USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Tac Mahal Hakkında İlginç Bilgiler - Webtekno

Bugün dünyanın en popüler turizm merkezlerinden bir tanesi olan Hindistan’daki Tac Mahal, hayran kalınası mimari özelliklerinin yanı sıra aslında arkasında derin bir de aşk hikayesi taşıyor. Dönemin Babür şahının hayatını kaybeden eşi için yaptırdığı Tac Mahal hakkındak

Tac Mahal Hakkında İlginç Bilgiler - Webtekno
19-07-2023 14:57
Google News

Aşk ÖZETİ| tıpkı ölüm gibidir, her canlı bir gün tadar. Aşkın ardından ölüm gelmesi ise dünyanın en acı gerçeklerinden bir tanesidir. Hepimiz bir şekilde ölen sevdiklerimizi ölümsüz kılmaz isteriz ama eğer bunu isteyen dünyanın en zenginlerinden bir tanesiyse sonuç Tac Mahal olur. Evet, Hindistan’da bulunan mimari bir harika olan Tac Mahal aslında günümüze kadar gelmiş bir tür anıt mezardır.

Tac Mahal, dönemin Babür şahı Şah Cihan tarafından hayatını kaybeden eşi Mümtaz Mahal için yaptırılmıştır. Daha sonra kendisi de buraya defnedilen şah, bu anıt mezar ile eşini ölümsüz kılmakla kalmamış aynı zamanda dönemin Babür devletinin kudretini de temsil etmesini istemiştir. Bugün dünyanın en popüler turizm merkezlerinden olan Tac Mahal hakkındaki sıra dışı bilgilere gelin yakından bakalım.

Tac Mahal hakkında bilgiler:

Tac Mahal’in yapım nedeni acıklı bir aşk hikayesi.Bir daha böyle bir güzellik yapılmasın diye ustaların ellerinin kesildiği söylenir.Tac Mahal’in rengi, ona günün hangi saati baktığınıza göre değişir.Duvar süslemelerinde bile mücevher kullanıldı.Tac Mahal’in simetrisini bozan tek şey Şah Cihan’ın mezarı.Yapı aslında göründüğü kadar büyük değil.Tac Mahal’i doğal etkilerden korumak için özel yöntemler kullanılıyor.Sayısız savaş sırasında ustalıkla korundu.Tac Mahal, Dünyanın Yeni Yedi Harikası’ndan biridir.

Tac Mahal’in yapım nedeni acıklı bir aşk hikayesi:

şah cihan

1627 - 1658 yılları arasında Babür İmparatorluğu'nun beşinci hükümdarı olarak hüküm sürmüş olan Şah Cihan’ın üçüncü ve en sevdiği eşi olan Ercümend Bânû Begüm yani Mümtaz Mahal, 1631 yılında şahın on dördüncü çocuğuna hamileyken genç bir yaşta hayatını kaybetti. Ölüm haberini duyduğu sırada bir isyanı bastırmak için seferde olan Şah Cihan beyninden vurulmuşa döndü ve keder dolu bir yas dönemine girdi. Sevdiği eşinin anısına yaptırdığı Tac Mahal’in inşası 1632 yılında başladı ve 1652 yılında tamamlandı. 

Bir daha böyle bir güzellik yapılmasın diye ustaların ellerinin kesildiği söylenir: