USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Tsunamiler, Türkiye'nin Hangi Kısımlarında Görülebilir?

Japonya gibi okyanuslara kıyısı olan ülkelerde sıklıkla görülen tsunami, depremler gibi ne zaman gerçekleşeceği çok önceden tahmin edilemeyen bir doğal afet ve yaygın bir yanılgının aksine sadece Japonya'nın muzdarip olduğu bir sorun değil.

Tsunamiler, Türkiye'nin Hangi Kısımlarında Görülebilir?
21-02-2023 18:09
Google News

Tarih ÖZETİ| boyunca en fazla boğuştuğumuz doğal afetlerden deprem ve tsunami ikilisi, dün akşam Hatay'da yaşanan deprem ile ve sonrasında tsunami gerçekleşeceği uyarılarıyla bize kendini tekrar hatırlatmakta gecikmedi. Yine bu doğal afet ikilisi, ikisinin de ne zaman gerçekleşeceklerini önceden öğrenemiyor oluşumuzdan dolayı şimdiye kadar milyonlarca can aldılar. Halbuki, günümüz teknolojisiyle bu olaylara karşı önlemler almak da 10-20 saniye öncesinden de olsa gerçekleşeceklerini öğrenmek mümkün.

Deprem başta olmak üzere bu iki afete karşı ortaya çıkardığı yaratıcı çözümlerle düzenli olarak karşımıza çıkan Japonya, tahmin edebileceğiniz üzere tsunami önlemlerine gelince de en fazla ilerleme kateden ülkelerden biri. Peki, tüm bunları nasıl başarıyorlar ve faydalandıkları imkanlar neler? Japonya örneğine kıyasla Türkiye'nin aldığı önlemler ne durumda?

Japonya'nın deprem odaklı deprem ve tsunami stratejisi, insanları depreme karşı 10-20 saniye öncesinden uyarabilme özelliğine sahip olan sensörlerden ve anlık hızlı kararlar alabilmesinden oluşuyor.