USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Tayvan Depreme Nasıl Hazırlıklıydı?

Geçtiğimiz günlerde Tayvan’da meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem herkesi korkuttu. Tüm dünyada konuşulan bu olay bir yana merak edilen bir şey var: Tayvan nasıl bu kadar depreme hazırlıklıydı?

Tayvan Depreme Nasıl Hazırlıklıydı?
05-04-2024 18:33
Google News

Bu, ÖZETİ| Tayvan’da yaşanan ilk deprem değildi, muhtemelen de son olmayacak. Bölgede meydana gelen depremlerden akıllarda kalanı ise 2018’de 6,4 büyüklüğünde gerçekleşen depremdi.

Özellikle bu depremden alınan dersler, Tayvan’ın 2024’te gerçekleşen bu büyük felaketine de göğüs germesine yardımcı oldu. Peki neyi bu kadar farklı yaptılar?

Tayvan, depremlere hazırlıklı olma konusunda önceden alınmış önlemler ve etkin koordinasyon sayesinde dikkate değer bir başarı sergiliyor.

deprem

Öncelikle şunu iyi bilmek gerekir ki ülke, deprem riski altındaki bölgelerde yaşayan vatandaşlarını korumak ve afet durumlarında etkili bir müdahale sağlamak için kapsamlı bir hazırlık ve koordinasyon ağına sahip.

2018’de yaşanan 6,4 büyüklüğündeki depremin ardından yetkililer, hükûmet birimleri ve sivil toplum kuruluşları arasındaki koordinasyon güçlendirdiler.

Ayrıca deprem riski taşıyan bölgelerde yaşayan insanlar, öylece depremin gelmesini beklemediler. Bu konuda bilinçlenmeleri için deprem eğitimine olabildiğince odaklandılar.

Hualien’deki depremde de gördüğümüz gibi, toplumun afet öncesi hazırlık konusundaki bilinci gözlerden kaçmadı.

tayvan deprem

Özellikle deprem anında, her bölgenin yerel yetkililerinin, acil durumlarda son derece sakin kalarak hızlı bir şekilde insanları güvenli bölgelere tahliye ettikleri görülüyor.

Tayvan'ın depreme hazırlıklı olmasının bir diğer önemli unsuru da afet yönetimi ve inşaat standartlarının sürekli olarak gözden geçirilmesi ve güçlendirilmesidir.

1999 yılında yaşanan büyük depremin ardından hükûmet, inşaat yasalarını ve afet yönetimi yasalarını güçlendirmiş ve bu sayede afetlere karşı daha dirençli bir toplum yapısı oluşmuştur.

Tayvan’da 21 Eylül, deprem ve tsunami gibi felaketler için belirlenmiş özel bir gün.