USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Toyota'nın "5 Neden" Yöntemi Nasıl Çalışıyor?

Toyota'nın problem çözmede sık sık kullandığı "5 Neden" yöntemi sayesinde günlük hayatta bile herhangi bir sorunun kökenine inebileceğinizi hiç düşünmüş müydünüz? Üstelik bu yöntem oldukça basit.

Toyota'nın
14-03-2024 09:12
Google News

İçinden ÖZETİ| çıkamadığınız ve soruların âdeta bir bumerang gibi kafanızın içinde gidip geldiği durumlarda uygulayabileceğiniz basit ve etkili bir yöntem var. İlk bakışta çok etkili görünmese de bu yöntemi uygulamaya başladığınızda kendinizi her olayı sorgulayıp sorunun temeline inerken bulabilirsiniz.

"5 Neden" metodunu hayatınızın çoğu alanında kullanabilirsiniz. İş yerinde yaşadığınız bir problemde, eğitim hayatınızda karşılaştığınız bir durumda ve hatta sorgularken dönüp dolaşıp aynı noktaya vardığınız herhangi bir durumda bile bu metod işinize çok yarayacaktır. Nasıl mı?

Bu metod, Sakichi Toyoda tarafından geliştirildi.

Sakichi Toyoda, Toyota, 5 neden teorisi, 5 neden yöntemi

Evet, genellikle böyle yöntemler ünlü filozoflar ve spesifik alanlarda büyük başarı yakalayan ünlü isimlerden çıkar. Ancak bu tekniği, Japon otomobil devi Toyota'nın kurucusu Sakichi Toyoda geliştirdi.

1930'larda geliştirdi ancak 1970'lerde popüler hâle geldi ve Toyota bugün hâlen sorunları çözmek için bu tekniği kullanıyor.

Teknik, "Go and See", yani "Git ve Gör" felsefesine dayanıyor.

toyota

"Go and See" felsefesi, Toyoda'nın otomobillerin üretim sürecinde benimsediği bir felsefe. Ortaya çıkan problemlerin üzerine düşünmektense sahaya inip neler olup bittiğine bakarak problemlerin üzerine düşünmeyi amaçlıyor. Yani Toyoda'ya göre başınıza bir şey geldiğinde oturup karalar bağlamaktansa harekete geçip problemlerin nedenlerini bulmak daha mantıklı geliyor.

Peki bu teknik tam olarak nasıl çalışıyor?