bu olay, aslında son derece normal. 

Gökyüzünün derinlerinde süzülürken uçağın birden sallandığını ve sanki o an oracıkta düşecekmiş gibi hissettiğiniz olmuştur. Böyle zamanlarda kaza olma korkusu insanın dört bir yanını sarsa da gerçekten türbülans, bir uçağı düşürecek güçte olabilir mi?

En baştan başlayalım. Uçağı sallayan ve bizi böylesine korkutan türbülans neden oluyor?

türbülans

Hava sürekli olarak hareket hâlinde olduğu için uçaklar, uçarken bu hava akımlarından faydalanıyorlar. Düzgün bir şekilde havada kalmaları için kanatların altından ve üstünden akan hava akımlarının düzenli olması da bir o kadar önemli.

Ancak bazı hava olayları, bu akımları bozabiliyor ve işte böyle zamanlarda türbülans dediğimiz dalgalanmalar oluşuyor.

Türbülansın oluşmasına birçok etmen neden olabilir ve bu etmenlere bağlı olarak açık hava türbülansı, sıcaklık değişimleri kaynaklı türbülans veya rüzgâr hızındaki ani değişimlerden kaynaklanan türbülans gibi farklı tipleri de ortaya çıkar.

Şiddetine bağlı olarak uzun ya da kısa sürebilir, bu esnada da emniyet kemeri hayat kurtarır. 

İçinizi biraz olsun rahatlatalım çünkü türbülansın uçak düşürmek gibi bir etkisi yoktur.