USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Tek eşliliğin yavaş yavaş sonu mu geliyor? Artık çok aşklılık var...

Yerli dizilerde sıkça işlenen aldatma ve çok eşlilik konuları, toplumda artık tek eşliliğin tercih edilip edilmediğini tartışmaya açtı. Dizilere genellikle erkeklerin ihaneti olarak yansıyan çok eşlilik ise gerçek yaşamda dizilerdekinden biraz daha farklı yaşanıyor.

Tek eşliliğin yavaş yavaş sonu mu geliyor? Artık çok aşklılık var...
19-03-2023 13:43
Google News

YalıÇapkını, ÖZETİ| Çöp Adam ve EGO… Tüm bu dizilerin ortak özelliği,dizilerdeki karakterlerin çok eşli olması. Bu çok eşlilikçoğunlukla erkek karakterler için söz konusu, kadın karakterlerilişkilerine genellikle sadık.

Bazı dizilerde kadınlar durumdanhabersizken diğerlerinde durumun farkında olup boyun eğebiliyor yada çeşitli entrikalara başvurabiliyor. Çok eşliliğin vealdatmanın televizyon kanallarında yayımlanan neredeyse tümdizilerde görülmesi akla “Toplumun ilişki anlayışı değişiyormu” sorusunu getiriyor.

Artıköyle bir duruma geldi ki, dizileri izlemeden bile isimlerindenihanet ya da çok eşlilik konularını işlediği belli olan dizilerçıktı. Bu dizilerden ilki geçen mayıs ayında son bölümüyayımlanan, çok ses getirmiş olan Sadakatsiz.

Dizide eşininihanetinden haberdar olup ondan alacağı intikam hazır olana kadarbirlikte olmaya devam eden bir kadını izlerken, ismiyle çokeşlilikişleyeceğimiz belli eden başka bir yapım olan Aldatmakdizisindeyse daha karmaşık ilişki ağlarına şahit oluyoruz. Altısezondur devam eden Yasak Elma’daysa önce bir kadının ihanetini,ardından erkek karakterin ihanetlerini ve kadın partnerlerininbirbirleriyle çatışmalarını izliyoruz.

Örneklerdede gördüğümüz gibi, yerli dizilerde çok sık işlenen ihanet veçoklu ilişki temaları, yapay zekânın bile dikkatini çekiyor.Öyle ki YouTube’a hazırladığı bir videosunda bir yapay zekâsohbet uygulamasıyla olan deneyimini paylaşan içerik üreticisiMurat Soner, uygulamadan bir yerli dizi senaryosu yazmasınıistiyor.

Uygulama, yazdığı senaryoda karısını aldatan bir adamave bunu kabullenip eşini geri getirmeye çalışan eşine yerveriyor.

“Toplumdabu tür ilişkiler yaygın olduğu için mi televizyon dizilerindesıkça karşımıza çıkıyor yoksa diziler mi toplumu etkiliyor”sorusuna yanıt vermek güç olsa da aldatmanın toplumda sıkgörüldüğünü söylemek mümkün. Türkiye İstatistik Kurumu’nun2021 yılında yaptığı Türkiye Aile Yapısı Araştırması’nagöre boşanan çiftlerin yüzde 14.1’inin boşanma sebebi aldatmakoldu.

Cinsiyet dağılımına baktığımızdaysa boşanma nedeniolarak erkeklerin yüzde 8.3’ü ve kadınların yüzde 19.3’üaldatmayı gösterdi.

ÇOKAŞKLILIK VE AÇIK İLİŞKİ

Yerlitelevizyon dizilerinde sadece heteroseksüel ilişkileri veçoğunlukla bu ilişkilerdeki erkeklerin çok aşklılığınıizlesek de toplumun bazı kesimlerinde durum bu kadar sabit değil.Arkadaşlık uygulamalarında aşklarına üçüncü bir kişiyidahil etmek isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor.

İngilizcede “throuple” denilen çiftlerin yanlarına bir kişiyidaha alarak ilişkilerini paylaşması durumu ülkemizde tam olarakgörülmese de partnerlerin birbirleri dışındaki kişilerleyalnızca fiziksel olarak ilişki kurdukları açık ilişkiyetoplumda rastlanabiliyor.

‘KADINDA ERKEK DE ALDATIYOR’

“Dizilerdekiilişki biçimlerinin toplumu etkiliyor mu?” sorusuna “Her şeydenönce izleyici kitlesinin düzeyi çok önemli. Her yayın herkesteaynı etkiyi yaratmıyor. Kişi izlediklerini kendi hayatında örnekalarak dönüştürüyorsa bu kişinin bundan etkilenme oranı çokyüksek. Sorgulama ve eğitim düzeyi düşük olan, kendi hayatınınkıymetini bilmeyen ve kendi hayatının farkında olmayan insanlarınizledikleri dizilerdeki aldatma ve çok eşliliklerden etkilendiğinibiliyoruz” diyen sosyolog ve ilişki danışmanı Serhat Yabancı,insanların aldatma konulu içeriklere maruz kalışı arttıkça bueylemlere karşı suçluluk hislerinin de azalabileceğini ekliyor.

Son zamanlarda aldatmaların sayısının arttığına dair birçokçalışma olduğunu söyleyen Yabancı, “Hem bizim toplumumuzdahem de Avrupa’da aldatmalar arttı ve istatistiklerde göze en çokçarpan nokta kadın ve erkek aldatma oranlarının birbirine çokyakın olduğu” dedi.

Aldatmanın kişilik yapısı, dini veyakültürel nedenler gibi birçok güdüye dayanabileceğinivurgulayan Yabancı, aldatmanın feodal ve kültürel anlamda kapalıtoplumlarda daha çok görülebileceğini söyledi.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Bilgisayarı Güncelledikten Sonra Neden Yeniden Başlatıyoruz?
Bilgisayarı Güncelledikten Sonra Neden Yeniden Başlatıyoruz?

Bilgisayarımıza bir güncelleme yaptığımızda, genellikle bu işlemin hemen ardından yeniden başlatma yapmamız gerektiği söylenir. Ancak güncelleme yüklediysek bilgisayarımız zaten korunmuyor mu?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
ANKET TÜMÜ
Yerel Seçimlerde Hangi Partiyi Güçlü Buluyorsunuz?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu