USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Tasolar Kimler Tarafından İcat Edildi? - Webtekno

90’lı yıllarda çocukların hayatına aniden giren ve kız erkek fark etmeksizin dönem içerisinde çocuk olan herkesin hatıralarında yer bulan tasolar, kim tarafından icat edilmişti ve nasıl bu kadar popüler hale gelmişti?

Tasolar Kimler Tarafından İcat Edildi? - Webtekno
06-08-2023 11:13
Google News

Mevzubahis ÖZETİ| çocuk oyunları olunca o zamanlar, özellikle Pokemon serisiyle fırtınalar estiren ve çocukların büyük bir heyecan ve azimle oynadığı tasoların tarihi aslında çok eskilere dayanıyor.

Ayrıca üzerindeki çizgi film karakterleriyle de çocukları kendine bağlayan tasoları, daha yakından incelemek üzere bir zaman yolculuğu yapalım.

Tasolar, zamane çocuklarının adeta statü ve para birimiydi.

Tasolar

Futbolcu kartlarına rakip olacak nitelikte o zamanların en popüler oyunlarından biri olan tasolar, dünya genelinde Frito-Lay ürünleriyle birlikte dağıtılmış disk şeklindeki promosyon ürünleriydi. Özel olarak satın almak mümkün olsa da özellikle cips paketlerinin içinden çıkmasıyla yaygınlaşıp sevilmişti.

Bu oyunun ana fikri, aslında 1920 ila 1930’lar arasında Hawaii’de oynanan süt kapağı -bir diğer adıyla Pogs oyununa- dayanırdı.

tasonun tarihi

Oahu adasındaki Waialua İlköğretim Okulu’nda bir rehber öğretmen tarafından öğrencilere öğretildiği bilinen taso oyunu, 1992-1993 yılları arasında aniden çeşitli dünya ülkelerine yayılmaya başladı ve çok fazla çocuğun ilgisini çekti.

Tasolar genellikle plastikten yapılsalar da bazı serileri kartondan ya da alüminyumdan da yapılabiliyordu ve ilk etapta çentiksiz ve tek bir boyutta Looney Tunes’lileri vardı.

Tasolar

Esas çılgınlık bununla başlamıştı ve çocuklar ellerinde tasolarla sokaklara dökülüyor, bunları üst üste dizip devirerek kendi çaplarında bir eğlence yaratıyorlardı. Bu tasolar, yere düşenin resimli mi yoksa resimsiz tarafının mı yukarı baktığına göre el değiştiriyordu.

Oyuncular yere düşen tasoları kendince çeşitli hareketlerle çevirmeye çalışıyor, bunu başarabilen çevirdiği tasonun sahibi oluyordu. Hatta bazıları asfalt üzerinde oynamaktan oldukça aşındığı için takla attırması zorlaşıyor, bu da çocuklar arasında tatlı sert atışmalara sebep oluyordu.

Bu şekilde akıllara durgunluk veren rekabetler başladı ve her köşe başı taso oynayan çocuklarla doldu.

Taso oynayan çocuklar

Tasolar rekabetin sonucunda sürekli olarak oyunu iyi oynayanların elinde birikse de, cipsler tüketilmeye devam ettiği için yenilerine ulaşmak oldukça kolaydı. Ekstra bir taso sahibi olmak o kadar önemliydi ki çocuklar ulaşabildikleri her yerde cips paketlerini karıştırır, içinde taso bulma umudu onları epey heyecanlandırırdı. 

Talep devam ettikçe taso üretimleri çeşitlenmeye başladı. Bu yuvarlaktan kartonların kenarlarına önce ufak çentikler geldi. Böylelikle iki tasoyu birbirine iliştirip fırlatmak da mümkün hale gelmişti.